Puutarhanhoitoa voi vielä tähän aikaan harrastaa nojatuolissa, ja siemenluettelot antavat siivet lennokkaille suunnitelmille. Nyt on aika ideoida yrttitarhat, rehevät vihannespenkit ja värikkäät kukkamaat!
Teksti ja kuva Sinikka Neuvonen
Pihapuutarhan työt alkavat puiden ja pensaiden leikkauksilla. Varmista viimeistään nyt, että työkalut odottavat kauden alkua hyvässä terässä ja kaikin puolin kunnostettuina.

– Järjestä taimille tilaa ikkunan viereen, siirrä vaikka pöytää tilapäisesti tai ripusta hyllyjä ja amppeleita valon ääreen. Kylvä maaliskuun puolivälissä purjo, selleri ja paprika, loppupuolella tomaatti. Huhtikuun ensimmäisellä viikolla mintut, mäkimeirami, rosmariini ja timjami, toisella viikolla basilika, liperi, ryytisalvia ja sitruunamelissa. Huhtikuun puolivälissä voit kylvää pinaatin, kukkakaalin ja keräkaalit, loppukuusta keräsalaatin.

– Kevättalvi on pihapuutarhassa leikkausten aikaa, mutta mitään jokavuotista pakkoa siihen ei ole muutamaa erikoistapausta lukuun ottamatta. Kuusiaita vaatii huoltonsa joka vuosi – tasoita siitä vain tuoreinta kasvua. Jos omistat lumikengät, voit tallustella hangessakin kuusiaitaa leikatessasi. Käy läpi myös marjapensaat ja poista niistä pari vanhinta versoa sekä osa heikoimmista nuorista versoista. Pensaiden leikkaukset voit siirtää niin pitkälle, että lumi on jo sulanut.

– Huonekasvien mullanvaihdosta on tapana pitää ääntä jo tammikuusta lähtien, vaikka maaliskuu on kasvien kannalta paljon parempi aika. Jos kasvit näyttävät viihtyvän, voit pitää välivuoden koko touhusta. Tee kuitenkin muutamia huoltotöitä: poista ruukun pintamultaa ja laita uutta tilalle. Pese kasvit puhtaiksi, poista huonot lehdet ja leikkaa ruskettuneet lehdenreunat siistiksi. Kastele upottamalla ruukku vesiastiaan ja aloita myös lannoitukset. Kohennusta ikkunalautanäkymiin saat, kun hankit uudet ja yhtenäiset aluslautaset kaikille.

– Nyt on kansainvälinen Ruusun vuosi. Tutustu aluksi vaikka kotimaisiin pensasruusuihin, kuten Suomessa vuoden ruusuksi valittuun pimpinellaruusun Juhannusmorsian-lajikkeeseen, joka menestyy vielä Rovaniemen korkeudella. Voit myös liittyä Suomen Ruususeuraan, jos ruusut ovat lähellä sydäntä.

Piparjuuren taimen voit esikasvattaa kukkaruukussaIdea!
Piparjuuren taimen voit helposti kasvatella kukkaruukussa ja istuttaa sitten toukokuun lopulla omalle paikalleen kasvimaan lähistölle.
Osta kaupan vihannestiskistä juurenpätkä ja peittele se suunnilleen vaakasuoraan asentoon kukkaruukkuun. Se versoo tuota pikaa.