MAINOS

Esittelyssä Lontoon puistot ja puutarhat

Piha

Vietä pitkä viikonloppu nauttien Lontoon parhaista puistoista ja puutarhoista. Näistä jokaiseen pääset näppärästi paikallisliikenteen kyydissä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Englantilaisen puutarhakulttuurin makuun pääset mainiosti jo suur-Lontoon alueella. Kartoitimme kaupungin komeimmat puistot, näyttävimmät perennaistutukset ja toistaiseksi tuntemattomat keitaat.

Osta maanalaisen asemalta kokopäivälippu, ota kartta taskuun ja vedä jalkaan mukavat lenkkarit, sillä kävelyä tulee pakostakin, vaikka kaikki kohteemme sijaitsevat bussin, maanalaisen tai lähijunan ulottuvilla.

Vaihda päiväohjelmien järjestystä vapaasti sään mukaan, mutta huomioi tiettyjen puutarhojen rajalliset aukioloajat.


1. päivä Keski-Lontoo: Holland Park, Sunken Garden, Regent’s Park
2. päivä Westminster ja Chelsea: St. James’s Park, Garden Museum, Chelsea Physic Garden
3. päivä Itä-Lontoo: Thames Barrier Park, Geffrye Museum, The Phoenix Garden
4. päivä: Kew Gardens

1. päivä: Keski-Lontoo

Holland Park

Avoinna: 7.30–auringonlasku
Maanalainen: Holland Park tai High Street Kensington
✩ Kyoto Garden, ruusutarha
Vapaa sisäänpääsy
Holland Parkin nettisivut

Sunken Garden

Avoinna: 6.00–auringonlasku
Maanalainen: Queensway tai High Street Kensington
✩ Klassinen syvännepuutarha
Vapaa pääsy puutarhaa ympäröivälle puistokäytävälle.
www.royalparks.org.uk

Regent’s Park

Avoinna: 5.00–auringonlasku
Maanalainen: Baker Street, Paddington tai Marylebone
✩ Avenue Gardens, Queen Mary’s Gardens
Useita lounaskahviloita
Vapaa sisäänpääsy
www.royalparks.org.uk

Holland Parkin ruusutarha kukkii upeasti keskikesällä.
Holland Parkin ruusutarha kukkii upeasti keskikesällä.

Aloita retki tunnelmallisesta Holland Parkista, joka sijaitsee kilometrin verran Kensingtonin puistosta länteen. Sen pohjoisosa on melko tiheää metsäpuistoa. Ruusutarha, perennaistutukset ja kuuluisa Kyoto Garden sijaitsevat noin 22 hehtaarin alueen keskellä.

Puisto on perustettu vuonna 1952 toisen maailmansodan pommituksissa tuhoutuneen Holland House -kartanon maille. 1600-luvun kartanon jäänteet ovat edelleen näkyvissä kesäisin oopperanäyttämönä toimivan ulkoilmateatterin takana.

Puiston tunnetuin osa on japanilainen puutarha, Kyoto Garden. Sen lahjoitti vuonna 1991 Kioton kaupallinen edustusto, ja joukko japanilaisia puutarhureita lensi Lontooseen sitä rakentamaan.

Puutarha on suhteellisen pieni ja keskittyy kolmisen metriä korkean vesiputouksen ja karppilammen ympärille, mutta seisahdu silti hetkeksi ja rauhoitu seuraamaan värikkäiden karppien liikkeitä.

Vaikka Kyoto Garden ei tarjoakaan kukkaloistoa, havu- ja maanpeitekasvit sekä japaninvaahterat muodostavat kivien ja veden kanssa upean harmonisen kokonaisuuden. Keväällä siellä kukkivat kirsikkapuut ja atsaleat, syksyllä ruska saa vaahteroiden lehdet hehkumaan.

Poikkea myös puksipuureunusten rajaamaan värikkääseen muotopuutarhaan, jossa istutukset vaihtuvat kesän edetessä sipulikukista ja esikoista hyötykasveihin ja yrtteihin.

Jos olet liikkeellä ruusujen kukinta-aikaan, tutustu ruusutarhan erinäköisiin, erikokoisiin ja erivärisiin kaunottariin. Kierrä lopuksi vielä lyhyt perennapolku ruusujen eteläpuolella.

Poistu Holland Parkista Kensington Roadille ja hyppää bussiin 9 tai 10. Jää pois Kensingtonin puiston kulmalla ja kävele Broad Walk -käytävää pohjoiseen.

Syvännepuutarhan klassisen symmetrisissä istutuksissa on käytetty niin kesäkukkia kuin perennojakin.
Syvännepuutarhan klassisen symmetrisissä istutuksissa on käytetty niin kesäkukkia kuin perennojakin.

Kensingtonin palatsin edessä sijaitseva Sunken Garden eli syvännepuutarha perustettiin vuonna 1908, mutta se mukailee sekä palatsissa 1600-luvulla olleita muotopuutarhoja että 1700-luvulla muodissa olleita syvännepuutarhoja.

Puutarha syvenee porrastetusti, ja sen keskellä on suorakaiteen muotoinen lampi. Itse puutarhaan ei pääse, mutta näet alueen mainiosti sitä kiertävältä puistokäytävältä. Palatsin puutarhurit vaihtavat perenna- ja kesäkukkaistutuksia kesän edetessä niin, että kukinta on puutarhassa aina parhaimmillaan.

Nouse maanalaiseen puiston pohjoislaidalla Queenswayn asemalla ja aja Bond Streetille, vaihda Jubilee-linjalle ja jää pois Baker Streetin asemalla. Jatka Madame Tussaudin vahakabinetin ohi Regent’s Parkiin.

Laajat nurmikentät kattavat suurimman osan Regent’s Parkista, mutta Queen Mary’s Gardenin kukkaloisto palkitsee kävijän.
Laajat nurmikentät kattavat suurimman osan Regent’s Parkista, mutta Queen Mary’s Gardenin kukkaloisto palkitsee kävijän.

Regent’s Park toimi alun perin kuningas Henry VIII:n metsästysmaina. 1810-luvulla kuuluisa arkkitehti John Nash suunnitteli prinssihallitsijan pyynnöstä alueesta Lontoon ensimmäisen puutarhalähiön, jonka keskelle jäi komea, mahtipontinen puisto.

Regent’s Park noudattaa edelleen melko uskollisesti Nashin suunnitelmaa. Puisto oli pitkään täynnä käytävien halkomia avoimia nurmikenttiä, kunnes taimistoviljelijöiden yhdistys päätti 1930-luvun alussa perustaa puistoon puutarhan jäsentensä lahjoittamilla taimilla. Muutamaa vuotta myöhemmin myös ruusunkasvattajat halusivat tehdä vastaavan lahjoituksen.

Niinpä puiston etelälaidalla järven vieressä on nyt täysympyrän muodostava kävelytie, Circle, jonka sisään jää 1930-luvulla hallinneen Yrjö V:n puolison mukaan nimetty Queen Mary’s Gardens laajoine ruusutarhoineen ja perennaistutuksineen.

Käy katsomassa myös puiston itälaidan Avenue Gardens, jossa perennat ja kesäkukat on istutettu italialaistyyppiseksi muotopuutarhaksi suurine ruukkuineen ja uurnineen. Sen kausi-istutusten kasveista on tarjolla luettelo puiston toimistossa.

Seuraavalla sivulla 2. päivän puisto-ohjelma.

Katso myös: päivä 3, päivä 4

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

 

St. James’s Parkin kukkakumpujen perennaistutuksissa tyyli on romanttisen villi ja vapaa.  Puutarhamuseon sisäpihalla on 1500–1600-luvuilla eläneiden kuuluisien puutarhureiden, isä ja poika John Tradescantin, hauta.
St. James’s Parkin kukkakumpujen perennaistutuksissa tyyli on romanttisen villi ja vapaa. Puutarhamuseon sisäpihalla on 1500–1600-luvuilla eläneiden kuuluisien puutarhureiden, isä ja poika John Tradescantin, hauta.

2. päivä: Westminster ja Chelsea

St. James’s Park

Avoinna: 5.00–24.00
Maanalainen: St. James’s Park tai Westminster
✩ Perennaistutukset järven pohjoislaidalla.
Ravintola ja kahviloita
Vapaa sisäänpääsy
www.royalparks.org.uk

Garden Museum

Osoite: Lambeth Palace Road
Avoinna: su–pe 10.30–17, la 10:30–16, suljettu kuukauden 1. maanantaina
Liikenneyhteys: Westminster-asemalta bussi 3, pysäkki sillan jälkeen.
✩ Solmupuutarha sisäpihalla
Puutarhassa on lounaskahvila.
Sisäänpääsy £7,5/£6,5/£3
www.museumgardenhistory.org

Chelsea Physic Garden

Osoite: 66 Royal Hospital Road, käynti Swan Walkin puolelta
Avoinna: ti–pe 12–17, su 12–18
Maanalainen: Sloane Square tai Victoria-asemalta bussi 170
✩ Potager sekä lääkeyrttiviljelmät
Puutarhassa on lounaskahvila
Sisäänpääsy £9/£6
www.chelseaphysicgarden.co.uk

Aloita päivä Buckinghamin palatsin edustalta St. James’s Parkista, jonka kuningas Henry VIII perusti 1500-luvulla peurojensa laitumeksi. 1600-luvulla Kaarle II antoi rakentaa sen muotopuistoksi, ja 1820-luvulla se remontoitiin arkkitehti John Nashin johdolla nykyiseen, tyyliltään romanttiseen asuunsa.

Kävele palatsilta katsottuna lammen vasenta laitaa, niin huomaat erilaisia kumpareita perennaistutuksineen. Vasemmalla puiston perällä on myös pieni hyötyviljelyn näytepuutarha, jonka puutarhureilta voi kysyä neuvoa viljelyongelmissa.

Hyppää parlamenttitalon luona bussiin numero 3 ja jää pois heti Lambeth-sillan jälkeen.

Garden Museum sijaitsee entisessä kirkossa sillan kupeessa. Museossa on pieni kokoelma vanhoja puutarhan hoitoon liittyviä esineitä sekä tila vaihtuville näyttelyille. Museon alakerrassa on lisäksi myymälä, jossa on hyvä valikoima kiinnostavia puutarhakirjoja ja -tuotteita.

Älä ohita museon pientä puutarhaa sisäpihalla, johon kuljetaan kahvilan läpi. Vanhojen hautakivien lomassa on mitä viehättävin solmupuutarha, jonka puksipuureunuksille citykettu tosin pääsi tekemään tuhojaan. Kylteistä voit lukea niiden pelastusoperaatiosta samalla, kun nautit hiukan virvokkeita.

Hyppää joen rantaa kulkevan kadun puolelta bussiin C10 ja aja sillä Victoria-asemalle. Vaihda bussiin 170 ja jää pois Royal Hospital Roadilla ennen Albert-siltaa.

Carl von Linné teki Chelsea Physic Gardeniin useita vierailuja 1730-luvulla.
Carl von Linné teki Chelsea Physic Gardeniin useita vierailuja 1730-luvulla.

Apteekkarien yhdistys perusti Chelsea Physic Gardenin vuonna 1673, jotta apteekkariharjoittelijat oppisivat tunnistamaan ja viljelemään lääkekasveja sekä voisivat tutkia niiden käyttöä. Puutarhan aurinkoinen paikka, hyvä maaperä sekä kosteutta ja lämpöä tuova Thames-joki luovat erityisen edullisen pienilmaston. Niinpä puutarhasta löytyy muun muassa Britannian suurin ulkona kasvava oliivipuu.

Hehtaarin kokoisella alueella kuluu helposti tunti tai pari tutkien ruutukaavan muotoon järjestetyn puutarhan hyötykasvi-, lääkekasvi- ja yrttiviljelmiä.

Jos vielä voimia riittää, kävele puoli kilometriä pohjoiseen King’s Roadin yli Sydney Streetille. Numerossa 125 on laadukas Chelsea Gardener -puutarhamyymälä, jossa on hauska käydä katselemassa valikoimia, vaikka et mitään ostaisikaan.

Seuraavalla sivulla 3. päivän puisto-ohjelma.

Katso myös: päivä 1, päivä 4

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Nauhamaiset istutukset ja joen tulvapadot muodostavat dramaattisen yhdistelmän Thames Barrier Parkissa.
Nauhamaiset istutukset ja joen tulvapadot muodostavat dramaattisen yhdistelmän Thames Barrier Parkissa.

3. päivä: Itä-Lontoo ja City

Thames Barrier Park

Avoinna: 7.00–auringonlasku
Liikenneyhteys: DLR-juna Bankista, poistumisasema Pontoon Dock
✩ Aaltomaisten marjakuusirivien ja perennojen värinauhat
Puistossa on lounaskahvila.
Vapaa sisäänpääsy

Geffrye Museum

136 Kingsland Road
Avoinna: ti–la 10–17, su 12– 15
Liikenneyhteys: Liverpool-asemalla vaihto bussiin 149 tai 242 Kingsland Roadille. Pysäkki Pearson St.
✩ Yrttitarha, pienet tyylipuutarhat
Museossa on lounaskahvila
Vapaa sisäänpääsy
www.geffrye-museum.org.uk

The Phoenix Garden

21 Stacey Street
Avoinna: 8.30–auringonlasku
Maanalainen: Tottenham Court Road tai Leicester Square
✩ Korttelin asukkaiden omat puutarhaideat
Vapaa sisäänpääsy
www.thephoenixgarden.org

Itä-Lontoossa Thames-joen rannat olivat pitkään täynnä varastoalueita ja pienteollisuutta. Vasta parin viime vuosikymmenen aikana alueille on rakennettu toimistoja, asuintaloja ja viheralueita.

Yksi Itä-Lontoon helmistä on Thamesin tulvapatojen viereen rakennettu moderni puisto, Thames Barrier Park, jonka suunnitteli ranskalainen maisema-arkkitehti Alain Provost vuonna 1995.

Puiston sydän on syvänteeseen tehty suorakaiteen muotoinen puutarha, jossa nauhamaiset, leikatut marjakuusirivit aaltoilevat kohti majesteetillisen näköisiä tulvapatoja. Pensasaitojen väleihin on istutettu väriteemoittain erilaisia perennoja.

Tutki puutarhaa sekä syvänteen reunoja kiertävältä kävelytieltä että kasvien keskellä. Tutustu myös toisen maailmansodan uhrien muistoksi pystytettyyn paviljonkiin joen vieressä sekä luonnonkasviniittyihin syvänteen kummallakin puolella.

Aja junalla takaisin Bankin asemalle ja jatka Central-linjalla Liverpool Streetin asemalle. Nouse bussiin 149 tai 242 ja jää pois Pearson Streetin pysäkillä.


Geffrye Museumin tunnelmallinen yrttitarha on muurien suojassa, piilossa kadulla kulkijoilta.

Geffrye Museum esittelee englantilaisten kotien sisustusta 1600-luvulta 2000-luvulle. Nimensä se sai sir Robert Geffryeltä, Rautakauppiaiden killan johtajalta, joka rakennutti talon vuonna 1714 köyhien vanhainkodiksi. Rakennuksen vasemman siiven takaa pääset pieneen yrttitarhaan ja tutustumaan eri vuosisatojen puutarhatyylejä esitteleviin näyteistutuksiin.

Muurien ympäröimä yrttitarha koostuu 12 penkistä, joihin on koottu eri kasveja sen mukaan, käytetäänkö niitä kosmetiikassa, lääkkeenä, mausteena, siivouksessa, tuoksuissa vai väriaineina.

Tyylipuutarhojen osasto on vaatimaton, mutta antaa hyvän kuvan puutarhan käytöstä hyöty- ja koristetarkoituksiin eri vuosisadoilla. Jos ehdit ja olet kiinnostunut sisustuksesta, vilkaise pikaisesti myös museon kokoelmia. Sisäänpääsy perusnäyttelyyn on ilmainen.

Aja bussilla Liverpool Streetin asemalle ja vaihda maanalaisen punaiseen linjaan. Jää pois Tottenham Court Roadin asemalla.

 

Phoenix Garden Phoenix Garden
The Phoenix Garden on viehättävä keidas Sohon laitamilla, keskellä tiheimmin rakennettua Lontoota.

 

Kävele Charing Cross Roadia alamäkeen noin 150 metriä ja käänny Phoenix-teatterin kulmasta vasemmalle, niin edessäsi on kohta kerrostalojen ympäröimä Phoenix Garden. Puutarhan paikalla oli aikaisemmin taloja, jotka tuhoutuivat Lontoon pommituksissa toisessa maailmansodassa. Sen jälkeen aluetta käytettiin autojen pysäköintiin kunnes 1980-luvulla paikalliset asukkaat raivasivat sen puutarhaksi. Nykyään aluetta pitää yllä rekisteröity yhdistys vapaaehtoisvoimin.

Puutarhassa järjestetään säännöllisesti erilaisia tapahtumia ja talkoita, ja se on saanut useita ympäristöpalkintoja toiminnastaan.

Kun palaat takaisin Charing Cross Roadille, käytä tilaisuus hyväksesi ja vietä loppuiltapäivä kadun monipuolisissa kirjakaupoissa. Puutarhaosastojen valikoima on valtava, ja hyvällä tuurilla kirjoista on myös reiluja tarjouksia.

Seuraavalla sivulla 4. päivän puisto-ohjelma.

Katso myös: päivä 1, päivä 2

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Palmutalo on yksi Kew’n mahtavista kasvihuoneista.
Palmutalo on yksi Kew’n mahtavista kasvihuoneista.

4. päivä: Kew Gardens

The Royal Botanical Gardens, Kew

Avoinna: 9.30– 18.30 (talvella auringonlaskun aikaan)
Liikenneyhteys: District Line Richmondiin, asema Kew Gardens
✩ Useat eri puutarhat kukinnasta riippuen, valtavat kasvihuoneet
Monta ravintolaa ja kahvilaa.
Sisäänpääsy £16/£14/£12,5
www.kew.org

Kuninkaallinen kasvitieteellinen puutarha, Kew Gardens, sijaitsee Länsi-Lontoossa. Matka maanalaisella keskustasta kestää sinne noin puoli tuntia. Kew’n asemalta on puutarhaan selkeät opasteet.

Varaa tähän retkeen lomapäivistäsi se, jolloin sääennuste lupaa parasta ilmaa. Valtavassa, 132 hehtaarin puistossa ei suojapaikka aina ole lähellä sateen yllättäessä.

Puistoa kiertää pikkujuna, johon voit ostaa lipun sisäänkäynnin luota. Sen avulla saatat säästää askeleitasi, mutta parhaiten törmäät yllätyksiin, jos liikut jalan.

Kivipuutarhassa on sekä kosteassa että kuivassa viihtyviä maanpeitekasveja.
Kivipuutarhassa on sekä kosteassa että kuivassa viihtyviä maanpeitekasveja.

Jätä mahtavat kasvihuoneet viimeisiksi ja aloita puistoon tutustuminen sen eri puutarhoista. Kun käännyt Victoria-portista oikealle, tulet kivipuutarhaan, joka on hiljattain uudistettu. Puolen hehtaarin kokoisella alueella saat hyviä ideoita kivien ja veden yhdistämisestä kivikko- ja maanpeitekasveihin.

Kivipuutarhan takana, vesipuutarhassa, voit tutustua erilaisiin lumpeisiin. Sen vieressä, heinäpuutarhassa, taas huomaat, kuinka upeita kokonaisuuksia pelkillä heinillä syntyy.

Secluded garden puolestaan on suunniteltu hivelemään sekä näkö-, kuulo-, tunto- että hajuaistia. Kew’n eri alueista se muistuttaa eniten yksityispuutarhaa.

Kew’n juuret ovat alueella 1700-luvulla olleessa kahdessa kuninkaallisessa puutarhassa. Puiston perällä Thamesin partaalla olevasta rhododendron-laaksosta voit löytää joitakin silloin istutettuja pensaita. Rhodolaakso on parhaimmillaan toukokuussa, azaleapuutarha vielä sitäkin aikaisemmin.

 

Treetop Walkway on renkaan muotoinen kävelysilta puiden latvojen tasalla. Reitiltä avautuvat hienot näkymät yli koko alueen.  Perinteinen japanilainen maisemapuutarha rakennettiin temppelikukkulan rinteille vuonna 1996.
Treetop Walkway on renkaan muotoinen kävelysilta puiden latvojen tasalla. Reitiltä avautuvat hienot näkymät yli koko alueen. Perinteinen japanilainen maisemapuutarha rakennettiin temppelikukkulan rinteille vuonna 1996.

 

Myös muissa alueen osissa kukkarunsaus ja värit vaihtelevat kuukausittain. Keväällä nurmikenttiä värittävät pienet sipulikukat, syyskuussa taas myrkkyliljat.

Japanilaisuus näkyy Kew’ssa kahdella eri alueella. Puiston perällä on tyypillinen japanilainen Minka-talo sekä bambupuutarha, jonka kokoelma on yksi Britannian suurimmista. Korkean pagoda-tornin juurella puiston eteläkulmassa on lisäksi kohtalaisen kokoinen japanilainen puutarha temppeleineen.

Kew’ssa riittää nähtävää ympäri vuoden. Talvella voit viettää kasvihuoneissa tuntikausia. Kesällä taas puiston kävelyteillä kuluu helposti koko päivä. Ja vaikka kävisit Kew’ssa joka vuosi, löydät sen eri puutarhoista varmasti aina uutta katsottavaa.

Matkan järjestely

Osta valmismatka tai tilaa lennot ja hotelli itse. Suoria lentoja Lontooseen tekevät esimerkiksi:

Finnair, www.finnair.fi
Norwegian, www.norwegian.com/fi
British Airways, www.britishairways.com

Erihintaisia hotellihuoneita:

www.booking.com/fi
fi.hotels.com

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

perennat puisto yrtit