Puutarha lapsia ajatellen – tyylistä tinkimättä

Piha

Rivitalopihassa yhdistyvät lasten leikkipaikka, yksityisyys ja selkeä, tyylipuhdas, designiltaan graafinen terassi.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Tällä kertaa Pohjolan puutarhat vierailee Tanskassa, missä Molbechien perhe on uudistanut 126 m²:n rivitalopihaa niin, että siellä on tilaa sekä aikuisille että lapsille.

Maria Molbech ja Peter Molbech.Vajan sekaisempi seinusta ei näy terassille, joten rojut ovat katseilta suojassa.

Kun he asettuivat taloon kolme vuotta sitten, oli pihalla suuria itsestään kasvaneita puita, käyttämätön pihalampi ja terassi. Oli helppo päättää, että piha piti uudistaa kokonaan. Mutta oli huomattavasti vaikeampaa keksiä, miten pihan rakentaisi uudestaan, niin että siinä yhdistyisi kolme vaatimusta: leikkipaikka, yksityisyys ja tyylikkyys. Ratkaisuksi muodostui useisiin osiin jaettu piha ja terassi, joka samanaikaisesti katkaisee tilan, suojaa yksityisyyttä ja päästää valoa sisään olohuoneeseen.

Pyöräkorissa on tavaroita, joita aina tarvitaan: huopia, hyttyssuihketta jne. Millen ja Marlonin leikkiteline sulautuu terassin lamelleihin.

Pihalla oleva puolikas kumpare korostaa tilan tuntua, mutta ennen kaikkea se antaa lapsille lisää leikkimahdollisuuksia: toisella puolella kumparetta he laskevat mäkeä, ajavat pyörällä ja juoksevat, toisella puolella he piirtelevät kumpareeseen rakennettuun tauluun. Myös puutolppiin kiinnitettyjä ratteja on käytetty leikeissä, kun esimerkiksi Marlon “ajaa autoa”. Lasten suurin suosikki on kuitenkin leikkipaikka telineineen. Sen pieni ruohokumpare lisää kuopan tuntua lasten kaivaessa leikkitelineen alla olevalla hiekkalaatikolla.

Mustat puulamellit antavat terassille selkeän graafisen muodon. Terassi on suunniteltu ja kalusteet sijoiteltu niin, että istumapaikasta riippumatta ei terassilta mistään kulmasta näe sisään naapurin ikkunoista, vaikka piha onkin nyt avoin. Vanhan terassirakennelman kattoparret on säilytetty, niin että terassin voi peittää suojapeitteellä – tilaa on 40 ruokailevalle vieraalle, jotka sateen sattuessa pysyvät kuivina.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

puutarha puutarhakaluste puutarhakalusteet puutarhanhoito