MAINOS

Haluan viihtyisämmän pihan, tuumii yli puolet suomalaisista

Piha

Tutkimus: selvästi yli puolet suomalaista aikuisista (61 %) toivoo, että oma piha näyttäisi nykyistä viihtyisämmältä. Lue kaikki tulokset!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Viihtyisyyttä toivovat varsinkin 35–49-vuotiaat vastaajat.

Tiedot ilmenevät Puutarhaliiton teettämästä Kotipuutarhatutkimuksesta. Saman tutkimuksen mukaan noin 40 % suomalaisista aikuisista on kiinnostunut puutarhanhoidosta.

  • Naisista kiinnostuneita on lähes puolet (48 %)
  • Miehistä kolmannes (34 %).

Kiinnostus puutarhanhoitoa kohtaan lisääntyy selvästi 35–44 vuoden iässä ja kasvaa tasaisesti iän myötä. Suurinta kiinnostus on taajamissa ja maaseudulla.

Yli puolella käytössää oma piha tai puutarha

  • Noin 59 prosentilla suomalaisista on käytössään piha tai puutarha.
  • Parvekkeella kertoo viljelevänsä 25 prosenttia.
  • Noin 28 prosentilla on kasvimaa.
  • Hoidettua piha-aluetta ja puutarhaa on useimmin 35-49-vuotiailla (72 % ikäryhmästä).

Kasvimaata viljelevät selvästi muita enemmän yli 65-vuotiaat (45 % ikäryhmästä). Parvekkeella kasveja kasvattavat tyypillisesti eläkeläiset (34 % ikäryhmästä) ja 25-34-vuotiaat (29 % ikäryhmästä).

Puutarhanhoito myös tärkeä harrastus

Lähes puolet suomalaisista(45 %) kertoo tarvitsevansa enemmän neuvoja pihan tai puutarhan hoitoon.

Noin puolet vastaajista (51 %) arvostaa puutarhanhoidossa luonnonmukaisuutta ja luomuviljelyä. Varsinkin palstaviljelijät uskovat itse tuotettujen puutarhatuotteiden olevan puhtaita.

Helppohoitoista puutarhaa tai pihaa toivovat erityisesti rivi-, pari- ja erillistalossa asuvat

Tärkeänä harrastuksenaan puutarhanhoitoa taas pitävät varsinkin keski-ikäiset ja omakotitalossa asuvat, jotka myös toteavat puutarhan ja kasvien parissa puuhailun olevan rauhoittavaa ja rentouttavaa.

Kiinnostus palsta-, yhteisö- ja kaupunkiviljelyyn on suurta erityisesti 25-34-vuotiaiden sekä pääkaupunkiseudulla tai kerrostalossa asuvien keskuudessa. Myös miesten kiinnostus hyötyviljelyyn on kasvussa (2012: 10 %, 2013: 13 %).


Tutkimus toteutettiin TNS-Gallup Forumissa, joka on Suomen aktiivi-ikäistä väestöä edustava internet-avusteinen vastaajapaneeli. Vastaajia tutkimuksessa oli 2571. Puutarhaan liittyvistä hankinnoista kysyttiin henkilöiltä, joilla oli kesällä 2013 käytössään omaa pihaa, puutarhaa, kasvimaa tai ainakin parveke (81 % kaikista talouksista).

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hyötypuutarha puutarhaharrastus puutarhan sisustaminen puutarhatutkimus