Puutarhan vaikuttavin osa-alue on usein nurmikko. Sille varattu tila ja sen reuna-alueen muotoilu viestivät näkyvästi koko puutarhan teemasta. Vastakohtaisuutta syntyy, kun levollinen nurmialue tai suuri patio rajoittuu tiheään, runsautta sykkivään kasviryhmään. Kasviryhmän sisällä vaihtelua puolestaan tuovat erilaiset lehtimuodot, oksien rytmi sekä puiden ja pensaiden habitukset eli kasvumuodot.

Kova pinta yhdistyy pehmeään, kun kiveys jatkuu ruohomattona tai kun puupinta vaihtuu maanpeitekasvien kattamaksi alueeksi. Matalan perennakasvuston keskeltä pystysuuntaan nouseva heinätupas tai pystykasvuinen pensas kohoavat ylväinä ja vaikuttavina ryhdistäen ryhmän. Ainavihannat kasvit, talventörröttäjät ja yksittäispuut varmistavat, että näkymä säilyy mielenkiintoisena talvellakin.

Tilantuntua tuova syvyysvaikutelma syntyy, kun jätät aukkoja, jota pitkin katse voi kulkea puutarhassa mahdollisimman kauas. Istutusryhmän kolmiulotteisuus tehostuu, kun sijoitat pystykasvuiset kasvit katselusuuntaan nähden toistensa kanssa sopivasti lomittain.

Muoto ja tyyli kulkevat käsi kädessä

Rakennuksen materiaali ja muotokieli ovat ohjenuorana myös piharakenteille, sillä esimerkiksi aidat kannattaa valita rakennuksen tyyliin sopiviksi. Puu ja kivi ovat aina puhuneet suomalaisessa puutarhassa puutalojen kanssa samaa kieltä, kun taas järeiden kivitalojen aita- ja porrasrakenteisiin sopii esimerkiksi kestävä suorakulmainen graniitti. Betoni, teräs ja lasi kuuluvat moderneissa piharakenteissa nykyään talon kanssa samaan sileäpintaiseen perheeseen. Kestopuusta, lehtikuusesta tai tammesta tulee kustakin erilainen vaikutelma, jota rakenteelle annettu muoto ja viereen valittu kasvillisuus halutulla tavalla korostavat.

Piharakenteiden materiaalit ovat hyvin muotisidonnaisia, ja eri vuosikymmenillä suosioon ovat nousseet erilaiset ratkaisut. Kun yhdistät kasvillisuuteen erilaisia pintamateriaaleja ja muotoja, synnytät jatkuvasti uusia mielikuvituksellisia kokonaisuuksia – tiloja, joissa oleskellaan ja viihdytään.

Kokeile erilaisia kasviyhdistelmiä

  • Kompakti kuunlilja (Hosta) – hento perhoangervo (Gillenia trifoliata)
  • Matala rönsytiarella (Tiarella cordifolia) – putousmainen, korkea elefanttiheinä (Miscanthus sinensis)
  • Pystykasvuinen kotkansiipi (Matteuccia strupthiopteris)– kaartuvalehtinen päivänlilja (Hemerocallis)
  • Pyöreälehtinen herttavuorenkilpi (Bergenia cordifolia) – miekkamainen saksankurjenmiekka (Iris germanica)
  • Liuskalehtinen piikkiaralia (Aralia elata) – pyöreälehtinen lehtotaponlehti (Asarum europaeum)
  • Herttalehtinen alppivarjohiippa (Epimedium alpinum) – puikealehtinen lännenkalliokielo (Polygonatum biflorum)
  • Korkea herttahuisku-unikko (Macleaya cordata) – tiiviskasvuinen nukkapähkämö (Stachys byzantina)

Luonnonmukaisuutta ja geometrisuutta yhdistävän pihan kaaviokuva

Päivänpaistetta lekottelijalle

Kenelle? Luonnonmuotoja ja geometrisuutta yhdistävä piha sopii lokoisaan oleskeluun. Suunnitelma muuntuu ylellisestä edustuspihasta lapsiperheen keitaaksi oleskelupaikkojen käyttötarkoituksia vaihtamalla.

Suunnitelman tavoite? Korkea aita sulkee tontin suojaansa, mutta puutarhassa on väljää ja aurinkoista. Polveileva allas tuo paikkoja esimerkiksi aurinkotuoleille ja suihkulähteelle. Sen muoto on myös ollut lähtökohtana nurmikentän ja kasviryhmien suunnittelussa. Vastakohtia luovat esimerkiksi pehmeästi mutkittelevat askelmakivet ja täsmälliset patiot. Tontin kulmia pehmentävät puut.

Tehosta vaikutusta: Jätä puutarhaan yhtenäistä tyhjää aluetta, kuten nurmikkoa, kiveystä tai vesipintaa. Vapaa tila hengittää ja luo illuusion väljyydestä.

Mallipuutarhan suunnitelma maisema-arkkitehti Ria Ruokonen.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.