MAINOS

Ekologista harmoniaa puutarhassa

Piha

Raija Puukon puutarhassa Järvenpäässä japanilainen pienoismaisema kohoaa peltiastiasta ja koivunrisuista punotut linnunpesät ehostavat kukkapenkkiä. Ekotaiteilija ammentaa ideoita orgaanisille töilleen luonnosta ja mökkipuutarhastaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Omenapuun oksalla riippuu ruosteen patinoimista piparkakkumuoteista koottu mobile iloisesti tuulessa heiluen. Sen alapuolella kohoaa peltiastiaan sommiteltu hillitty japanilaistyylinen pienoismaisema kivineen ja kasveineen. Ekosisustaja Raija Puukon puutarha Järvenpäässä on täynnä tällaisia muodoiltaan ja materiaaleiltaan erilaisia ja epätavallisesti yhdistettyjä ekologisia teoksia. Ne saavat katsojan hymyilemään hyväntuulisesti ja haastavat myös tutkimaan niitä pintaa syvemmältä.

Yhteistä kaikille töille on, että ne on tehty kierrätystavarasta tai luonnonmateriaaleista – usein molemmista. Vanha joustinsänky on päätynyt vajan seinällä köynnöskuusaman tueksi, kattotiilet kukkapenkin reunaksi ja kakkuvuoat ja kattilat kukkaruukuiksi. Sammalet, höyhenet, pajun- ja koivunrisut sekä kuivuneet kasvinvarret ovat myös tärkeässä osassa Raijan teoksissa.

Materiaalinsa itseoppinut sisustaja-taiteilija kertoo löytävänsä sekä luontoretkiltään että kirpputoreilta ja omista ja tuttaviensa kellareista.

– Minua viehättää kaikki kaunis ja tunnelmallinen. Myös roskalle minulla on silmää, hän naurahtaa.

Puutarhan ruukuissakin kasvaa etupäässä heiniä ja muiden rikkakasveiksi kutsumia lajeja. Raijaan kuitenkin vetoaa niiden hillitty ja konstailematon kauneus. – Miksi ostaisin vihreyttä kaupasta, kun sitä on luonnossa tulvillaan.

Raija tunnustautuu paitsi luontoihmiseksi, myös innokkaaksi mökkeilijäksi. Hänen kiihkeimmät luovuuden puuskansa ajoittuvat kesälomakausiin Punkaharjulla, sillä luonnontilainen mökkitontti ja Saimaan vesistöstä kohoava harjumaisema ovat hänen suurimmat innoittajansa.

 

Piparkakkumuoteista tehty mobile vaihtaa ilmettään eri vuodenaikoina. Raija Puukon puutarhassa Järvenpäässä japanilainen pienoismaisema kohoaa peltiastiasta ja koivunrisuista punotut linnunpesät ehostavat kukkapenkkiä.
Piparkakkumuoteista tehty mobile vaihtaa ilmettään eri vuodenaikoina. Syksyn huurteissa se on kuin sokerilla kuorrutettu, talvella lumen kerääntyessä muotteihin siitä tulee pumpulimaisen keveä.   Raija Puukko

Työ ohjaa tekijäänsä

Kun Raija alkaa työstää uutta teosta, hänellä ei vielä ole selvää ajatusta millaiseksi se muotoutuu. Tekeminen on hyvin luovaa – intuitiivista ja alitajunnasta kumpuavaa.

– Vasta kun työ on valmis, alan tutkia sitä tarkemmin ja etsiä symboliikkaa.

Yksi puutarhassa usein toistuva aihe on risuista tai rautaverkoista kiedottu linnunpesä munanmuotoisine kivineen ja linnunsulkineen. Muna on monen muunkin taiteilijan suosima aihe, onhan se luomisen ja uuden elämän vertauskuva. Lintujen sulat puolestaan symboloivat uutta mahdollisuutta ja toisaalta myös kykyä irrottautua maasta ja nousta lentoon.

– Haluan, että puutarhaan tekemässäni taiteessa olisi sekä visuaalinen että henkinen ulottuvuus.

Raija soveltaa töissään ikivanhaa kiinalaista yin-yang -filosofiaa, jonka mukaan kaikilla asioilla ja esineillä on kaksi vastakkaista, toisiaan täydentävää voimaa. Hänen taideteoksissaan voikin nähdä yhdistettyinä yhtä lailla kovia ja pehmeitä materiaaleja, pystyjä ja vaakasuoria muotoja kuin tummia ja vaaleita sävyjä.

Puutarhan työt eivät ole ikuisia. Ne elävät kesän, ehkä kaksi, ja sen jälkeen ne jälleen muotoutuvat uuteen asuun. Esimerkiksi nurmelle asetellun koivunrisukranssin ja sammalten keskeltä kohoavat veistosmaiset japanintattaren varret ovat aiemmin olleet sisustuksellisina elementteinä taiteilijan kodissa. Nyt syksyn kynnyksellä hän suunnittelee jättävänsä työn puutarhaan ja toivoo sen talven myötä muuttuvan valkoiseksi, lumenkuorruttamaksi veistokseksi.

Raijalle puutarha onkin ennen kaikkea elävä kokonaisuus, joka alati vaihtaa ilmettään vuoden ja vuodenaikojen mukaan. Kuten taiteilija itse sanoo, muutos on täällä pysyvä tila.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Katso lisää upeita kuvia Raijan ekologisista puutarhaideoista seuraavalta sivulta!

 

Haavasta tehty jämerä ladonovi on ollut äärimmäisen kestävä myös pöytänä.
Haavasta tehty jämerä ladonovi on ollut äärimmäisen kestävä myös pöytänä. Vuosisadan alusta peräisin olevat tuolit Raija on saanut entisiltä naapureiltaan.

Koivukranssin sisältä kohoavat japanintattaren varret Raija on kerännyt keväällä.
Koivukranssin sisältä kohoavat japanintattaren varret Raija on kerännyt keväällä. Tällöin ne kestävät mahdollisimman pitkään.

Raija on käyttänyt betonista valamiensa ruukkujen viimeistelyssä aaltopahvia, jolla hän on saanut astioihin ilmeikkään pinnan. Puutarhatuoli on saanut uuden päällyksen koivunrisupeitteestä.
Raija on käyttänyt betonista valamiensa ruukkujen viimeistelyssä aaltopahvia, jolla hän on saanut astioihin ilmeikkään pinnan. Ruukkuja kehystää villiviinikranssi. Etualan linnunpesän Raija on kietonut varhain keväällä keräämistään koivunrisuista. Puutarhatuoli on saanut uuden päällyksen koivunrisupeitteestä. Paistinpannun Raija on kuullottanut luonnonmaalilla raikkaan vaaleaksi. Näin se antaa kontrastia tummille risuille ja erottuu hyvin puutarhassa.

 

Hotelli Tornin käytöstä poistettu iso, peltinen siivilä on käytännöllinen alusta pienoismaisemalle Kirpputorilta löytynyt metallikori on päätynyt linnunpesäksi.
Hotelli Tornin käytöstä poistettu iso, peltinen siivilä on käytännöllinen alusta pienoismaisemalle, sillä ylimääräiset vedet pääsevät valumaan rei’istä pois. Kanervan, ketunleivän ja kissankäpälän Raija on siirtänyt luonnosta. Kirpputorilta löytynyt metallikori on päätynyt linnunpesäksi. Raijan mies harrastaa linnustamista, joten taiteilijalla on ehtymätön varasto metsäkananlinnun sulkia.

 

Talon kuistin tuolit Raija on löytänyt kirpputoreilta. Munakennoon tehty betonityö toimii pihapöytänä
Talon kuistin tuolit Raija on löytänyt kirpputoreilta. Vanhasta poljettavasta ompelukoneesta hän on saanut pöydälle jalat. Munakennoon tehty betonityö toimii pihapöytänä. Raijalla on runsaasti munakennoja varastossa, sillä yhteen aikaan hän leikkasi niistä paperikukkia koristeeksi.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ekologinen ekologisuus puutarhaideat puutarhakoristeet puutarhanhoito