Suunnittelijan pöydällä kaunismuotoinen, geometrinen puutarha saa alkunsa, kun kynä löytää sopivat linjat avoimille näkymille ja rakennuksen ja pihan toiminnot yhdistyvät tarkoituksenmukaisesti. Lopuksi suunnittelija vielä sovittaa kasvivalinnat ja rakenteiden materiaalit täydentämään kokonaisuutta.

Kotipihan laittajalle käy parhaimmillaan samoin: unelmat ja olosuhteet siivittävät suunnitelmat ja valinnat luonnostaan oikeaan suuntaan, ja puutarhasta tulee vähitellen omistajansa näköinen kodin jatke.

Erilaisia materiaaleja ja pintakuvioita yhdistämällä saat elävyyttä myös suoralinjaisiin rakenteisiin.
Erilaisia materiaaleja ja pintakuvioita yhdistämällä saat elävyyttä myös suoralinjaisiin rakenteisiin. Käytävän keskiosan sepeli johdattaa katsetta ja luo mielikuvan kanavasta, vaikka vesi puuttuukin. Kuva Teija Tuisku.

Geometrisuus vangitsee katseen

Esteettisten arvojen lisäksi tontin koko ja muoto sekä maasto ja sijainti sanelevat ehtoja puutarhan muodoille. Kovimpaan käyttöön joutuvat rakenteet, kuten terassit, muurit ja kulkuväylät, toteutetaan usein suoralinjaisina, muodoiltaan geometrisina. Nämä runsaimmin valaistut alueet mielletään yleensä rakennukseen kuuluvaksi, vaikka ne ovat myös olennainen osa puutarhaa.

Modernin rakennuksen ainavihanta puutarha on perustettu särmikkäille terasseille.
Modernin rakennuksen ainavihanta puutarha on perustettu särmikkäille terasseille. Kasvaessaan havukasvit ja pikkupuut pehmentävät massiivisia rakenteita, ja puutarha täydentyy sopusuhtaiseen muotoonsa. Valaistus tuo puutarhan esiin pimeänäkin vuodenaikana. Kuva Teija Tuisku.

Suoralinjaista teemaa voit jatkaa myös terassilta puutarhaan, jolloin pystykasvuiset, luonnostaan geometrisen muotoiset tai muotoonleikatut kasvit tehostavat selkeää vaikutelmaa. Pehmeyttä kulmikkuuteen saat pyöreillä muodoilla, jotka tuovat suorien linjojen rinnalle lempeää naisellisuutta. Huonemaisuuden tuntua puutarhaan luovat tilanjakajina matalat pensasaidat, jotka eivät välttämättä katkaise näköyhteyttä. Tilaulottuvuutta lisäävät lehväkatot ja portit, joita voit toteuttaa puiden tai suurikokoisten pensaiden avulla sekä pergolarakenteilla, joita pitkin köynnökset kasvavat.

Lue lisää geometrisestä puutarhasta seuraavalta sivulta! Katso mitkä ovat geometrisiä kasveja.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Yrttitarha on toteutettu vanhan tavan mukaan perusmuotojen avulla.
Yrttitarha on toteutettu vanhan tavan mukaan perusmuotojen avulla. Tarha on helppokulkuinen, koristeellinen ja edustava. Etualalla kasvaa pensasmainen iisoppi. Kuva Teija Tuisku.

Muotopuutarhan voit kasvattaa joko puutarhan teemaksi tai sen osaksi. Esimerkiksi yrttitarha sopii hyvin istutettavaksi historialliseen tapaan ruutukaavana tai ympyrän muotoisena.

Geometrinen muoto toimii puutarhassa myös tehokkaana katseenvangitsijana. Esimerkiksi pyöreämuotoinen nurmialue keskellä pihaa tuo avaruuden tuntua ja pitkä suorakaiteen muotoinen vesiaihe puutarhan näkymäakselilla saa katseen liukumaan kauas altaan yli.

Reunuksen pyöreä muoto on vetovoimainen ja antaa puutarhalle lempeän, naisellisen ilmeen.
Reunuksen pyöreä muoto on vetovoimainen ja antaa puutarhalle lempeän, naisellisen ilmeen. Nurmikon hoitaminen on helppoa, kun sulavien muotojen ansiosta ruohonleikkurilla pääsee liikkumaan vaivattomasti. Pesäkuuset reunustavat kaarevaa muuria. Kuva Teija Tuisku.

Geometrisia kasveja

Puita ja pensaita

Kartiovalkokuusi (Picea abies ’Conica’)
Pallotuija (Thuja occidentalis ’Danica’)
Puksipuut (Buxus)
Kääpiöpunapaju (Salix purpurea ’Nana’)
Kartiojalava (Ulmus glabra ’Exoniensis’)
Kartiotammi (Quercus robur ’Fastigiata’)
Pilaritervaleppä (Alnus glutinosa f. pyramidalis)
Sateenvarjojalava (Ulmus glabra ’Camperdownii’)

Perennoja

Ohotanmaruna (Artemisia schmidtiana)
Kultatyräkki (Euphorbia polychroma)
Jättilaukka (Allium giganteum)
Punatähkä (Liatris spicata)
Ruusujuuri (Rhodiola)

Runsas muotopuutarha, kaaviokuva
Runsas muotopuutarha

Runsas muotopuutarha

Kenelle? Innokkaalle puutarhaharrastajalle, sillä helposti muunneltavaa tilaa on niin yrttitarhalle kuin kukillekin. Tontti rajoittuu metsään, joten voimakas rajaus ja näkösuoja eivät ole tarpeen.

Suunnitelman tavoite? Tuoda esiin selkeitä, graafisia muotoja ja välttää kolmiulotteista vaikutelmaa. Matalat, leikatut aidat eivät peitä näkymiä. Vaikutelmaa vahvistavat säntillisesti tasavälein istutetut puut.

Tehosta vaikutusta: Rakenna rinnetontille terassoitu muotopuutarha, sillä tasoerot tekevät pihasta kiinnostavan. Ylhäältä katsottaessa myös muodot korostuvat.

Mallipuutarhan suunnitelma maisema-arkkitehti Ria Ruokonen. 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.