Sinikka Neuvonen on Suomelan viherexpertti

Oikeassa elämässä tarhaa on tietysti peittänyt paksuin hanki miesmuistiin, mutta tietokoneen näytön taustakuvassa pikku aitaukseni on tuon tuosta silmien edessä vehreänä, kukkivana ja kutsuvana.

Yrttitarha on mielestäni kiehtovin osa puutarhaa. Oma tarhani on vain muutaman neliömetrin kokoinen, se on reunustettu nokisilla purkutiilillä ja leikatulla iisoppiaidalla, ja sen poikki polveilee sorakäytävä.

Juuri nyt, varhain huhtikuussa, on oikea hetki aloittaa yrttien esikasvatus sisällä. Perusta sinäkin ihana yrttitarha, niin tulet takuulla onnelliseksi. Monta kertaa vuodessa.

Kiva kirja: Vertaistukea keittiötarhureille

Puutarhakirjojen kevättulvan pyörteissä on tukevaa tarttua kotimaisin voimin tehtyyn keittiötarhaoppaaseen. Kun tarkoituksena on kasvattaa syötävää satoa, tarvitaan paljon hyvää ja kokeiltua tietoa. Hauskasti kirjoitettua ja oivaltavaa luettavaa viljelynälkäiselle tarjoaa Minna Siltalan ”Keittiötarhan 3 vuodenaikaa”, WSOY 2010.

Perunakauden avajaiset

Varhaisperunoiden kasvatus alkaa jo huhtikuussa. Valitse aikainen lajike, kuten ’Siikli’, ja asettele mukulat vieretysten matalan, vedenpitävän laatikon pohjalle kosteaan turpeeseen.

Pidä laatikko huoneenlämmössä ja valossa, jolloin mukuloihin puhkeaa tanakat, tummat idut. Turpeessa perunat kehittävät juurihuovaston, joten ole varovainen, kun irrotat ne toukokuun alussa.

Voit istuttaa perunat avomaalle lämpimälle paikalle, hiekkaiseen maahan ja suojata aluksi 2–3 -kertaisella kasvuharsolla. Voit myös jatkaa kasvatusta tilavissa pusseissa, ruukuissa tai ämpäreissä lämpimällä seinustalla tai kasvihuoneessa. Lisää peitteitä hallan uhatessa.

Idea: Tätä pääsiäisruohoa ei tarvitse hoitaa.

Valuta kirkkaan pullon pohjalle hiekkaa, kastele läpikotaisin ja ripottele siemenet hiekan pintaan. Pidä pullo valossa ja anna kasvaa.