Kevät jo kurkistaa
Kevättä ei enää kauan tarvitse haikailla. Hanget tosin kasvavat jopa huhtikuun alkupuolelle saakka, mutta valo lisääntyy nopeasti ja lämpötilakin nousee maalis-huhtikuun aikana keskimäärin reilut 10 astetta. Huonekasvit heräilevät, ikkunanvieruspöydillä ja kasvihuoneessa alkaa iloinen kasvun aika.

Teksti ja kuva Sinikka Neuvonen
Piirrokset Pirjo Lipponen
Purjo ja tomaatti
– Taimikasvattajien kalenterissa kiireet alkavat jo maaliskuun puolella: puolenkuun jälkeen ovat ensimmäisinä vuorossa selleri, purjo, tomaatti ja paprika. Jos valoisasta kasvatustilasta on puutetta, kylvöt on parempi siirtää huhtikuuhun.
– Kaikkea ei tarvitse aloittaa aivan siemenestä. Monissa ympärivuotisissa puutarhaliikkeissä on maaliskuusta lähtien tarjolla terhakoita kesäkukkien pistokastaimia, pelargoneja, verenpisaroita, riippapetunioita ja melkein mitä vain. Ruukuta juurrutetut kennotaimet vähitellen isompiin potteihin ja kasvata tuuheiksi valoisalla paikalla.
Kompostori saattaa pakkasten jäljiltä olla yhä tukevasti jäässä lämpöeristeistä huolimatta. Kuivahkoa jätettä voi hyvin sulatella lämpimällä vedellä. Liika vesi tekee kuitenkin massan ilmattomaksi ja huuhtelee ravinteet tiehensä. Laita mieluummin säiliöön kuumavesikanistereita ja irrottele talikolla jäistä jätettä sitä mukaa kuin se pehmenee. Suojasäillä kompostorin kansi voi välillä olla auki. Sulanutta kompostia onkin sitten ilo ihmetellä: käyntiin lähdettyään se höyryää sakeasti ja hupenee silmissä.
Maaliskuu on useimpien huonekasvien uudelleen istutuksen kuukausi. Monet vanhat kasvit viihtyvät vuosia samassa ruukussa, vain pintaan on hyvä lisätä uutta multaa. Jos paakku on aivan läpijuurtunut, vaihda hieman isompi ruukku, mutta vältä rikkomasta paakkua. Jos ohuet juuret ovat tiiviinä mattona ruukun pohjalla, voit korkeintaan leikata paakun pohjasta pois viipaleen.
– Palmujen ruukutus kannattaa jättää huhtikuuhun, koska silloin ne kärsivät käsittelystä vähiten.
Monivuotiset yrtit ansaitsevat ylimääräistä huolenpitoa jo varhain keväällä, kun ne alkavat paljastua lumen alta. Suojaa ainavihannat timjami ja salvia havuilla tai varjosta vaikka pahvilaatikolla. Jäisestä maasta ne eivät saa vettä ja kuivuvat herkästi auringossa. RairuohoTimjamin tuoreita oksia voit poimia käyttöön vaikka lumen alta. Kun lumet ovat häipyneet, leikkaa monivuotisten yrttien kuivat varret pois, levitä juurelle hiukan lannoitetta ja kastele haalealla vedellä. Ruohosipulin uutta satoa saat jo huhtikuussa, ja liperikin aloittaa kasvunsa hyvin varhain.
– Omenapuut ja marjapensaat on hyvä tarkastaa ja leikata joka kevät. Harkiten ja vain vähän kerrallaan on tärkeä ohje. Jos olet epävarma oikeista leikkaustavoista, hanki ammattilainen avuksi tai tutustu ainakin puutarhakirjojen ja lehtien ohjeisiin.
– Pääsiäinen on tänä vuonna huhtikuun toisella viikolla. Kylvä rairuoho viimeistään aprillipäivänä.
Hortonomi Sinikka Neuvonen hoitaa omaa puutarhaansa, korjaa hyötytarhansa satoa ja neuvoo Suomelan lukijoita ajankohtaisissa viherasioissa. Hän on myös kirjoittanut ja suomentanut lukuisia puutarhakirjoja.