Puutarha: Nauti syksyn töistä!
Syksyn viileydessä on kiva tehdä pihatöitä. Jätä haravointi loppusyksyyn ja perusta nyt istutuspaikkoja, kunnosta joutomaita ja raivaa ryteikköjä.
Teksti: Sinikka Neuvonen
Kuvat: Pirjo Lipponen
•Kevään sipulikukkien ihanuutta on paras muistella syksyllä, sillä nyt on myös tekojen aika. Puutarhaliikkeiden kuvastot ovat innostavaa tutkittavaa. Saat niistä hyvää asiatietoa valinnan avuksi, vaikka et postimyynnistä tilaisikaan. Esimerkiksi iki-ihana 20-senttinen terttutulppaani on varma valinta: se kukkii vuodesta toiseen tulipunaisena, ja jokaiseen varteen tulee 4–5 kukkaa. Ruukussa se viihtyy hyvin, ja voit talvettaa ruukkuistutuksen maahan kaivettuna tai kellarissa.
Pistä kesäkukkien siemeniä talteen ensi kevääksi•Pistä kesäkukkien siemeniä talteen ensi kevääksi. Voit kerätä monenlaisia kasveja, mutta kehäkukka on niistä kenties helpoin. Upeasti kukkiva kesäpäivänhattu on todellinen syksyn ilo. Pura kypsät siemenmykeröt niin, että ne varmasti kuivuvat, ja talleta ne vaikka kirjekuoreen. Kasvi on kaksivuotinen, mutta varsinkin esikasvatettuna se voi kukkia jo ensimmäisenä kesänä.
•Kun koleat päivät ja yöpakkaset koittavat, siirrä kesällä ulkoilleet huonekasvit sisälle. Nypi jo pihalla roskat ja huonot lehdet pois, leikkaa kuivettuneet lehdenkärjet. Rapsi hämähäkinverkot ja raaputa pois vähän pintamultaa. Tutki lehtihangat ja lehtien alapinnat tuholaisten varalta. Pese sitten sekä ruukku että kasvi puhtaalla vedellä tai tarpeen mukaan mäntysuopavedellä. Anna mullan kastua perusteellisesti. Lisää ruukkuun uutta pintamultaa ja kanna sisälle.
•Luumujen kypsyminen saattaa venyä pitkälle syyskuun lopulle, ja erityisen myöhällä kypsyy upea ’Victoria’. Älä odota liian pitkään, vaan kerää luumut pois raakana ennen uhkaavaa pakkasyötä ja kypsytä ne sisällä viileässä. Voit vielä varastoida niitä jonkin aikaa jääkaapissa suljetussa astiassa.
Ruukkupuutarhan purkaminen on hyvästijättö kesälle. Kumoa kasvit ruukuista, istuta monivuotiset maahan ja kopistele yksivuotiset kompostiin. Mullan voit hyvin levittää kukkapenkkeihin. Pese ruukut harjan kanssa ja varastoi kuivaan paikkaan.
•Urea tehoaa muumiotautiin, ja se on lohdullista, sillä vaiva on lisääntynyt kotipuutarhoissa. Tee ruiskutus kasvun loputtua lokakuun puoliväliin mennessä. Liota kompostiureaa veteen 3–5-prosenttiseksi liuokseksi ja ruiskuta se paineruiskulla koko puuhun ja puun allekin. Urea nopeuttaa kasvijätteen lahoamista ja muumiotautia aiheuttavan sienen talvehtimispaikat häviävät.
Mehitähtimätäs sopii huonekasviksikinIdea
Muutamat pihaperennat sopivat huonekasveiksikin. Irrota mehitähtimättäästä sopiva kimpale, istuta soraan matalalle vadille tai säilykepurkkiin. Hoida ikkunalla, kastele niukasti. Mehevistä lehdistä saat avun hiertymiin ja palovammoihin – voit taittaa kasvista milloin vain lehden ja puristaa siitä iholle parantavaa mehua.
Hortonomi Sinikka Neuvonen hoitaa puu- ja hyötytarhaansa ja neuvoo Suomelan lukijoita ajankohtaisissa viherasioissa. Hän on myös kirjoittanut ja suomentanut useita puutarhakirjoja.