Kun ryhdyt pihatöihin, älä vähättele pihan hyötyviljelysten arvoa. Hoidettu kasvimaa on ilo silmälle, ja elinvoimaiset hedelmäpuut ja marjapensaat käyvät koristekasveista.

Roudan sulettua

saavat pihanrakentajan työt vauhtia. Kun lapio painuu pehmeään maahan, on hyvä käydä kaivamaan ja istuttamaan. Kaikenlaiset kaivutyöt, kuten valokaapelien vedot ja rakennelmien perustukset, kannattaa myös tehdä ajoissa. Korjaa jäljet saman tien, jotta nurmikko ehtii vahvistua alkukesän aikana.

Sipulikukkien värikäs kevät on käsillä.

Turvaa hyvä kukinta ja kasvu kastelemalla syksyllä tehtyjä sipuli-istutuksia, kun versot nousevat pintaan. Sekoita kasteluveteen kukkalannoitetta, jos et lannoittanut maata syksyllä. Istuta toukokuussa liljat sekä talvenarat sipuli- ja mukulakukat, kuten miekkaliljat, tuoksumiekat ja kellohyasintit.

Nokkosten kevätsato

Käytä marjapensaiden tai pensasaidan juurelle pesiytyneiden nokkosten varhainen kevätsato hyödyksi, ennen kuin alat juuria niitä pois. Nokkonen on arvokkain villivihanneksemme, mutta pensaissa sitä ei kannata suojella. Kiehauta huuhdellut versot, purista ja hakkaa hienoksi ennen muhennokseen tai lettutaikinaan lisäämistä.


Palsternakka

Vuoden 2004 vihannes: palsternakka.

Hanki uutta, hyvin itävää siementä ja kylvä rivi palsternakkaa kasvitarhaan, jos et ole kasvatusta ennen kokeillut. Älä huoli, vaikka alku olisi hidasta, sillä taimettumiseen kuluu hyvissäkin oloissa vähintään pari viikkoa ja juuren kasvu pääsee vauhtiin vasta syyskesällä.


Iisoppi

Oletko yrttien ystävä?

Tee kasvimaan nurkkaan muutaman neliön yrttitarha, jonne kokoat monivuotiset yrtit, kuten liperin, iisopin, timjamin ja ruohosipulin. Voit kylvää sinne tillit, persiljat ja kirvelit sekä istuttaa valmiit basilikan, salvian ja sitruunamelissan taimet. Muista laittaa joukkoon myös värikkäitä syötäviä kukkia, kuten orvokkeja ja kehäkukkia.

Ruukkupuutarhan sommittelija

saa nopeasti nurkat kauniiksi ja värikkäiksi. Istutukset syntyvät kesäkukista ja kesäköynnöksistä, -ja lisänä voit käyttää heiniä, perennoita, kivikkokasveja, yrttejä, vihanneksia, pensaitakin. Istuta tilaviin ruukkuihin ja siirrä monivuotiset takaisin maahan syksyn tullen. Tutki myös, millaisia astioita varastoista löytyy – vanha ja risakin voi olla hurmaava.

Kasvihuoneenhoito vaatii aloittelijalta opettelua.

Kesä-heinäkuussa alkavat kiireet: muista kastella ahkerasti ja tuulettaa tehokkaasti. Pidä huoli myös siitä, ettei pikku ansarisi pääse muuttumaan viidakoksi.

Idea!

Hauska polunpätkä syntyy omatekoisista betonilaatoista. Ota mallia vaikka näistä Parikkalan patsaspuiston askelkivistä, joiden tekijä on päättäväisesti jättänyt pysyvät jäljet puutarhaansa. Tee yksinkertaiset muotit, raudoita tarpeen mukaan teräsverkolla ja käytä valuun kuivabetonia. Pintaan voit painella pieniä hioutuneita kiviä.