Vapusta alkaa puutarhan kesäkausi
Kesäkauden alusta on hyvä pitää kiinni kynsin hampain, vaikka vihreää ei vielä näkyisikään. Kun pihakalusteet ovat paikoillaan, ruukuissa kukkivat orvokit ja sipulikukat ja aurinko paistaa, siirry ulos paistattelemaan.
Teksti Sinikka Neuvonen
Piirrokset Pirjo Lipponen
• Ei niin pientä pihaa, ettei siellä voisi kasvattaa hiukan syötävää. Raparperi on hieno yksittäisperenna, ruohosipuli ja mangoldi kaunistavat kukkapenkkiä, yrttiruukut kesäkeittiötä. Kirsikkatomaatti voi keikkua amppelissa ja salaatti kasvaa kaidelaatikossa. Jos viljelytahtoa on paljon, mutta tilaa vähän, mustaherukan voi kasvattaa seinälle säleikköön ja kirsikkaluumun valita pihan ainoaksi puuksi.
Kesäkurpitsa
• Kesäkurpitsoita on helppo kasvattaa. Ne ovat satoisia ja sietävät paremmin koleita säitä kuin talvikurpitsat. Tämän kesän hitti on öljysiemenkurpitsa. Sen kypsistä hedelmistä saa elo-syyskuussa runsaasti tummia siemeniä, jotka ovat namia sellaisenaan tai paahdettuna.
• Juhannuksen aikoihin on syytä tehdä myös keväällä leikattujen omenapuiden tärkeä jälkihoito. Nypi sormin pois leikkaushaavojen ympärille puhjenneet nuoret vesiversot. Vapaasti varttuessaan ne tekevät puusta yhdessä kesässä entistä takkuisemman.
• Kesäkukat vaativat lannoitusta. Keskikesän jälkeen ruukuissa alkaa olla multatila vähissä, ja jatkuva kastelu huuhtoo vähätkin ravintovarat. Anna hiukan kukkalannoitetta joka kastelukerralla, niin kukinta jatkuu runsaana syksyyn saakka.
• Kauniit katteet somistavat ruukkuistutukset ja kivikkoryhmät. Säkitetty värillinen puuhake, kivet ja kävyt, ruukkujen ja kahvikuppien sirut, hiilen ja tiilen murut, ruskea neulaskarike, tammenterhot, kovat siemenet, pistaasipähkinän kuoret – mikä vain luonnonläheinen aines voi olla kaunista. Voit myös yhdistellä aineksia: kauniita ovat esimerkiksi kivet ja simpukankuoret yhdessä.
• Liperi eli lipstikka on yrttitarhan anopinkieli – yhtä takuuvarma ja vaivaton. Voit ottaa siitä kevätsadon ja leikata matalaksi jo touko-kesäkuun vaihteessa, sillä se versoo siitä äkkiä uudestaan. Liperi on verraton liemimauste, ja keväinen lipstikkakeitto lähes kulttiruokaa.
Vuorimänty
• Tavallisen vuorimännyn kasvua kannattaa rajoittaa alusta pitäen taittelemalla uudet vuosikasvaimet puolivälistä poikki kesäkuussa. Hieman ylikasvaneestakin vuorimännystä saat vielä hienon bonsaihenkisen pikkupuun, kun putsaat kaikki kuivat ja kituvat havut haarojen alaosista ja jätät vain oksien päihin havutupsut.
KääpiöesikkoIdea!
Suloiset kääpiöesikot kukkivat pihalla täyttä päätä jo toukokuussa. Lohkaise muutamasta nupullisesta mättäästä reilut jako-osat ja istuta vaikka pohjasta rei’itettyihin hernekeittotölkkeihin. Saat näyttävän ja pitkään kukkivan purkkirivin vaikka kuistin kaiteelle.
Hortonomi Sinikka Neuvonen hoitaa puu- ja hyötytarhaansa ja neuvoo Suomelan lukijoita ajankohtaisissa viherasioissa. Hän on myös kirjoittanut ja suomentanut useita puutarhakirjoja.