Viherpeukalon muistilista – kesäkausi
Kesäkauden puutarhatyöt toistuvat vuodesta toiseen saman aikataulun mukaan. Vaihtelua saat, kun kokeilet joka vuosi jotain uutta viljelymenetelmää, vierasta vihannesta tai kesäkukkaa ja hankit jonkin kunnollisen, uudenlaisen työkalun.
1. Koko sulan maan kausi huhtikuun lopulta loka-marraskuulle on istutusaikaa. Istuta hedelmäpuita, marjapensaita, koristepuita ja -pensaita sekä aitataimia toukokuun alusta lähtien. Voit myös siirtää puuntaimia ja pikku pensaita ennen lehtien puhkeamista. Kesäkuussa tulevat istutusvuoroon astiataimet. Huolehdi hyvin niidenkin kastelusta. Perennataimet ja köynnökset myydään yleensä astiataimina, joita voit hyvin istuttaa milloin vain. Istuta kesäkukat ja arat vihannestaimet etelässä kesäkuun 10. päivän tienoilla, pohjoisempana myöhemmin.
2. Vihanneksia voit kylvää toukokuun alkupuolelta lähtien avomaalle heti, kun olet kunnostanut maan. Kylmään maahan voit kylvää esimerkiksi porkkanaa, palsternakkaa, naurista, mustajuurta, retiisiä, pinaattia, salaattia, persiljaa. Jätä herneen ja pavun kylvö sekä perunan istutus toukokuun lopulle, kun maa on jo lämmennyt. Kylvä kesäkuun alussa avomaankurkut ja juhannukseen mennessä punajuuret, niin saat sopivan kokoisia pikkujuurikkaita säilöttäväksi.
3. Pidä rikkakasvit kurissa kasvimaalla, pensasryhmissä ja kukkapenkeissä katteen avulla. Kasvimaan katteeksi voit käyttää puolikypsää kompostia, lehtikariketta, ruohonleikkuusilppua, olkea. Varmista teho laittamalla kuitenkin alle ensin kasteltua sanomalehteä paksulti. Älä suotta vie enää jätepaperia keräykseen ennen kesää.
4. Tarkkaile liljakukkoa kukkapenkeissä, ensimmäinen aalto on jo kesäkuussa. Poimi korean punaiset kuoriaiset pois ja hävitä parhaaksi katsomallasi tavalla. Muuten ne tekevät pahaa jälkeä liljoissa, syövät lehdet ja sotkevat kaiken ulosteillaan.
5. Muista hyvät kotikonstit kirvojen ja muiden tuhohyönteisten torjunnassa. Kylmä vesisuihku on hyvä ensiapu. Tee tehokkaampi mäntysuopaliuos sekoittamalla 2 desiä mäntysuopaa 8 litraan vettä. Kokeile myös raparperikeitettä. Se syntyy puolesta kilosta raparperin lehtiä ja litrasta vettä, joita keitetään puoli tuntia, siivilöidään ja laimennetaan 2 litralla vettä. Lisää tehoa saat lisäämällä joukkoon desin mäntysuopaa.