Lumen tulo lopettaa pihan vihertyöt, mutta pientä tarpeellista askaretta riittää välineiden huoltamisessa ja varaston järjestelyssä. Kellariinkin on syytä katsoa, tutkia omenavarastot ja käydä läpi sipulikopat. Jos leuto syksy jatkuu ja maa on sulaa, voit kaivaa ja mullata istutuspaikkoja kevään varalle ja tehdä pohjatöitä pihan rakennelmille.
Teksti ja kuva Sinikka Neuvonen
– Arkojen kasvien talvisuojaus on ajankohtaista maanpinnan roudittua. Kärhöt saattavat yllättää kestävyydellään – esimerkiksi kiinankärhö ja alppikärhö talvehtivat vielä V vyöhykkeellä. Suurikukkaiset loistokärhöt sen sijaan vaativat suojauksen, ja silti ne menettävät usein Etelä-Suomessakin maanpäälliset versonsa. Tärkeintä onkin, että kasvi on istutettu niin syvälle, että juurenniska on 10-15 senttiä maanpinnan alla. Tuo juurille talveksi lisää multaa ja suojaa maanpinta vaikka kuivilla lehdillä. Voit irrottaa versot tuesta, laskea ne maahan ja suojata havuilla.
– Tee nuorille omenapuille tuplasuojus. Kiedo tiivis suoja rungon ympäri pelto- ja kenttämyyrien varalta, ja suojaa koko taimi vielä pienisilmäisellä verkkosuojuksella, joka pitää jänöt loitolla.
– Lyö sulaan maahan suojakehikkojen pystytolpat alppiruusuille, niin saat helmi-maaliskuussa varjostusverkot helposti tolppiin.
– Osa kesäkukista on monivuotisia, vaikka ne eivät talvehdi ulkona. Jos voit järjestää ruukuille paikan viileästä viherhuoneesta, autotallista tai kellarista, älä heitä pois pelargonia, verenpisaraa, markettaa, hopeakäpälää, koruköynnöstä, ahkeraaliisaa, apinankukkaa. Ne säilyvät pienellä kastelulla ja aloittavat keväällä uuden kasvun.
– Tyhjennä kompostori ennen talvea, mutta jätä pohjalle kerros puoliksi maatunutta jätettä, jossa on paljon humusta hajottavia pieneliöitä. Varaa talveksi kuiviketta.
– Siirsitkö basilikaruukun ajoissa ikkunalaudalle? Anna sen olla talven yli rauhassa sisällä, niin saat sille keväällä huiman etumatkan kylvöksiin nähden, ja voit juurruttaa siitä pistokkaita.
– Ahkera sumutus tekee hyvää huonekasveille lämmityskaudella. Pyyhi toisinaan pölyt lehdiltä ja siirrä valoa vaativat eteläikkunoille. Kastele vähemmän ja lopeta lannoitus, mutta anna silloin tällöin merileväuutetta sekä kasteluvedessä että suihkeena lehdille.
Kodinonni on helppo huonekasviIdea!
Korsikan ja Sardinian saarilta kotoisin oleva kodinonni on yksi helpoimmista huonekasveista, todellinen ”rikkaruoho”. Aseta se ruukussaan kauniiseen lasitölkkiin, jossa on pohjalla vettä niin paljon, että se välillä hipoo ruukun alapintaa. Kasvi vaatii kosteutta talvellakin, ja kauneimmaksi se kehittyy valoisalla paikalla.