Koonnut Paula Herranen
Käy kylässä – Kuhmon kutsu kuultiin
Kolmannet valtakunnalliset kyläasumisen messut keräsivät heinäkuussa Kuhmon kyliin ennätysmäärän kävijöitä. 9-päiväisillä Asumismessuilla kylissä kiersi lähes 12 000 vierasta eli tavoitteeksi asetettu 10 000 kävijän määrä ylittyi reilusti. Lentiiran, Lentuan, Nivan, Seilosen, Vepsä-Ahovaaran, Niemisen, Haukelan, Vartiuksen ja Iivantiiran tapahtumat sekä rakennus- ja korjauskohteet kiinnostivat vieraita. Pajumajat Esimerkiksi Kirsti ja Juha Malisen mökillä (oikealla) Valtasen rannalla esiteltiin aurinkopaneelin tarjoamia energiantuotantomahdollisuuksia ja isäntä näytti, miten piha laitetaan metsäturpeella. Metsäturve sopii myös omakotitalon pihalle. Nivan kylällä pidettiin pajutyökurssi, jolla tehtiin muun muassa pajumaja (vasemmalla) lasten leikkipaikaksi. Kuhmon tonttitarjontaan oli mahdollisuus tutustua kaikissa info- pisteissä. Etenkin lomatonttien ja ranta- omakotitalotonttien kysyntä oli vilkasta. Tontteja on edelleen myynnissä, lisätietoja www.kuhmo.fi.
(Kuva 1)

Säpinää Oulun Toppilassa

Valtakunnalliset, 36. asuntomessut päättyivät Oulussa 14.8. Messuilla kävi kuukauden aikana yhteensä 121 110 vierasta. Messut pidettiin kaupunkimaisessa ympäristössä Toppilansaaressa. Merellisellä alueella (kuva 1) oli viitisenkymmentä kohdetta aina kerrostaloyksiöistä suuriin omakotitaloihin. Omakotitalojen keskikoko on 183 neliötä.
Kohteet esitellään Internetissä osoitteessa www.asuntomessuopas.fi.
Vuoden 2004 Heinolan asuntomessujen pastellisävyjen jälkeen Oulussa rävähtivät eteen voimakkaat värit: punatiiltä oli paljon (kuva 2) ja jopa tummansinisiä ja voimakkaankeltaisia taloja (kuva 3). Erilaisia rimarakenteita oli käytetty paljon terasseissa, parvekkeissa ja ylipäätään julkisivuissa (kuva 4).
(Kuva 2)
(kuva 3)
(Kuva 4)
Kuva 5
Muodot olivat enimmäkseen vahvan geometrisiä (kuva 5), eivät niinkään pehmeitä. Geometrisyyttä ja tietynlaista ”entisen satama-alueen karheutta” korostivat kiveykset, joita oli käytetty pihoilla ja kulkuväylillä todella paljon. Talot olivat kuitenkin hyvin ulospäinsuuntautuneita, sillä terassit ja parvekkeet olivat enimmäkseen suuria ja niitä oli monissa taloissa useita.
Sisävärit olivat edelleen pääosin vaaleita ja turvallisia, mutta yleistä oli myös yhden seinän maalaaminen tai tapetoiminen muita seiniä räväkämmäksi. Väri-iloa ja retrohenkeä oli luotu sisustuksiin myös tekstiileillä. Toppilansaaren rakentaminen jatkuu messujen jälkeen. Aluetta rakennetaan tulevien vuosien aikana niin, että siellä on vuoteen 2011 mennessä tilaa noin 2 800 asukkaalle.
Ensi kesänä asuntomessut järjestetään Espoon Kauklahdessa. Lisätietoja www.asuntomessut.fi.
Pellettikirjan kansiUutuuskirja pelleteistä
Pellettien suosio on kasvussa. Nyt VAPO on koonnut pelleteistä 69-sivuisen kirjan, josta saat pellettilämmityksen laitteistoon, suunnitteluun, rakentamiseen sekä kokonaiskustannuksiin tarvittavaa tietoa. Kirjan ohjeiden avulla voit myös verrata toisiinsa pientalojen erilaisia lämmitysjärjestelmiä.
Hinta 5 euroa.
Lisätietoja ja tilaukset Internetistä, www.vapo.fi
Nyt digiboksi vaikka R-kioskilta
Analogiset tv-lähetykset päättyvät Suomessa vuoden 2007 elokuussa, mihin mennessä kaikissa talouksissa pitäisi olla digitaalisten lähetysten vastaan- ottamista varten digivastaanotin – joko digisovittimen sisältävä uusi televisio tai vanhaan televisioon liitetty erillinen digisovitin. Noin 75 prosenttia talouksista ei pysty vieläkään vastaanottamaan digitaalisia lähetyksiä, ja digisovittimien eli digiboksien valmistajat ja myyjät ovat huolestuneita, kun boksikauppa käy niin hitaasti.
Jos kaikki jättävät hankintansa viime hetkeen, kysyntä saattaa ylittää tarjonnan tai nostaa hintoja. Tällä hetkellä boksit ovat edullisia, ja nyt boksin voi hankkia vaikka lähikioskilta, kun koko maan kattava, yli 700 R-kioskin ketju on ryhtynyt myymään Jacobson’sin maahantuomaa perusboksia. Jacobson’s-tuotemerkillä myytävä digiboksi on keskihintainen, kanavakortin lukijalla varustettu pieni perussovitin, jossa on normaalit tekniset ominaisuudet. Se on helppo asentaa, ja helppokäyttöisyytensä ansiosta laite on jo saanut Ruotsissa saanut lempinimen ”folkbox”.
Lisätietoja Jacobson’s, www.jacobsons.fi ja www.r-kioski.fi.
Suomelan Tee itse -mestari 2005 on valittu!
Nikkarituomaristomme arvovaltainen puheenjohtaja, Suomelan ylinikkari Esko Kuokkanen valitsi kymmenien ideoiden joukosta voittajaksi seinäjokelaisen Henry Hakkisen ”Esineen”. Henry voitti yli tuhannen euron arvoisen työkalupakkauksen keksinnöllään, jonka valmistusohjeet voit lukea täältä! Onneksi olkoon, Henry!