MAINOS

Tee lumesta talviterassi

Piha

Hienojakoinen pakkaslumi on parasta rakennusmateriaalia talvisen oleskelupaikan pystyttämiseen. Kokosimme siitä kätevien muottien avulla pihalle koko perheen käyttöön sopivan, tunnelmallisen olohuoneen.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Seisomme hangessa ja hahmottelemme sen pintaan lumituvan pohjapiirrosta. Pakkanen nipistelee poskia ja nenänpäitä punertaviksi. Tuohon nousee seinä ja siitä muutaman metrin sivuun pitkä penkki, piirrämme lumeen. Sisään kuljetaan juhlallisesti lumisen pylväsparin välistä.

Suunnitelman toteuttaminen alkaa lumenluonnilla, eikä vilunväreistä ole enää tietoakaan. Onneksi lunta on satanut viime päivinä mukavasti, joten rakennusmateriaalia on pihalla riittämiin kolattavaksi. Ensin alamme täyttää suurta suorakaiteen muotoista muottia. Lumi pölähtää kevyenä, kun lapan sitä.

Epäilyttää, miten höttöinen pakkaslumi tekeytyy muotin muotoihin. Valahtaakohan se vain epämääräiseksi kasaksi, kun irrotamme muotin? Muotit lainannut lumiarkkitehti Jukka Teppo ainakin vakuutti, että kevyt pakkaslumi on ihanteellista lumiaihioiden rakentamiseen ja että muotit kannattaa poistaa heti. Parhaimmillaan lumen veisto-ominaisuudet ovat silloin, kun ilman lämpötila on 15–20 astetta miinuksen puolella. Tasaisimmat lumipalikat syntyvät korkeintaan kaksi viikkoa sitten sataneesta koskemattomasta lumipeitteestä. Lumen tulee olla hienojakoista, sillä kokkareinen lumi painuu aikaa myöten epätasaisille muhkuroille ja vinoon.

Isoista suorakaiteen muotoisista lohkareista rakennettu muuri palvelee penkkinä. Lumityökaluiksi kelpaavat monet kodin työkalut. Keittiöstä kannattaa ottaa survimen lisäksi kokeiltavaksi ainakin veitsiä sekä omenapora.
Isoista suorakaiteen muotoisista lohkareista rakennettu muuri palvelee penkkinä. Talvisten tupaantuliaisten osanottajat pysyvät lämpiminä vilttien ja höyryävän kuuman mehun avulla. Lumityökaluiksi kelpaavat monet kodin työkalut. Keittiöstä kannattaa ottaa survimen lisäksi kokeiltavaksi ainakin veitsiä sekä omenapora.

Lumilohkareet kovettuvat yön yli

Aluksi tiivistämme vitivalkeaa muottiin polkemalla sitä jaloilla, mutta parhaimmaksi tamppaajaksi osoittautuu kotitekoinen puinen juntta, jota on käytetty viimeksi kesällä pihan kiveystöissä. Muotin täyttäminen onnistuu parhaiten tiimityönä, kun toinen lapioi lunta muottiin toisen jyskytellessä juntalla sitä tiiviiksi. Kun muotti on juntattu täyteen lunta, tarkastamme työn tuloksen.

Jännittyneinä avaamme muotin neljää sivua koossa pitävät salvat hitaasti yhden kerrallaan. Ensin irtoaa toinen laatikon pitkistä sivuista. Lumipinta paljastuu muotin alta virheettömän sileänä. Kun poistamme loputkin muotin osat, esiin tulee täydellinen suorakaiteen muotoinen lumilohkare. Ensimmäinen lohkare valmistui nopeasti ja helposti, joten teemme vielä neljä samanlaista lisää. Jätämme ne paikoilleen kovettumaan eli ammattikielellä jonottumaan huomiseen.

Valmistamme pienemmillä muoteilla myös lumiukon sekä pilarit lumituvan sisäänkäynnin molemmille puolille. Pystytämme ne suunnitelmamme mukaisille paikoille, joten niitä ei tarvitse enää siirrellä. Ihmisen kokoisten puutarhatonttujen ja suurten pallojen valmistaminen vaatii jo hiukan tarkkuutta. Lumi on paineltava tasaisesti kaikkiin tonttumuotin soppiin, sillä muuten sen yksityiskohtaiset kuviot eivät tule esiin.

Hiippahatut teemme erilliseen kartiomuottiin tonttujen päälaelle. Pyöreässä pallomuotissa on vain pieni aukko, josta lumi on tungettava sisään. Onneksi puinen puolukkasurvin mahtuu siitä, jotta saan tiivistettyä pallon sisällön. Valmis jättilumipallo on kovin painava ja uhkaa kolhiutua, kun ujuttelemme sitä varovasti ulos kahdesta puolipallosta koostuvasta muotista. Lumi pysyy koossa, mutta murenee vielä helposti.

Ilta tummuu, ja valkoiset hahmot saavat jäädä pihalle odottamaan huomista, jolloin niiden pitäisi olla riittävän kovia siirtelyä ja muotoilemista varten.

Puisella juntalla lumi tiivistetään muotteihin Vanerimuotista kuoriutuu kiiltävä lumilohkare
Puinen juntta tamppaa lumen tiiviiksi ja hajottaa samalla sekaan joutuneet kokkareet. Pienempiin muotteihin lunta voi tiivistää käsin tai vaikka puolukkasurvimella. Vanerimuotissa lumi pakkautui tiiviiksi ja kiiltäväpintaiseksi. Vasta muotista purettu lumilohkare on kuitenkin helposti rikkoutuva.

 

Lumilohkareen leikkaus käy sahalla Peräkkäin aseteltujen lumilohkareiden väliin jäi kapea aukko. Paikkasimme sen kovettuneesta lumesta sahatulla sopivan kokoisella lumipalalla.
Vaikka lumi on yön aikana jonottunut kovaksi, sitä on helppo muotoilla sahalla. Peräkkäin aseteltujen lumilohkareiden väliin jäi kapea aukko. Paikkasimme sen kovettuneesta lumesta sahatulla sopivan kokoisella lumipalalla.

Lumi kestää käsittelyä

Seuraavana aamuna tunnustelemme lumiaihioita kevyin ottein: ovathan nämä varmasti kovettuneet tarpeeksi? Siltä vaikuttaa, sillä lumipaadet kestävät mukisematta jopa istumista. Kokosimme eilen kaksi lohkaretta peräkkäin jonoksi seinän pohjaksi. Seinä tarvitsee lisäkorkeutta, joten muutama lohkarepala pitää hilata lohkarejonon päälle. Sahaan kolmannen lumilohkareen poikki keskeltä. Sahaa täytyy käyttää myös palikan alla, joka on jäätynyt maahan kiinni.

Jaksan juuri ja juuri nostaa palasen yksin lohkareen päälle. Toinen pala jonon toiseen päähään nousee keveämmin tiimityönä. Palojen väliin jää sopivasti vanhojen ikkunanpokien mentävä aukko, jonka reunoille muotoilemme urat. Poka pysyy tiukasti paikallaan, kun tiivistämme saumat irtolumella. Ylimääräisestä lohkareesta muotoilemme lumilattialle vielä yksinkertaisen neliskanttisen pöydän ja sen viereen pikkuisen, pyöreälinjaisen istuimen. Kunhan kipaisemme sisältä lämmikkeeksi vilttejä ja viinimarjamehua, alkaa lumiluomuksemme olla valmis tupaantuliaisiin.

 

Suurta lumipalloa oli vaikea käsitellä. Sisäänkäynnin pylväiden päälle nostettuna se näytti liian suurelta, joten veistimme sille uuden, terävän muodon. Lumiukkomuottia täytetään lumella
Suurta lumipalloa oli vaikea käsitellä. Sisäänkäynnin pylväiden päälle nostettuna se näytti liian suurelta, joten veistimme silleuuden, terävän muodon. Pienehköönkin muottiin uppoaa pöllyävää pakkaslunta monta lapiollista. Lumiukkomuotin osat kiinnitettiin yhteen suurilla muttereilla.

Puutarhaan talveksi unohtunut suuri, nurin käännetty ruukku sopi silinterihattuisen lumiukon jalustaksi. Terävä lasta sopii viimeistelyyn. Sillä silotellaan pois muotin saumojen lumeen jättämät jäljet.
Puutarhaan talveksi unohtunut suuri, nurin käännetty ruukku sopi silinterihattuisen lumiukon jalustaksi. Terävä lasta sopii viimeistelyyn. Sillä silotellaan pois muotin saumojen lumeen jättämät jäljet.

Lumityökalut

Lumirakennusten työkaluiksi kelpaavat monet kodin ja puutarhan työkalut. Ainakin lumikola tai lumilapio ovat tarpeen pientenkin rakennelmien valmistamisessa. Helppotekoisella juntalla saat tampattua lumen tasaisesti isoihinkin muotteihin. Pienten muottien painelussa voit kokeilla vaikka puolukkasurvinta. Kaiva esiin sahat, veitset, kauhat, muurauslastat ja kairat, kun alat työstää lumiaihioita haluamasi muotoisiksi. Kovettunut lumi on tiivistä, joten ilman työkaluja sitä on mahdoton työstää. Sido pieniin työvälineisiin kirkasvärinen naru, sillä ne katoavat helposti lumeen.

Rakenna muotit itse

Hanki pienten lumiaihioiden muoteiksi pahvilaatikoita. Suurempia ja kestävämpiä muotteja valmistat helposti vanerista ja pikasalvoista. Erikoisia muotteja esimerkiksi lumipalloja tai -nalleja varten myy lumirakentamiseen erikoistunut Snowbrick Oy, p. 0440 377 171, www.snowbrick.fi.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

lumi perhe piha talvi talviterassi terassi vapaa-ajanvietto