Ihanteellisella terassilla olet suojassa naapureiden ja ohikulkijoiden katseilta. Voit halutessasi istua auringonpaisteessa, mutta terassi tarjoaa suojaa paahteelta ja tuulelta. Käynti sinne on lähellä keittiötä, joten ruokailu ulkona onnistuu helposti. Terassilta on luonteva yhteys pihalle ja kalustus on kestävää ja helppohoitoista. Lisäksi terassi sopii hyvin talosi arkkitehtuuriin.

Terassi voi myös olla täysin irrallaan päärakennuksesta. Erillinen maapohjalle tehty pihataso ei edes tarvitse kummoisia perustustöitä.

Katto

Terassin kattaminen lisää sen käytettävyyttä. Pieni sade ei häiritse, kalusteet pysyvät puhtaina ja istuintyynyt voi pitää paikoillaan kaiken aikaa.

Katon materiaali voi olla sama kuin päärakennuksessa tai se voi olla valoa läpipäästävä lasi- tai muovikate tai edullinen purje- tai markiisikangaskatto. Kattokaltevuuden tulisi olla sama kuin talossa.

Pergola on helppo ja edullinen rakentaa ja se on kaunis aurinkoisen paikan kate. Säleikköä pitkin katolle nousevien köynnöskasvien avulla saat luoduksi miellyttävän ja intiimin tilan. Terassin voi myös lasittaa.

Pohja

Terassi, jonka alusta on katettu puulla, tuntuu enemmän olohuoneen jatkeelta. Erityisesti suurella terassilla voi vaihdella laudoituksen suuntaa, ettei pinta näytä yksitoikkoiselta. Terassi on kauneimmillaan, kun se myötäilee maastoa. Viettävässä maastossa paras ratkaisu onkin terassin porrastaminen. Laudoituksen suunta voi muuttua eri tasanteilla.

Hyviä materiaaleja ulkoterassille ovat myös kivi, liuskekivilaatat ja betoni. Ne ovat lähes ikuisia, eivät kaipaa huoltoa, eikä asennuskaan ole vaikeaa. Niitä voi myös yhdistellä kauniisti puukatteen kanssa.

Jos terassi on yli 50 senttiä maanpinnasta, siinä täytyy olla kaide, joka voi olla myös muuri. Kaide kehystää terassia ja tekee siitä suljetumman. Myös kaiteen täytyy sopia talon arkkitehtuuriin.

Näkösuojaksi ja tuulensuojaksi voit rakentaa säleikön, jonka aikanaan peittää sitä pitkin kasvava köynnöskasvi.

Ekologia

Ulkorakenteissa käytetään usein painekyllästettyä puuta. Puun kyllästämiseen ei enää käytetä arseenia, mikä vähentää sen myrkyllisyyttä. Myös luontoystävällisiä menetelmiä puun käsittelyyn on olemassa, kysy näitä maalikauppiaaltasi (esim. Uula-tuote, Osmo Color). Vaihtoehtoisesti voit käyttää ulkorakenteissa siperian lehtikuusta tai lämpökäsiteltyä puuta. Joka tapauksessa puu vaatii huoltoa.

Hyvä vaihtoehto on myös komposiittimateriaali, joka on valmistettu puun ja muovin yhdistelmästä. Se näyttää puulta ja kestää sekä sään että kulutuksen.

Kalusteet

Älä pilaa kaunista terassiasi rumilla kalusteilla! Jos kalusteet ovat taivasalla joka säällä, niiden hankinnassa on oltava erityisen tarkka. Muovi on kevyttä, kestävää ja helppohoitoista. Nykyään on saatavilla myös laadukkaita keinomateriaaleista tehtyjä, usein hauskan värisiäkin kalusteita. Nämä sopivat erityisesti moderniin sisustukseen.

Kovapuusta tehdyt kalusteet ovat yleistyneet, käytetyin puulaji on tiikki. Muita materiaaleja pihakalusteissa ovat metallit, kuten alumiini, takorauta ja maalattu teräs.

Punotut materiaalit bambu ja rottinki sopivat katetulle terassille. Ne luovat kodikasta tunnelmaa. Markkinoilla on jo muutaman vuoden ajan ollut keinomateriaalista valmistettuja rottinkikalusteita, jotka ovat kevyitä ja kestävät kovissakin olosuhteissa.

Eija Oksanen
Sisustussuunnittelija Eija Oksanen arvostaa ekologisesti kestäviä ja ajattomia ratkaisuja.

Tunnelma

Hanki suuria ja näyttäviä ruukkuja patiolle ja istuta niihin paljon reheviä kasveja. Istuta myös terassin ympärille maahan väriä koko kesäksi.

Loppukesän hämärtyviin iltoihin voit varautua muuraamalla ulos avotakan tai ulkogrillin. Lämmityslaitteella pidennät terassin käyttöaikaa.

Älä valaise terassia liikaa, hämärä tunnelmavalo riittää. Parhaimmillaan valo tulee alhaalta, maahan tai terassin pohjaan upotetuista valoista.