Espanjansiruetana
 

Tunnista etanat

Etanat viihtyvät suojaisissa paikoissa lehtikasojen ja lautarakenteiden alla. Vanha kompostin pohja on myös niille mieluinen. Puutarhan siivoaminen heikentää etanoiden elinoloja, tosin kasvillisuuden suojassa lehtien alla ne viihtyvät myös kiiveten ylös jopa pensaisiin ja köynnöksiin.

Ruskeanoranssi espanjansiruetana (Arion lusitanicus) liikkuu muutaman metrin yössä, mutta pistelee poskeensa surutta eteensattuvia puutarhakasveja. Yrtit, perunoiden lehdet ja tomaatit siltä yleensä säästyvät. Sen sijaan kuolleet lajitoverit eivät säästy – nimi tappajaetana tulee siitä.

Lehtokotilo (Ariantha arbustorum) liikkuu yön aikana 5–15 metriä. Se kestää sekä kylmyyttä että kuivuutta kuoren suuaukkoon erittämänsä suojakalvon avulla. Lehtokotilo kiipeilee jopa puihin ja vioittaa lehtiä.

Peltoetana (Deroceras agreste) ja valepeltoena (D. reticulatum) rei’ittävät kasvimaalla kaaleja ja muiden vihannesten lehtiä. Mansikkamaallakin näiden tuholaisten vioituksia näkyy.

Komea ukkoetana (Limax cinereoniger) elää metsässä ja eksyy joskus puutarhaankin, mutta siitä ei ole puutarhakasveille haittaa. Tämä tumma, jopa 10 sentin pituinen etana hämmästyttää suurella koollaan, mutta on silti täysin harmiton.


Ukkoetana
 

Torjuntakeinoja

Juuret puhtaiksi Puhdista hankkimiesi kasvien juuristo mullasta, jos tiedät etanoita olleen paikassa, josta siirrät kasveja. Munia on vaikea havaita mullasta, sillä ne ovat alle kahden millin kokoisia.

Raivaa kasvustot ja kerää etanat Vähennä etanoiden viihtyvyyttä alentamalla kosteutta esimerkiksi raivaamalla kasvustoja ilmavammiksi. Kerää kaikki näkemäsi lehtokotilot ja espanjansiruetanat ja tiputa ne kuumaan veteen tai etikkaliuokseen. Hävitä raadot toimivassa säiliökompostorissa.

Vettä vain aamulla Kastele kasvit varhain aamulla, älä yötä vasten, jotta etanoille mieluisa kosteus vähenisi öisin.

Suosi karkeita katteita Käytä istutusalueilla karkeita kivi- tai koristekatteita. Karkea ja kuiva maa-aines ei ole niille mieluisa, ja liikkuminen hidastuu.

Piha siistiksi Siisti puutarhastasi kaikki suojaisat paikat, joissa etanat viihtyvät: lehtikasat, avokomposti, lautojen alustat.

Kalja ja kostea kangas käyttöön Aseta etanoille ansoja ja syöttejä. Kotikalja käy houkuttimeksi juoma-ansaan. Maahan levitetty kostea kangas ja sen alle sirotellut leseet ja hiutaleet houkuttelevat etanoita kankaan suojiin. Hyviä syöttejä ovat myös salaatin- ja kaalinlehdet. Muista kerätä aamuisin ansoihin jääneet etanat pois.


Lehtokotilo
 

Aineita torjuntaan

Tuhka ja kalkki Levitä vanaksi kasvien ympärille. Etanat eivät selviä limaan tarrautuvasta kuivasta jauheesta, vaan kuivuvat erittäessään lisää limaa.

Etanamuuri Koivutisle, joka hajullaan karkottaa etanoita. Imeytä ainetta esimerkiksi puutikkuihin, joilla rajataan kasvialueita. Älä suihkuta suoraan kasville.

Ferramol-etanansyötti Raemainen, etanat kuolevat syötyään rakeita. Tehoaineena luonnon rautafosfaatti. Tuote ei vahingoita muita eläimiä.

Mesurol-etanansyötti Käytä tätä, jos pihallasi on etanoita yli 30 kpl neliömetriä kohti. Houkuttelee etanoita ja tappaa ne. Tehoaineena metiokarbi. Ei saa käyttää maustevihanneksilla.

 


Peltoetana
 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.