Jyrsijät pyrkivät sisätiloihin

Piha

Siellä missä on ruokaa, lämpöä, vettä ja piilopaikkoja lisääntymiselle, siellä on myös tuholaiseläimiä. Jyrsijöiden kuten hiiren ja rotan, aiheuttaminen ongelmien poistamiseksi tulee tuntea niiden ympäristö ja käyttäytymistavat. Hiiret ja rotat levittävät ulosteillaan bakteereita ja tuhoavat jyrsimällä esim. rakenteita, erilaisia kaapeleita, johtoja ja putkistoja. Jyrsijöistä aiheutuvia haittoja ovat lisäksi mm. virtsanhaju sekä monesti myös äänihaitat niiden kuljettaessa ruokaa varastoihinsa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Miten siis tulee estää tauteja levittävien ja eri materiaaleille tuhoja aiheuttavien jyrsijöiden tulo sisälle esim. asuinkiinteistöön, mökille, varastoon tai toimistoon?

Kiinteistön ulkopuolella

1. Älä säilytä tavaroita rakennuksen seinustoilla. Rakennuksen ympärillä tulee olla kahden metrin vyöhyke, jossa ei ole istutuksia tai muita kasveja.

2. Pidä portit, ovet ja matalalla olevat ikkunat suljettuina.

3. Rakennusta ympäröivä maanpinta tulee päällystää esimerkiksi betonilla, kivilaatoilla tai asfaltilla.

4. Tiivistä rakennuksen ja maanpinnan välissä olevat raot. Ovien alarakoihin asennetaan kumilista tai kaksinkertainen nailonharjas.

5. Tiivistä putkien ja venttiilien läpiviennit uretaanimassalla, sementillä ja kanaverkolla tai muulla metalliverkolla.

6. Suojaa venttiilit, ilmanottoaukot yms. metalliverkolla, jonka silmäkoko on enintään 5 mm.

7. Tiivistä rakennuselementtien välit niin, ettei rako ole suurempi kuin 5 mm. Ulkokuoren sisäpuolella kulkevat ilmareiät tiivistetään metalliverkolla.

8. Ulkotiloissa säilytettävät tavarat ja materiaalit sijoitetaan ilmavan telineen päälle vähintään puolen metrin korkeudelle maanpinnasta ja kahden metrin etäisyydelle rakennuksesta.

9. Jyrsijöiden torjunta on syytä ottaa huomioon myös jätteiden käsittelyssä. Jätesäiliöt on pidettävä suljettuina ja hyvässä kunnossa. Säiliöiden on oltava helposti puhdistettavia.

Ulkotiloissa ei saa olla irrallisia jätteitä, avokomposti on rottien seisova pöytä. Jätehuoltotilojen on oltava tiiviisti suljettuja myös sisätiloissa.

Kiinteistön sisäpuolella

10. Korjaa tai tiivistä lattiassa ja seinissä olevat raot ja halkeamat.

11. Viemärijärjestelmän on oltava kunnossa. Lattiakaivoissa on oltava kiinteä ritilä tai säleikkö, ja kaivon sekä vesilukon tulee olla metallisia. Käytöstä poistetut viemärikaivot

täytetään betonilla. Tarkista säännöllisesti, että vesilukoissa on vettä.

12.
Piilossa olevat tilat, kuten pienet varastot, ullakko ja ryömintätila on tarkastettava säännöllisesti.

13.
Pidä keittiöt ja muut tilat joissa käsitellään elintarvikkeita puhtaina äläkä jätä esim. mökillä kuivatarvikkeita esille.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

jyrsijät omakotitalo piha tuholainen