LEENA LUOTO
KUVA HEIKKI LUOTO
Tuhohyönteiset vioittavat kasveja joko syömällä kasviainesta reippaaseen tahtiin tai imemällä kasvunestettä, jolloin kasvi kituu ja kuihtuu hitaasti. Kun ensimmäiset vioitukset ilmestyvät kasveihin, on syytä tunnistaa niiden aiheuttaja. Joskus kyseessä saattaa olla harmiton hyönteinen, joka ei saa laajaa tuhoa aikaan. Tällöin torjunta hoituu luonnon omien saalistajien toimesta. Toisinaan tuho etenee hyvin nopeasti, jolloin torjuntaan on ryhdyttävä välittömästi. Monesti vioituksen aiheuttajaa ei näy, koska se saattaa vierailla kasvissa vain öiseen aikaan, ja torjunta on hankalampaa.
Hyönteisillä on monta kehitysastetta; muna, toukka, kotelo ja aikuinen. Torjunnan varmistamiseksi on joskus tarpeen uusia käsittely, jotta munista kehittyvä uusi sukupolvi ei pääse tekemään tuhojaan. Lämpiminä kesinä hyönteisten kehitys voi olla hyvinkin nopeaa ja määrät kasvavat suuriksi.
Liljakukko on yleinen koriste- ja hyötykasveissa esiintyvä tuholainen.
Liljakukko on yleinen koriste- ja hyötykasveissa esiintyvä tuholainen.
Luonnosta löytyy monia hyönteisiä, jotka syövät ravinnokseen toisia hyönteisiä. Kotipihan omista saalistajista kannattaa pitää huolta, koska tällöin voi vähentää torjunta-aineiden käyttöä. Myrkyttömiä torjuntakeinoja ovat erilaiset ansat ja kasveista valmistetut yrttivedet.
Torjunta-aineet, myös luomutuotantoon hyväksytyt, vaikuttavat sekä haitallisiin että hyödyllisiin hyönteisiin. Vaikutus voi tapahtua hyönteisen ihon tai ravinnon kautta, esimerkiksi ympäröimällä hyönteinen ilmatiiviillä kalvolla, estämällä hermoston toiminta tai pysäyttämällä hyönteisen kehittyminen.
Valitettavasti sellaisia aineita ei ole kehitetty, joita voisi turvallisesti käyttää, jos samassa kasvissa on sekä hyödyllisiä että haitallisia hyönteisiä. Hyötyhyönteisiin kohdistuvia haittoja voi vähentää valitsemalla oikeat aineet ja -tavat sekä oikea käsittelyn ajankohta.
Oikea tapa oikeaan aikaan. Kukkivat, pölyttäjien suosimat kasvit käsitellään illalla, jolloin päivällä lentävät hyönteiset ovat lopettanet lentonsa ja yöperhoset eivät ole vielä lähtenet liikkeelle.
Vihannesmaan tuholaisten torjuntaan saa käyttää vain siihen tarkoitukseen hyväksyttyjä aineita. Osaa aineista saa käyttää ainoastaan, kun kasvit ovat taimella. Hedelmä- ja marjapensaiden tuholaisia saa torjua vain ennen nuppujen avautumista tai välittömästi kukinnan päätyttyä.