MAINOS

Joulumieli syttyy turvallisista ja toimivista valoista

Piha

Laadukkaat ja oikein asennetut valosarjat piristävät pimeän aikaan pihapiiriä, parveketta ja sisätiloja. Nykypäivän runsaat valikoimat takaavat, että jokainen löytää mieleisensä ja tarkoitukseensa sopivat valosarjat. Hyvin huollettuna ne palvelevat ja tuottavat iloa monen vuoden ajan.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Ennen jouluvalojen hankintaa kannattaa tutustua valosarjojen valikoimaan ja miettiä, missä valosarjaa kotona käyttää ja mitkä ovat käyttöpaikan vaatimukset. Ulos asennettavien valosarjojen on oltava kosteuden ja pakkasen kestäviä: sekä itse valot että valosarjan muuntaja tulee olla tarkoitettu käytettäviksi ulkotiloissa.

Sisätilaan tarkoitettua muuntajaa ei saa asentaa ulkotiloihin. Tällaisen muuntajan kosteussuojaus ei ole riittävä ulkopistorasiaan asennettavaksi, joten valosarja kytketään sisäpistorasiaan. Näissä tilanteissa valojen johdot voivat mennä esimerkiksi ikkunan raosta, kunhan varmistetaan, etteivät johdot pääse rikkoutumaan.

Sisäpistorasiasta ei kuitenkaan saa vetää jatkojohtoa ulos, joten ulkopistorasian asennuttamista parvekkeelle tai pihalle kannattaa harkita erityisesti, jos jouluvalot ripustetaan joka vuosi samaan paikkaan.

Verkkojännitteisissä valosarjoissa johto on yleensä huomattavasti paksumpi kuin muuntajalla varustetuissa malleissa. Koska johto ei siis todennäköisesti mahdu ikkunan välistä, ulkona on oltava pistorasia, joka sijoitetaan siten, ettei siitä ole vaaraa lapsille eikä kotieläimille.

Muutoinkin irrallisten sähköjohtojen kanssa on oltava tarkkana ja huolehdittava, etteivät ne pääse rikkoutumaan.

Muista turvallisuus kun käytät valosarjoja askarteluun

Netti, lehdet ja televisiokin antavat vinkkejä omatekoisten valaisimien askarteluun. Näissä vinkeissä ei aina muisteta ottaa huomioon turvallisuutta, vaan ideoidaan ainoastaan ulkonäön tai jonkun muun ”kivan” ajatuksen pohjalta.

– Näin joulun alla vinkkejä on jaossa normaalia enemmän. Ideoita voi toki ammentaa kunhan muistaa olla kriittinen, sanoo Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n tekninen asiantuntija Jenna Kauppila.

– Valaisin on sähkölaite ja jos se toimii verkkojännitteellä, siinä on väärin toteutettuna aina sähköiskun saamisen vaara. Lisäksi valot, pienetkin valosarjan lamput, kuumenevat. Ne voivat aiheuttaa palovaaran väärin asennettuna tai suljettuna tai kiinnitettynä johonkin helposti syttyvään materiaaliin.

Valaisinaskartelussa kannattaakin suosia led-valoja, sillä ne kuumenevat huomattavasti vähemmän kuin perinteiset hehkulamput. Lisäksi ledeillä saa aikaan kirkkaampia ja vaihtuviakin värejä.

Ota huomioon valosarjan energiankulutus ja käyttömukavuus

Käyttötavasta riippuen on taloudellista merkitystä sillä, onko jouluvalosarja toteutettu ledeillä vai perinteisillä pienoishehkulampuilla. Mm. Motivan tekemät testit osoittavat, että leditekniikalla toteutetut valot kuluttavat vain noin kymmenesosan siitä sähköenergiasta, mikä kuluisi perinteisiä hehkulamppuja käyttäen. Lisäksi laadukkaat led-valot ovat kirkkaammat ja niiden värit kestävät toisin kuin vaikkapa värjätyissä hehkulampuissa.

Kellokytkimiä kannattaa suosia. Energian säästön lisäksi niillä saadaan parannettua käyttömukavuutta, kun ei tarvitse muistaa sammutella ja sytytellä valoja. Aivan samoin kuin valosarjojenkin hankinnassa myös kellokytkimiä hankittaessa tulee huomioida niiden käyttöympäristö. Osa kellokytkimistäkin on tarkoitettu pelkästään sisäkäyttöön. Kytkimien ja valosarjojen soveltuvuus sisä- tai ulkokäyttöön on merkitty pakkaukseen.

Oikea lamppu oikeaan kohteeseen

Lamppujen rikkoutuminen on yleisin jouluvaloja kohtaava vika. Jos yksikin lamppu hajoaa, se kannattaa vaihtaa heti. Osa tarjolla olevista valosarjoista pimenee kokonaan yhdenkin lampun rikkoutuessa. Hajonnut lamppu voi myös lyhentää muiden valosarjassa olevien lamppujen elinikää.

Lamppujen hajoamiseen on suositeltavaa varautua jo ostovaiheessa hankkimalla varalamppuja. Jos varalampun ostaa myöhemmin, kauppaan kannattaa ottaa mukaan yksi vanhoista lampuista tai valosarjan ostopakkaus. Varalamput on hyvä ostaa hyvissä ajoin ennen joulua, sillä joulun jälkeen niiden saatavuus on epävarmaa.

Led-valosarjoissa ei yleensä ole vaihdettavia lamppuja, mutta toisaalta ne ovatkin oikein asennettuna ja säilytettynä pitkäikäisiä.

Etenkin sisätiloihin asennettavien jouluvalojen kohdalla on varmistettava, etteivät lamput lämmitä helposti syttyviä materiaaleja ja aiheuta näin palovaaraa. Suosittelemme, että luette asennus- ja käyttöohjeet!

Tarkista valosarja säännöllisesti

Jouluvalojen kunto on tarkistettava huolellisesti joka vuosi ennen käyttöönottoa. Tarkistaminen kannattaa tehdä myös valoja pois otettaessa.

Rikkinäiset johdot ja vialliset sähkölaitteet ovat aina turvallisuusriski. Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton asiantuntijat eivät kannusta suorittamaan omatoimisia korjauksia tai esimerkiksi johtojen parantelua ja korjailua teippauksin.

Ulkovalosarjat on syytä varastoida seuraavaa vuotta varten heti, kun valoille ei enää ole tarvetta. Valoja ei myöskään kannata asentaa kovin aikaisin syksyllä. Ulkona roikkuvat valot joutuvat tuulen, sateen, pakkasen ja auringon armoille. Tällöin valosarjat rikkoutuvat helpommin ja niiden elinikä lyhenee.

Valosarjan ostajan muistilista:

  • Mieti, mihin käyttöön valot hankit (sisätiloihin vai ulos).
  • Mistä saat virtaa valoihin? Kuinka pitkät ovat valosarjan virtajohdot?
  • Millaiset ovat valosarjan lamput? Voiko ne vaihtaa ja löytyykö varaosia?
  • Miten haluat valosarjoilla valaista: haluatko herkkää tunnelmaa vai värikästä jouluiloa?
  • Tarkista, että valosarja on testattu ja hyväksytty.
  • Miten paljon valosarja kuluttaa energiaa? Jos sarjaa käytetään monta kuukautta, pitkäkestoiset, energiapihit led-valot voivat olla järkevä vaihtoehto. Monissa valoletkuissa energiankulutus voi olla yllättävänkin suuri. Ajastimen käytöllä voi vähentää energiankulutusta.
  • Ovatko valot helposti asennettavissa ja poistettavissa? Muistathan, että valoja ei ole syytä jättää roikkumaan ulos tarpeettomina.
  • Säilytä ostoksen jälkeen sekä kuitti että valosarjan ostopakkaus esimerkiksi varalamppujen ostoa varten ja valojen säilytystä varten.
  • Ota naapurit huomioon valojen paikkaa miettiessäsi, kaikki eivät välttämättä innostu makuuhuoneensa ikkunaan kajastavista vilkkuvaloista.
  • Led-valot soveltuva askarteluun parhaiten

Valoisaa ja turvallista joulun aikaa!

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

joulu jouluvalo jouluvalot pihavalaistus sisävalaistus ulkovalaistus valaistus valaistustyypit