Hämeenkyröläinen lapsiperhe tottui jo edellisessä talossaan siihen, että pihapiiri oli valaistu tehokkaasti. Hyviksi todetut ideat ja ratkaisut siirtyivät luontevasti myös osaksi uuden talon valaistusta.

Uusi kotipiha oli kokonsa takia vaativampi valaistava. Kolmen hehtaarin tontti sijaitsee niemenkärjessä, ja rinnetontilla on suuria korkeuseroja. Perheen toiveena oli saada ympäristöön ja pihapiirin sopivat valot vastaamaan kuusihenkisen aktiivisen ja harrastavan lapsiperheen tarpeita.

 

Kulkureittejä ja pihatietä valaisevat korkeat Konstsmiden kaksikupuiset mustat valaisinpylväät. Ei valaisimia seinissä. Näin valo näyttää miellyttävämmältä kauempaa katsottuna, eikä häikäise.
Kulkureittejä ja pihatietä valaisevat korkeat Konstsmiden kaksikupuiset mustat valaisinpylväät. Ei valaisimia seinissä. Näin valo näyttää miellyttävämmältä kauempaa katsottuna, eikä häikäise.

Haastava kohde. Mukana valaistuksen suunnittelussa oli rakennusarkkitehti Rauno Kangasniemi. Suunnitelmaa tehdessä huomioitiin valaisimien sopivuus talon ja pihan tyyliin, mutta ennen kaikkea pihan käyttö ja erilaiset toiminnalliset alueet. Pihapiirin vanhojen puiden ja alueella kulkevien pihateiden haluttiin pysyvän ennallaan.

Valaistuksessa käytettiin viittä erilaista valaisinmallia. Pihaan tullessa portilla on ensimmäisenä vastassa varasto- ja ulkorakennuksia, joiden valot on varustettu liiketunnistimilla. Huoltorakennuksen valaisin on sijoitettu ovisyvennykseen. Erikseen seinässä olevan liiketunnistimen säteen ulottuvuus on säädetty niin, että valot syttyvät noin kymmenen metriä ennen kuin kulkija ehtii ovelle.

− Valo on turvallisuustekijä. Liiketunnistin huomaa kaikki pihaan tulijat, mutta ei kuitenkaan ole niin herkkä, että valo syttyisi jokaisesta ohi pomppivasta rusakosta, perheen äiti kertoo.

Lue lisää pihan valaistuksesta seuraavalta sivulta.

 

Komea rantasauna sijaitsee niemenkärjessä. Laituri ja kulkureitit on valaistu.
Komea rantasauna sijaitsee niemenkärjessä. Laituri ja kulkureitit on valaistu. Suuret korkeuserot lisäsivät laajan tontin valaistussuunnittelun haasteellisuutta.

Perhe ei halunnut mitään valaisimia talon seiniin. Sisäänkäynnin ja parvekkeet valaisevat pinta-asennettavat opaalilasiset kuparikuoriset kupuvalaisimet on asennettu lippaan sisäänkäynnin yläpuolelle. Valaisimet löytyivät saksalaisen Boomin tuotesarjasta.

− Näin sijoitettuna valo näyttää miellyttävältä kauempaa katseltuna, eikä häikäise silmää.

Autotallin valot on sijoitettu räystäslipan alle, joten talliin ajo sujuu turvallisesti. Autotallin valot ovat Hedtecin Erco-tuotesarjasta.

Kulkureittejä ja pihatietä valaisevat 263 cm korkeat mustat Konstsmiden kaksikupuiset valaisinpylväät, jotka on sijoitettu koivikkopihaan niin, että sinne ei juuri jää tummia katvealueita. Lapset voivat pyöräillä pihamaalla myös hämärinä iltoina, ja talven tullen näkee peuhata lumileikeissä ja liukumäessä. Osa pylväistä on kauniisti sijoitettu koivujen alle.

− Joku on miettinyt jo vuosikymmeniä sitten istutuksia tehdessä koivujen paikat. Meidän oli helppo jatkaa siitä mihin puutarhasuunnittelussa oltiin jääty, talon emäntä toteaa.

Rantasaunan terassi saa valoa tunnelmallisista riippuvalaisimista.
Myrskylyhtyjä katossa. Rantasaunan terassi saa valoa tunnelmallisista riippuvalaisimista.

Pitkää pihatietä valaisee kuusi pylväsvalaisinta, joista viimeinen portilla.

− Alkuperäisestä suunnitelmasta jätettiin kaksi valaisinpylvästä pois, etteivät valot häiritse päätien liikennettä.

Etupihan luonnonkivillä kivettyjä istutusalueita valaisemaan sijoitettiin kaksi matalaa, ledivaloilla varustettua pollarivalaisinta. Paikat katsottiin yhdessä puutarhasuunnittelijan Merja Säntin kanssa.

Rantasaunan kupeeseen ja kulkureiteille valittiin Boomin merihenkiset kuparipollarit. Terassia valaisevat katosta roikkuvat myrskylyhdyn malliset valaisimet. Rannassa on talvisin myös avanto. Valaistu laituri ja kulkureitit ovat tärkeä turvallisuustekijä.

Matalat pollarit valaisevat perennat, pensasistutukset ja luonnonkivistä tehdyn penkereen.
Matalat pollarit valaisevat perennat, pensasistutukset ja luonnonkivistä tehdyn penkereen.

Ohjattu järjestelmä. Pihassa on poikkeuksellisen paljon valoja, joten energiankulutuskin lienee suuri?

− Kellokytkin säästää sähköä. Rantaa lukuun ottamatta kaikissa valaisimissa on energiansäästölamput.

Pihavalot on kytketty osaksi Strömfors IHC-sähkönohjausjärjestelmää, ja valot on jaettu kolmeen eri ryhmään. Valot toimivat liiketunnistimilla, hämäräkytkimillä ja kello-ohjauksella. Koko palettia ohjataan tietokoneelta, mutta valoja voi sytyttää ja sammuttaa myös tavallisista valokytkimistä.

Vapaa ohjelmointi mahdollistaa myös erikoistilanteet. Ohjelma sytyttää ja sammuttaa valot tarpeen mukaan viestittäen, että kotona ollaan, vaikka perhe lomailisi aurinkorannalla.

Valaistuksen tekninen toteutus ja valaisimet: Hämeenkyrön Sähköpalvelu Oy, puh. 0500 686 123.

IHC-järjestelmä

Noin 5 000 euron laiteinvestoinnilla saa normaalikokoiseen omakotitaloon jo varsin kattavan IHC-järjestelmän (Intelligent House Control) ohjaamaan ulko- ja sisävaloja. Lisäkustannuksia tuovat asennus sekä kaivuu- ja johdotustyöt.

Lisätietoja: Strömfors Oy, puh. 010 446 616, http://www.stromfors.com/.