Basilikaopas: basilikan monta makua

Rakastetuimmassa yrtissä maistuvat niin makea anis, sitruuna kuin eksoottiset mausteetkin. Valitse sopiva laji ja lajike käyttötarkoituksen mukaan.

Maustebasilika, ”genovalainen”
Maustebasilika, ”genovalainen”
Ocimum basilicum ’Genoveser’
Italialainen, eniten viljelty basilika. Suurilehtistä lajiketta myydään ruukkuyrttinä.
Maku: Voimakas ja hieno, vivahdus anista.
Parasta: Sopii kaikkiin ruokiin, ykkösbasilika pestoon.
Kanelibasilika
Ocimum basilicum ’Cinnamon’
Punakukkainen ja -vartinen, kotoisin Meksikosta.
Maku: Voimakas kanelintuoksu, joka säilyy kuivattunakin.
Parasta: Tulisiin ja mausteisiin ruokiin, jälkiruokiin, juomiin ja omenaherkkuihin.
Punalehtinen maustebasilika
Ocimum basilicum
Koristeellisesta punaisesta basilikasta on useita lajikkeita, kuten ’Purple Ruffles’, ’Rubin’ ja ’Opal’. Ne ovat melko vaativia, arkoja ja herkkiä verrattuina muihin basilikoihin.
Maku: Aromikas, vaihtelee lajikkeen mukaan.
Parasta: Koristeeksi. Väri edukseen keltaisten ja oranssien ruokien sekä kasvisten kanssa.
Pyhäbasilika
Ocimum tenuifolium
Kukkii runsaasti, poikkeava ulkonäkö, kaunis kasvutapa.
Maku: Kamferimainen, vivahdus valkopippuria ja neilikkaa. Tuoksu voimakas ja mausteinen.
Parasta: Wokki- ja thairuokiin. Ei sovi tuorekäyttöön.
Sitruunabasilika
Ocimum basilicum ’Citriodorum’ ja ’Lemon’
Lähes kaikki sitruunabasilikan lajikkeet ovat melko pienilehtisiä ja viehättäviä ruukussa.
Maku: Sitruuna tuoksuu ja maistuu sekä kukissa että lehdissä.
Parasta: Kala- ja äyriäisruokiin, teehen ja jälkiruokiin.
Thaibasilika
Ocimum sp.
Yleisin ns. horabha-tyyppi on koristeellinen, kestävä ja rotevakasvuinen. Krapao on pippurinen ja manglang sitruunamelissan tuoksuinen.
Maku: Voimakas ja mausteinen.
Parasta: Loistava thairuokiin, mutta sopii lähes kaikkiin ruokiin ja tuorekäyttöön.
Maustebasilika, ”mammutti”
Ocimum basilicum ’Mammoth’
Isolehtinen, melko pienisatoinen lajike, jonka lämmöntarve on suuri.
Maku: Hieno, mieto, makea.
Parasta: Tuorekäyttöön, voileipien päälle ja salaattiin.

Kanelibasilika
Maustebasilika, ”genovalainen”
Ocimum basilicum ’Genoveser’
Italialainen, eniten viljelty basilika. Suurilehtistä lajiketta myydään ruukkuyrttinä.
Maku: Voimakas ja hieno, vivahdus anista.
Parasta: Sopii kaikkiin ruokiin, ykkösbasilika pestoon.
Kanelibasilika
Ocimum basilicum ’Cinnamon’
Punakukkainen ja -vartinen, kotoisin Meksikosta.
Maku: Voimakas kanelintuoksu, joka säilyy kuivattunakin.
Parasta: Tulisiin ja mausteisiin ruokiin, jälkiruokiin, juomiin ja omenaherkkuihin.
Punalehtinen maustebasilika
Ocimum basilicum
Koristeellisesta punaisesta basilikasta on useita lajikkeita, kuten ’Purple Ruffles’, ’Rubin’ ja ’Opal’. Ne ovat melko vaativia, arkoja ja herkkiä verrattuina muihin basilikoihin.
Maku: Aromikas, vaihtelee lajikkeen mukaan.
Parasta: Koristeeksi. Väri edukseen keltaisten ja oranssien ruokien sekä kasvisten kanssa.
Pyhäbasilika
Ocimum tenuifolium
Kukkii runsaasti, poikkeava ulkonäkö, kaunis kasvutapa.
Maku: Kamferimainen, vivahdus valkopippuria ja neilikkaa. Tuoksu voimakas ja mausteinen.
Parasta: Wokki- ja thairuokiin. Ei sovi tuorekäyttöön.
Sitruunabasilika
Ocimum basilicum ’Citriodorum’ ja ’Lemon’
Lähes kaikki sitruunabasilikan lajikkeet ovat melko pienilehtisiä ja viehättäviä ruukussa.
Maku: Sitruuna tuoksuu ja maistuu sekä kukissa että lehdissä.
Parasta: Kala- ja äyriäisruokiin, teehen ja jälkiruokiin.
Thaibasilika
Ocimum sp.
Yleisin ns. horabha-tyyppi on koristeellinen, kestävä ja rotevakasvuinen. Krapao on pippurinen ja manglang sitruunamelissan tuoksuinen.
Maku: Voimakas ja mausteinen.
Parasta: Loistava thairuokiin, mutta sopii lähes kaikkiin ruokiin ja tuorekäyttöön.
Maustebasilika, ”mammutti”
Ocimum basilicum ’Mammoth’
Isolehtinen, melko pienisatoinen lajike, jonka lämmöntarve on suuri.
Maku: Hieno, mieto, makea.
Parasta: Tuorekäyttöön, voileipien päälle ja salaattiin.

Thaibasilika_horabha-tyyppi
Maustebasilika, ”genovalainen”
Ocimum basilicum ’Genoveser’
Italialainen, eniten viljelty basilika. Suurilehtistä lajiketta myydään ruukkuyrttinä.
Maku: Voimakas ja hieno, vivahdus anista.
Parasta: Sopii kaikkiin ruokiin, ykkösbasilika pestoon.
Kanelibasilika
Ocimum basilicum ’Cinnamon’
Punakukkainen ja -vartinen, kotoisin Meksikosta.
Maku: Voimakas kanelintuoksu, joka säilyy kuivattunakin.
Parasta: Tulisiin ja mausteisiin ruokiin, jälkiruokiin, juomiin ja omenaherkkuihin.
Punalehtinen maustebasilika
Ocimum basilicum
Koristeellisesta punaisesta basilikasta on useita lajikkeita, kuten ’Purple Ruffles’, ’Rubin’ ja ’Opal’. Ne ovat melko vaativia, arkoja ja herkkiä verrattuina muihin basilikoihin.
Maku: Aromikas, vaihtelee lajikkeen mukaan.
Parasta: Koristeeksi. Väri edukseen keltaisten ja oranssien ruokien sekä kasvisten kanssa.
Pyhäbasilika
Ocimum tenuifolium
Kukkii runsaasti, poikkeava ulkonäkö, kaunis kasvutapa.
Maku: Kamferimainen, vivahdus valkopippuria ja neilikkaa. Tuoksu voimakas ja mausteinen.
Parasta: Wokki- ja thairuokiin. Ei sovi tuorekäyttöön.
Sitruunabasilika
Ocimum basilicum ’Citriodorum’ ja ’Lemon’
Lähes kaikki sitruunabasilikan lajikkeet ovat melko pienilehtisiä ja viehättäviä ruukussa.
Maku: Sitruuna tuoksuu ja maistuu sekä kukissa että lehdissä.
Parasta: Kala- ja äyriäisruokiin, teehen ja jälkiruokiin.
Thaibasilika
Ocimum sp.
Yleisin ns. horabha-tyyppi on koristeellinen, kestävä ja rotevakasvuinen. Krapao on pippurinen ja manglang sitruunamelissan tuoksuinen.
Maku: Voimakas ja mausteinen.
Parasta: Loistava thairuokiin, mutta sopii lähes kaikkiin ruokiin ja tuorekäyttöön.
Maustebasilika, ”mammutti”
Ocimum basilicum ’Mammoth’
Isolehtinen, melko pienisatoinen lajike, jonka lämmöntarve on suuri.
Maku: Hieno, mieto, makea.
Parasta: Tuorekäyttöön, voileipien päälle ja salaattiin.

Maustebasilika_Purple Ruffles
Maustebasilika, ”genovalainen”
Ocimum basilicum ’Genoveser’
Italialainen, eniten viljelty basilika. Suurilehtistä lajiketta myydään ruukkuyrttinä.
Maku: Voimakas ja hieno, vivahdus anista.
Parasta: Sopii kaikkiin ruokiin, ykkösbasilika pestoon.
Kanelibasilika
Ocimum basilicum ’Cinnamon’
Punakukkainen ja -vartinen, kotoisin Meksikosta.
Maku: Voimakas kanelintuoksu, joka säilyy kuivattunakin.
Parasta: Tulisiin ja mausteisiin ruokiin, jälkiruokiin, juomiin ja omenaherkkuihin.
Punalehtinen maustebasilika
Ocimum basilicum
Koristeellisesta punaisesta basilikasta on useita lajikkeita, kuten ’Purple Ruffles’, ’Rubin’ ja ’Opal’. Ne ovat melko vaativia, arkoja ja herkkiä verrattuina muihin basilikoihin.
Maku: Aromikas, vaihtelee lajikkeen mukaan.
Parasta: Koristeeksi. Väri edukseen keltaisten ja oranssien ruokien sekä kasvisten kanssa.
Pyhäbasilika
Ocimum tenuifolium
Kukkii runsaasti, poikkeava ulkonäkö, kaunis kasvutapa.
Maku: Kamferimainen, vivahdus valkopippuria ja neilikkaa. Tuoksu voimakas ja mausteinen.
Parasta: Wokki- ja thairuokiin. Ei sovi tuorekäyttöön.
Sitruunabasilika
Ocimum basilicum ’Citriodorum’ ja ’Lemon’
Lähes kaikki sitruunabasilikan lajikkeet ovat melko pienilehtisiä ja viehättäviä ruukussa.
Maku: Sitruuna tuoksuu ja maistuu sekä kukissa että lehdissä.
Parasta: Kala- ja äyriäisruokiin, teehen ja jälkiruokiin.
Thaibasilika
Ocimum sp.
Yleisin ns. horabha-tyyppi on koristeellinen, kestävä ja rotevakasvuinen. Krapao on pippurinen ja manglang sitruunamelissan tuoksuinen.
Maku: Voimakas ja mausteinen.
Parasta: Loistava thairuokiin, mutta sopii lähes kaikkiin ruokiin ja tuorekäyttöön.
Maustebasilika, ”mammutti”
Ocimum basilicum ’Mammoth’
Isolehtinen, melko pienisatoinen lajike, jonka lämmöntarve on suuri.
Maku: Hieno, mieto, makea.
Parasta: Tuorekäyttöön, voileipien päälle ja salaattiin.

Maustebasilika_Mammoth
Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Pyhäbasilika
Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Sitruunabasilika
Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:
Ei liitettyjä avainsanoja.