Istuta kukoistava kesä kuistille ja puutarhaan
KUVAT VLADIMIR POHTOKARI
Kasvihuone tuntuu ehkä liioittelulta, jos tarvetta on vain pienten taimimäärien ja varhaisvihannesten kasvattamiseen. Markkinoilta löytyy näppäriä ja huokeita vaihtoehtoja, kuten vetoketjuilla suljettava lavan tapainen taimisuoja, muovihupulla varustettu kasvihyllykkö tai harsosta ommeltu ja teräskaarilla varustettu kasvitunneli. Sellaisen pystytys ja käsittely on kevyttä ja varastointi helppoa.
Humalasalkojen rivistö voi ratkaista näkösuojaongelman tyylikkäästi. Sijoita salot kaareksi metrin välein tai kahteen riviin lomittain peittämään häiritsevää näkymää tai katkaisemaan näkymää pihalle. Varaa pitkät seipäät, sillä kunnolla juurruttuaan humala kasvaa pituutta metritolkulla. Humala uusiutuu tyvestään saakka joka kesä. Kuivat versot voit leikata pois keväällä tai syksyllä. Kotimainen humala menestyy pohjoisessakin, ja keltalehtinen ’Aureum’ sekä suurikäpyinen ’Magnum’ menestyvät I ja II -vyöhykkeillä.
Värikkäät lehtikasvit tuovat piristystä kukkaryhmäänVärikkäät lehtikasvit tuovat kukkaryhmään vaihtelua ja piristystä. Käärmeenparta ’Niger’ on harvinaisen mustanpuhuva uutuusperenna, purppurasulkahirssi ’Purple Majesty’ taas komea yksivuotinen koristeheinä. Kukkaryhmän joukkoon voit laittaa muutaman kauniin vihanneskasvinkin, kuten purppuranpunaisen ’Redbor’-lehtikaalin, punalehtisen ’Purple Ruffels’ -basilikan tai rivin ’Bull’s Blood’ -punajuurta. Hopeiset ja valkokirjavalehtiset kasvit ovat aina hienoa seuraa punalehtisille.
Liljojen istutusaika on toukokuussa. Suositut värililjat, idänliljat ja matalat ruukkuliljat ovat pitkälle jalostettuja lajikkeita, joilla saa helposti runsasta kukkaloistoa puutarhaan loppukesäksi. Matalat lajikkeet ovat parhaimmillaan ruukuissa. Ne voi istuttaa jo alkukuusta ja pitää aluksi sisällä. Liljaristeymät viihtyvät parhaiten aurinkoisella paikalla kevyessä maassa. Säilytä sipulit viileässä istutukseen saakka. Istuta ne avomaalla 15–20 sentin syvyyteen. Kalkitse ja lannoita maa vuosittain.
Vihannekset kasvavat kuistillakin. Seinänvierustalle valmiiksi lannoitettuun kasvusäkkiin mahtuu kolme pensastomaattia. Kaidelaatikossa viihtyvät yrtit, kookkaissa ruukuissa salaatit ja pikkuvihannekset. Pohjasta rei’itet-tyihin ämpäreihin voit istuttaa varhaisperunaa ja kesäkurpitsan. Herneet kasvavat vaikka amppeliruukuissa. Kasteluvettä on hyvä pitää käsillä aina parissa kannussa, silloin kastelu sujuu käden käänteessä.
Harmia lehtokotiloista, espanjansiruetanoista, peltoetanoista? Ferramol-syöttirakeet ovat tehokkaita. Ei kannata siis nostaa käsiä pystyyn, vaan ryhtyä torjumaan heti, kun nilviäisiä ilmaantuu.
RikkakompostiIdea!
Monivuotiset rikkakasvit tahtovat tuottaa päänvaivaa kitkettyinäkin. Juuret pitäisi hävittää helpolla tavalla ja lopullisesti. Juolavehnää, nokkosta, vuohenputkea, peltovalvattia tai rantaminttua ei pidä laittaa kompostikasaan. Kerää kestorikat mieluummin ehjiin jätesäkkeihin, sulje suut tiukasti ja jätä kesän yli tai vaikka vuodeksi johonkin piilopaikkaan muhimaan. Tyhjennä sitten kompostiin.