Miksi multa pitää vaihtaa?

Kasvit vaativat uutta multaa ja sen sisältämiä ravinteita jaksaakseen kasvaa ja kukkia seuraavan kasvukauden. Kasvit säilyvät hengissä samassa mullassa useitakin vuosia, mutta eivät jaksa kasvaa. Osa lajeista, kuten hidaskasvuiset ja suurikokoiset huonekasvit, ei vaadi uutta multaa vuosittain, pintamullan vaihto riittää. Suurimmalle osalle viherkasveista on kuitenkin vaihdettava uusi kasvualusta vuosittain. Se on tarpeen viimeistään siinä vaiheessa, kun juuret työntyvät ruukun rei’istä ulos tai kasvualusta on muuttunut hienojakoiseksi ”pölyksi”.

Voiko mullan vaihtaa väärään aikaan?

Mullanvaihdon parasta aikaa on helmi-maaliskuu, kun valon määrä lisääntyy ja kasvit aloittavat talvilevon jälkeen kasvunsa. Liian aikaisin annettu uusi multa ei hyödytä kasvia, koska silloin valoa ei ole vielä riittävästi. Huonekasvien kasvu saattaa hidastua, jos työhön ryhdytään kesken rehevän kasvun tai loisteliaan kukinnan. Palmujen on kuitenkin syytä olla hyvässä kasvussa ennen mullanvaihtoa.

Miksi ruukun pohjalle pitää laittaa kevytsoraa?

Kevytsora tai mikä tahansa puhdas sora tai kookas, huokoinen materiaali, toimii salaojana. Jos liika vesi ei pääse juurten ulottuvilta pois, juuret kärsivät hapen puutteesta. Liiallinen märkyys tappaa kasvit helpommin kuin hetkellinen kuivuus. Ruukun pohjassa on myös oltava reikä, jotta liika vesi pääsee valumaan pois. Reikä peitetään esimerkiksi saviruukun palasella, jotta sora ja multa eivät valu ulos. Jos käyttää reiätöntä astiaa, normaalin sentin parin asemasta soraa saa olla paksummin.

Pitääkö juuripaakku kastella ennen istutusta?

Kasvi kannattaa kastella, jotta siinä olisi hyvä nestejännitys ja paakku irtoaisi helposti ruukusta. Hiusjuuret vioittuvat mullanvaihdossa eivätkä pysty heti imemään vettä haihtuvan tilalle, jolloin kasvi nuutuu. Paakku irrotetaan kopauttamalla ruukkua esimerkiksi pöydänreunaan tai kääntämällä ruukku kyljelleen tai ylösalaisin. Kasvia voi vetää kevyesti ruukustaan irti pitämällä tyvestä kiinni. Paakun ollessa täynnä juuria sitä irrotellaan veitsellä ruukun reunoista. Kasteltu paakku ei myöskään ime uudesta kasvualustasta kaikkea kosteutta itseensä, vaan multa pysyy kosteana.

Leikataanko kasvia mullanvaihdon yhteydessä?

Huonokuntoiset juuret poistetaan ja pitkiä juuria lyhennetään. Lyhentäminen on tarpeellista erityisesti silloin, kun kasvia leikataan latvaosasta voimakkaasti. Osa lajeista, kuten vaahtera-aulio, kiinanruusu ja pelargoni, vaatii runsasta leikkausta keväällä kasvaakseen kesän rehevästi. Huonosti versovilta ja hidaskasvuisilta lajeilta poistetaan vain huonokuntoiset versot ja lehdet. Siistimisen yhteydessä pyyhitään pölyt kovapintaisista kasveista ja tuetaan suurikokoiset kasvit.

Onko kasvualustoissa eroja?

Viherkasveille on myynnissä erikoismultia, joiden rakenne ja ravinteet ovat lehteville kasveille sopivia. Kaktuksille ja muille ilmavaa ja hiekkapitoista kasvualustaa suosiville lajeille kannattaa käyttää kaktusmullan nimellä myytävää kasvualustaa. Myös altakasteluruukkuihin ja altakastelualtaisiin on saatavilla erikoismultia, jotka edistävät veden tasaista imeytymistä kasvin käyttöön. Pelkkää turvettakin voi periaatteessa käyttää, mutta sen epätasainen kostuminen ja nopea kuivuminen vaikeuttaa kasvien hoitoa. Turvetta voi sekoittaa muihin kasvualustoihin lisäämään niiden humuspitoisuutta ja ilmavoittamaan kasvualustaa. Samaan tarkoitukseen sopii myös laavakivestä valmistettu perliitti.

Miten kasvia hoidetaan jatkossa?

Multa kastellaan kevyesti istutuksen jälkeen. Kasveja ei tarvitse heti lannoittaa, sillä uusi multa sisältää alkuun tarvittavat ravinteet. Jos multaan on lisätty hidasvaikutteisia ravinteita tai kananlantarakeita, kasvit vain kastellaan. Lannoitus aloitetaan kolmen neljän viikon kuluttua istutuksesta. Ravinteet annetaan kasteluveteen sekoitettuina valmistajan ohjeen mukaan joko joka kastelun yhteydessä tai kerran viikossa tai kahdessa.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.