MAINOS

Vanhanajan huonekasvit tuovat nostalgiaa ikkunalle

Piha

Vanhanajan huonekasvit, kuten kiinanruusut, soilikit ja parsat, olivat pitkään lähes unohdettuina ja lukemattomien uutuushuonekasvien varjossa. Nostalgia on tullut kuitenkin takaisin! Muutaman vuosikymmenen takaisia kasveja on taas ilahduttavasti saatavilla.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Kiinanruusu, karkkimaisen vaaleanpunainen begonia, tummalehtinen tiikeribegonia ja tulilatva sopivat väreiltään yhteen. Kiinanruusua ei kannata siirrellä nuppujen kehittyessä, silla kasvi loukkaantuu muutamia viikkoja, jonka jälkeen kasvi vihreyttää ikkunalautaa. Värikäslehtiset begoniat viihtyvät valoisalla ikkunalla, jolloin lehtien väri pysyy hehkeänä. Tulilatva on erityisen helppohoitoinen vih

 

Trendikkäät huonekasvit tuovat tunnelmaa kotiin

Kukkivien huonekasvien valikoimat ovat nyt suuremmat kuin pitkään aikaan. Useimpien kukkijoiden kantalajit ovat kuitenkin olleet tunnettuja pitkään. Helposti lisättävät lajit, kuten kellosoilikki (Streptocarpus x hybridus) ja paavalinkukka eli saintpaulia, olivat suosittuja jo viime vuosisadan alkupuolella. Pelargonia puolestaan on viljelty maassamme aina 1750-luvulta lähtien.

Soilikin herkät, suppilonmalliset kukat nuokkuvat 20-senttisten vanojen päässä. Kukkien sinisestä punaiseen ja valkoiseen vaihtelevat värit ovat pysyneet samoina vuodesta toiseen.

Paavalinkukan runsas lajikemäärä on modistanut kasvia entisajoista. Kukat eivät ole enää yksivärisiä vaaleanpunaisia, sinisiä tai valkoisia, vaan terälehtien reunat ovat saanet toisen sävyn kuin mitä kukka on. Myös lehtien sävyissä on vaihtelua kirkkaan ruohonvihreästä tummanvihreään.


Huone-esikko ja kaarelle taivutettu sinikohtalonpensas viihtyvät valossa, viileällä ikkunalla talven yli. Kannumainen, korkea beige ruukku on Bauhausista, siniset ruukut ja lasipallot tukkuliike Backroomista.
 

 

Pelargoni on nykyaikaistunut. Kotipelargonin kukinnon muodon mukaan tarjolla on niin herkkiä ruusunnuppupelargoneja kuin pienen pieniä miniatyyrilajikkeitakin. Kukka ei ole aina edes pääosassa, sillä koristeelliset lehdet tai tuoksu saattavat olla halutuimmat ominaisuudet.

Sinikohtalonpensaan (Clerodendrum ugandense) kasvattaja huomaa kasvin sijoituspaikasta nopeasti, onko sillä mahdollisuuksia menestyä. Kasvi vaatii hyvin runsaasti valoa ja, koska valoisa paikka on usein lämmin, myös kastelua. Ostoruukun turvepitoinen kasvualusta kannattaa vaihtaa ravinteikkaaseen multaan.

Kiinanruusun (Hibiscus rosasinensis) monet värit ja rehevä kasvu houkuttelee hankkimaan tämän vanhan tuttavuuden. 1800-luvulla kiinanruusu oli tapana sijoittaa ikkunalle, kukkiihan kasvi parhaiten mahdollisimman valoisalla paikalla. Nykyiset pienikokoiset taimet mahtuvat hyvin ikkunalaudalle. Persikansävyiset, kellertävät ja vaaleanpunaiset kukat luovat värikkään vastakohdan tummille lehdille. Myös rungollisia pikkupuita on saatavilla.

Begonioiden laji- ja lajikevalikoima vaihtelee pystykasvuisista riippuviin. Pauliinabegonian (Begonia Elatior -ryhmä) mehevät kerrottukukkaiset lajikkeet ovat uusinta tuulahdusta. Mukulabegonia (B. Multiflora –ryhmä) tekee edelleen vaikutuksen kookkailla kukillaan.


Etelä-Afrikasta kotoisin olevalla unelmalla on hennot, langanohuet lehdet. Kasvi menestyy parhaiten valoisalla, keskipäivän paahteelta suojatussa paikassa. Liian varjoisassa paikassa lehdet kellastuvat.

 


Soilikki

Nuorekkaampia kukkijoita

Kukkakauppojen yleisin orkidea perhoskämmekkä ei vaadi paljoa tilaa ja yllättää kokeilijan pitkäikäisellä kukinnallaan ja helppohoitoisuudellaan. Kasvi on helppo kastella upottamalla se kerran viikossa vesiastiaan, jonka jälkeen ylimääräisen veden annetaan valua pois.

Nuorekkaissa flamingonkukissa yhdistyvät kukintojen värikkyys ja viherkasvien vehreys. Kuiva huoneilma houkuttelee tuholaisia, mutta suihkutus ja säännöllinen kastelu parantavat kasvuolosuhteita.

Myös viherkasveissa moni vanha tuttu suosikki tekee uutta paluutaan. Muun muassa romanttiset, parsoihin kuuluvat hienohelma (Asparagus densiflorus ’Sprengeri’), unelma (A. setaceus) ja lääkeparsa (A. asparagoides) pehmentävät jälleen monen kodin ilmettä. Valoisa, mutta paahteeton paikka säilyttää niiden versot terveen vihreinä eikä saa kasveja karistamaan lehtiään.


Sinikohtalonpensas

 

Trendikkäät huonekasvit tuovat tunnelmaa kotiin
Paavalinkukka

 

Trendikkäät huonekasvit tuovat tunnelmaa kotiin
Pauliinabegonia

Liisankukka eli liisukka (Plectranthus) on siirtymässä parvekekasviksi, mutta huonekasvinakin sen reipas kasvuvauhti ja helppohoitoisuus ovat vertaansa vailla. Ikkunapaikka hajavalossa ja säännöllinen kastelu pitävät kasvin tyytyväisenä.

Uusista viherkasveista yksi mielenkiintoisimmista on koristeellinen kierreröyhyvihvilä (Juncus effusus -lajikkeet). Tummanvihreä- ja kähäräversoinen, lehdetön kasvi ei tosin ole niitä helpoimpia kasvatteja. Kastelua ei pidä unohtaa, sillä kuivuus saa kasvin nopeasti kellastumaan.


Hauska ja nuorekas muotikasvi vihvilä on Keski- Euroopassa ulkokasvi, mutta meillä se asetetaan ikkunalaudalle. Tasaisesti vettä vaativa kasvi on itsessään jo niin huomiota herättävä, että sille valitaan mahdollisimman eleetön ruukku. Pinnaltaan kuvioitu sementtiruukku Plantagenista.

Nahkeat ja paksulehtiset kasvit

Anopinkielet (Sansevieria trifasciata) ovat jo jonkin aikaa olleet suosiossa, nyt niiden rinnalle ovat nousemassa myös anopinhampaat, anopinkielestä jalostettu Hahnii-lajike. Traakkipuihin kuuluvien kasvien ansioihin luetaan vaivattomuus ja sopeutuminen lähes millaisiin paikkoihin hyvänsä. Ne viihtyvät ympäri vuoden huoneenlämmössä. Vuosittain on kuitenkin vaihdettava multa kasvien voimakaskasvuisen juuriston takia. Kesällä kasveja on syytä lannoittaa 2-3 viikon välein.

Mehikasveihin kuuluvista paunikoista tunnetuin on rahapuu (Crassula ovata), jonka pieniä taimia on hyvin saatavilla. Osa paunikoista voi vanhemmiten kasvaa yli metrin korkuisiksi puiksi, jotka vaativat tilaa, tuentaa ja tukevan ruukun. Ne viihtyvät valoisalla paikalla, sillä pimeässä nivelvälit pitenevät ja lehtien koko pienenee. Äkillinen lehtien kariseminen johtuu vedosta tai liiallisesta kastelusta.

Trendikkäät huonekasvit tuovat tunnelmaa kotiin
Amppeliin sijoitettu käenkaali tuo vaihtelua tasaiseen kasvien asetteluun. Kalkin saostamat saviruukut ovat nykyään muodikkaita, muun muassa liisankukka viihtyy huokoisessa ruukussa. Hienohelma mahtuu leveälle ikkunalaudalle, vaikka onkin tutumpi amppelikasvina.

Aaloet ja agaavet muistuttavat toisiaan ulkonäöltään. Aaloet kasvavat vanhemmiten suurikokoisiksi, mutta nuorina ne ovat sopivan pieniä viherkasveja. Rohto- ja lääkeaaloet (Aloë arborescens ja A. vera) ovat suosittuja kansanlääkinnässä käytettyjä lajeja. Pieni kotiapteekki on helppo hoitaa pöydän nurkalla.

Kukintaa haluttaessa aaloelle annetaan talvella viileä jakso, muutoin kasvi viihtyy huoneenlämmössä. Kasvukaudella kastelu saa olla tasaista. Agaavetkin viihtyvät valossa, mutta vaativat vielä aaloeitakin vähemmän kastelua. Ruukkujen merkitys osana sisustusta ja kasvien ulkonäköä kasvaa koko ajan. Kasveja on myynnissä valmiina kokonaisuuksina koristeellisissa astioissa.

Myymälöiden ruukkuvalikoima väriuudistuksineen myös vaihtuu vähintäänkin vuodenaikojen mukaan. Niin kasveja kuin ruukkujakin vaihdetaan uudistamaan kodin ilmettä eri ajankohtien juhlien mukaan.

Trendikkäät huonekasvit tuovat tunnelmaa kotiin
Valmiskranssikaulus ryhdistää tutun sinisilmän. Pitkiksi venähtäneet kasvit piiloutuvat hyvin kranssin sisään. Kasvin kehys syntyy mistä tahansa taipuvista oksista ja versoista, vaikkapa koivun risuista.

Ruukkujen vaihtelun ohella myös koristeiden käyttö on lisääntynyt. Kukat saattavat pilkistää värikkäiden kivien tai hiekan välistä tai kasvualustaa voidaan ihastella lasin läpi. Kasvualusta ei välttämättä ole kukkamultaa – se voi myös tarkoittaa värikkäitä kerroksia, jotka koostuvat sorasta, mullasta, hiekasta ja hyytelömäisestä geelistä.

Lehtien välissä kiemurtelevat koristenauhat tai tyvellä sammal- tai kranssikaulukset. Kasvikuitujen ja meriheinän monipuolisuuteen moni on jo tutustunutkin.

Koristelun ei tarvitse olla mahtipontista ja suurta, vaan pienetkin yksityiskohdat tekevät asetelmasta kiinnostavan.

Trendikkäät huonekasvit tuovat tunnelmaa kotiin
Aasinkorvaköynnöksen tummalehtinen uutuuslajike on saanut lehtiinsä sopivan raikkaan pinkin ruukun ja vaaleanpunaisen nauhan tehostamaan istutusta.

Kasvien korostamisessa oleellista on saada kasvi osaksi yksilöllistä sisustusta. Yhdestä kasvista tehdään niin houkutteleva, ettei tilanpuutteen ja hankalien olosuhteiden takia välttämättä tarvitakaan ikkunalaudat täyttävää silmäniloa.

Trendikkäät huonekasvit ovat hempeitä

Tämän vuoden kukkatrendeissä kevät aloitetaan hempeissä ja romanttisissa sävyissä.

Kesällä käytetään kirkkaita värejä, ja muovi on silloin suosittu materiaali. Kasvit voi istuttaa joko muoviruukkuihin tai käyttää niiden somistamiseen muovisia koristeita.

Syksyllä ruskan sävyt saavat räväkän kontrastin materiaalien läpinäkyvyydestä ja laboratoriomaisesta tyylistä. Koristeina toimivat vaikkapa koeputket!

Trendikkäät huonekasvit tuovat tunnelmaa kotiin
Kevyet ja sileät hohkakivipallot laakeassa astiassa verhoavat mätäsmäisen kodinonnen ja peittävät muoviruukun katseilta. Astiaan on helppo lisätä vettä, sillä kodinonni pitää altakastelusta. Pallot ja ruukku tukkuliike Backroomista.

Kasvien korostamisessa oleellista on saada kasvi osaksi yksilöllistä sisustusta. Yhdestä kasvista tehdään niin houkutteleva, ettei tilanpuutteen ja hankalien olosuhteiden takia välttämättä tarvitakaan ikkunalaudat täyttävää silmäniloa.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Lue myös: Satumainen puutarha, Puutarhatuotteita netistä, Pergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaa, Viherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa? 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

alusta amme aste astia ikkuna ilma kastella kasvi