Palmun lehdet sojottavat pensaiden takana, ja liljat, daaliat ja ruusut pursuavat istutusaltaastaan. Pietarsaarelaisen kerrostalon puutarha eroaa tavanomaisesta siinä, että se sijaitsee tavallista korkeammalla, katolla. Täältä voi sekä ihailla näkymiä pitkälle vihreän kaupungin kattojen yli että sulkeutua siirtolapuutarhamaisen kukkarunsauden tai välimerellisen ruukkupuutarhatunnelman keskelle. Kattoa reunustavien suojaavien seinämiensä ansiosta paikka on auringosta ja lämmöstä nauttivien kasvien suosiossa.

Yhdeksän vuotta sitten rakennettuun taloon kuuluu 26 yksitasoista asuntoa. Kaikilla asukkailla on lasitettu terassi tai parveke, monella molemmat.

Tuhkapensaat muodostavat yhtenäisen vihreän seinämän piha-alueelle päin.
Tuhkapensaat muodostavat yhtenäisen vihreän seinämän piha-alueelle päin.

Kattopuutarha on keidas keskellä kaupunkia

Carita ja Per-Erik Timrén ovat asuttaneet lasitetulla terassipihalla varustettua kotiaan talon valmistumisesta lähtien. Pienessä altaassa soliseva vesi häivyttää kaupungin taustaäänet ja punavalkoiset istuintyynyt odottavat kahvittelijaa päivänvarjon alla.

Timrénit muuttivat tänne omakotitalosta, jossa he hoitivat kukkapenkkejä, marjatarhaa ja kasvihuonetta. Eläkkeelle jääminen ja talosta luopuminen tarjosivat pariskunnalle mahdollisuuden tavata aiempaa useammin kahta poikaansa, jotka asuvat Ruotsissa.

– Iso puutarha sitoi liikaa erityisesti kesäisin, jolloin halusimme matkustaa. Huoneistosta voi vain lähteä sulkemalla oven.

Kerrostaloon on hakeutunut useita puutarhanhoidosta kiinnostuneita asukkaita. Naapurit seuraavat yhdessä kasvien kukintaa ja kastelevat veden puutteesta kärsiviä istutuksia, olivatpa ne kenen hyvänsä.

– Täällä ei ole vain kiveä ja betonia. Tämä on kuin keidas keskellä kaupunkia, Timrènit kuvailevat.

Terassien viereisiin isoihin altaisiin istutettiin rakennusvaiheessa vain peruskasvillisuus, sillä asukkaille haluttiin antaa mahdollisuus valita itselleen mieluisia lajeja.

– Olemme jatkaneet ja yhdistelleet istutuksia. Suurin osa kasveista on meidän asukkaiden istuttamia, Per-Erik kertoo.

Yksityisen ja taloyhtiön yhteisalueen välille ainakin vieraan on vaikea vetää rajaa. Yhteisen oleskelualueen suuntaan istutusaltaan kasvillisuus näyttäytyy rauhallisena ja yhtenäisenä pensaikkona, mutta Caritan ja Per-Erikin terassipihan puolelta allas paljastaa monilajisen ja kukkivan puolensa.

Timréneille mieluisimpia ovat helppohoitoiset ja selkeät kasvit, kuten kuunliljat ja havukasvit. Yli kolmimetrinen, kapeakasvuinen pilariomenapuu (Malus Ballerina-ryhmä) kasvaa keskellä kerroksellista kasviryhmää. Seinustalle sijoitetuissa astioissa versoo moni- ja yksivuotisia köynnöksiä.

– Joihinkin suuriin ruukkuihin olemme istuttaneet villiviinin. Myös tuijat ovat pärjänneet ruukuissaan.

Sivuun liukuvan lasituksen ansiosta terassi muistuttaa viherhuonetta. Tila antaa mahdollisuuden ruokailla ulkona sateisella ja koleallakin säällä.

– Täällä on aikaiset keväät ja myöhäiset syksyt. Toinen pöytä on lasituksen sisäpuolella, toinen ulkopuolella.

Ratkaisu vaikuttaa toimivalta, joskin pariskunnalla on myös parannusehdotus.

– Katolla on usein kuivaa, koska täällä ei ole kosteutta antavaa pohjamaata. Niinpä kastelua tarvitaan paljon. Me alakerran asukkaat olemme ottaneet vastuun kaikista yhteisistä istutuksista, mutta ajan mittaan se voi olla meille liian raskasta, Per-Erik miettii.

Kastelulaitteiston asentaminen saattaa tulla ajankohtaiseksi lähivuosina.

Mikä oli suunnittelun lähtökohtana? Lue seuraavalta sivulta.

Katso myös lisää kuvia kattopuutarhasta!

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.


 

 Jokainen piha tarjoaa yllättävän elämyksen, omistajansa oloisen tilan kasveineen. Samettiruusujen takana kukkivat ryhmäruusut, poimulehdet ja jaloangervot.
Jokainen piha tarjoaa yllättävän elämyksen, omistajansa oloisen tilan kasveineen. Samettiruusujen takana kukkivat ryhmäruusut, poimulehdet ja jaloangervot.

Rakennuksen suunnittelun lähtökohtana oli vihreys ja urbaanius

Ydinkeskustassa sijaitseva kerrostalo puutarhoineen vaikuttaa ainutlaatuiselta. Oikea henkilö selvittämään sen taustoja ja ideoita on rakennuksen suunnittelut arkkitehti Johannes von Martens.

– Löysin mahdollisuuden piilottaa vehreää rivitaloasumista aivan kaupungin keskustaan. Julkisivu taas näyttää kadun puolelta tavalliselta keskustaliiketalolta, von Martens kertoo.

Kadulla ei tosiaankaan hyödytä kurotella kaulaansa, sillä puutarha paljastuu vasta, kun astelee porttikäytävästä katolle.

Tavanomaista lähtötilanteessa oli, että talon rakennuttaja halusi melko pienelle keskustatontille runsaasti liiketilaa ja asuinhuoneistoja. Tilaa viihtyisälle, maantasalla olevalle pihalle ei olisi ollut tarpeeksi.

Arkkitehti pitää tärkeänä asunnon välitöntä yhteyttä ulkoilmaan. Terassipihoille johtaa huoneistoista kaksi ovea, toinen eteisestä, toinen olohuoneesta.

– On kiva kulkea asuntoon pihan kautta kuten rivitalossa. Kun ovesta pääsee kahvikuppi kädessä suoraan terassille, se nostaa elämänlaatua.

Istutusten ja puutarhan suunnittelussa von Martens teki yhteistyötä maisema-arkkitehti Gretel Hemgårdin kanssa.

– Halusin, että asuntopihat ovat riittävän suuria ja hyvin rajattuja muodostamaan yksityisen oloisia ulkotiloja. Myös yhteiset oleskelutilat ovat tärkeitä, Hemgård kertoo ja korostaa asukkaan vapautta valita sekä sisustustapa että kasvit. Suunnitteluvaiheessa asukkaista ja heidän toiveistaan ei ollut vielä tietoa.

Timrènien pihalla kaasugrilli napsahtaa pian päälle, niin kuin monena muunakin elokuisena iltana. Pihan hoitoon tarvittava välineistö mahtuu pieneen tilaan, sillä täällä ei tarvita sen enempää ruohonleikkuria kuin haravaakaan.

– Me käytämme pesuharjaa ja pölynimuria.

Palmu ja pasuunakukka nauttivat suojaisasta ja aurinkoisesta paikasta.
Palmu ja pasuunakukka nauttivat suojaisasta ja aurinkoisesta paikasta. Katta Svenfelt vierailee naapurin pihalla.

Kattopuutarhan suunnittelu oli onnistunut prosessi

Maisema-arkkitehti Gretel Hemgård on ollut mukana kerrostalon kattopuutarhan suunnittelussa.

”Halusin pensaat kompaktiksi taustaksi asukkaiden omille, vapaasti kasvaville puutarhakasveille. Valitsin varmaksi tiedetyn kiiltotuhkapensaan (Cotoneaster lucidus) rajaamaan pihaa ja annoin ohjeet sen muotoonleikkaamisesta 70 sentin korkuiseksi. Pensaan yläpinta oli tarkoitus leikata muurin kallistuksen mukaan eli siihen kaltevuuteen, joka luonnonkivimuurilla on taloon päin. Leikkaamattominakin pensaat antavat tarpeellista suojaa asuntopihoille.

Suunnitteluvaihetta seuraa yleensä rakentaminen, ja sen jälkeen alkaa kasvuprosessi. Viimeksi mainittu on mielestäni onnistunut yli odotusten.”

Katso lisää inspiroivia kuvia kattopuutarhasta seuraavalla sivulla!

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

 

Kattopuutarhasta voi sekä ihailla näkymiä pitkälle vihreän kaupungin kattojen yli että sulkeutua siirtolapuutarhamaisen kukkarunsauden tai välimerellisen ruukkupuutarhatunnelman keskelle.

 

Ajuruohot talvehtivat ruukuissa. Talveksi ne pääsevät katon alle suojaan sateelta.  Altaassa kasvavat ruusut kaipaavat runsaasti kastelua ja lannoitusta.
Ajuruohot talvehtivat ruukuissa. Talveksi ne pääsevät katon alle suojaan sateelta. Altaassa kasvavat ruusut kaipaavat runsaasti kastelua ja lannoitusta.

Timrènien käytössä on kaksi oleskeluryhmää.
Timrènien käytössä on kaksi oleskeluryhmää.

Naapurit hoitavat kastelun, kun Carita Timrèn (toinen vas.) on reissussa.
Naapurit hoitavat kastelun, kun Carita Timrèn (toinen vas.) on reissussa.

 

Kylmänkestävä sirokesäkynttilä (Gaura lindheimeri) kukkii myöhäiseen syksyyn Timrénien pihapöydällä.  Isoihin altaisiin mahtuu yllättävän paljon kasveja. Väriä antavat muun muassa krassit, orvokit, ryhmäruusut, liljat ja kuunliljat.
Kylmänkestävä sirokesäkynttilä (Gaura lindheimeri) kukkii myöhäiseen syksyyn Timrénien pihapöydällä. Isoihin altaisiin mahtuu yllättävän paljon kasveja. Väriä antavat muun muassa krassit, orvokit, ryhmäruusut, liljat ja kuunliljat.

Lasitettu terassi on kuin viherhuone. Puutarhakalusteet ovat tilassa ympäri vuoden.
Lasitettu terassi on kuin viherhuone. Puutarhakalusteet ovat tilassa ympäri vuoden.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.