Avomaaistutuksissa kesäkurpitsojen ja kurkkujen taimet on aina tikutettava, etteivät ne ”pyöri” tuulessa, mikä viivästyttää niiden juurtumista. Lämpö- tai suojalavassa ilman lämpöojaa sidonta ei ole pakollinen. Kun istutetaan vaativia vihanneksia lämpölavaan tai avomaalle, parin kouran kokoiseen istutuskuoppaan lisätään kourallinen ravinteikasta ostomultaa. Taimi kastellaan istutuksen jälkeen, ja näin se saa napakan kasvuunlähdön.

Lämpöpenkin alapuolelle jätetään noin 3 metrin levyinen viljelemätön kaista, jonne spagettikurpitsan ja muiden rönsyilevien lajikkeiden versot ohjataan kasvamaan ja jossa ne saavat juurtua sekä vallata koko alan. Istuta rönsyilevät lajikkeet aina penkin alalaidalle. Kaikista lavakasveista leikataan pois liikoja lehtiä, jotta aurinko pääsee parantamaan satoa. Jos kasvusto on pysynyt penkin sisällä koko kesän, kasvien päälle voi laittaa lisäkorokekehikon ja lavaikkunoita kesällä tai syksyllä, kun halla uhkaa.

Lämpöpohjapenkissä voi viljellä mitä vain lämpöä vaativia keittiövihanneksia, kuten avomaankurkkuja, basilikaa, kesäkurpitsoja, paprikoita ja verkkomeloneja.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Arnon keittiökasvit (© Arno Kasvi, Simo Laine ja Kustannusosakeyhtiö Tammi ISBN 978-951-31-4256-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi.