Kesällä:

1. Poista irtoroskat veden pinnalta päivittäin. Pohja-imuri helpottaa pohjan puhdistamista. Vesi ei pysy uimakelpoisena ilman puhdistuslaitteita ja desinfiointia. Kloori torjuu virukset ja bakteerit ja estää levää. Määrä riippuu muun muassa säistä: mitä kuumempi kesä, sitä enemmän klooria.

2. Pidä veden pH-arvo lähellä seitsemää. Liian alhainen pH voi ärsyttää silmiä.

3. Puhdista kvartsihiekkasuodatin kerran kuukaudessa, polyesterivanusuodatin kerran viikossa.

4. Tarkista, että altaassa on riittävästi vettä. Liian alhainen vedenpinta voi rikkoa pumpun.

Talvella:

1. Varmista altaan talvihoito-ohjeet myyjältä , sillä ne vaihtelevat. Jotkut neuvovat tyhjentämään altaan, osa neuvoo laskemaan vedenpinnan suodatinlaitteen läpivientien alapuolelle.

2. Tyhjennä suodatin ja vie pumppu lämpimään talvisäilöön tai rakenna pumpulle lämpöeristetty kotelo.

3. Uima-allas ei kärsi, vaikka vesi jäätyisi pohjaan asti. Jotkut valmistajista ovat sitä mieltä, että jää pitää allasmuovin paremmin paikoillaan. Voit kuitenkin latoa veden pinnalle styroksilevyjä tai tyhjiä muvoikanestereita, varsinkin jos haluat ”avantouinnille”. Vielä varmemmin vesi pysyy sulana, kun käytät altaassa koristealtaaseen tarkoitettua pientä suihkulähdepumppua. Muista käyttää klooria, jos uit läpi vuoden.

4. Monet valmistajat ja maahantuojat suosittelevat asentamaan sähkölämmityksen, jos allasta käytetään ympäri vuoden. Lämmönlähteeksi käy sähkön sijasta myös esimerkiksi aurinkoenergia.

5. Peitä uima-allas talveksi, niin se pysyy puhtaana. Jos uit altaassa talvellakin, peite pienentää lämpöhävikkiä ja sähkönkulutusta.

 Teksti: Anne Kytölä, kuva: Pixabay