MAINOS

Mullanvaihto – 8 kysymystä ja vastausta

Piha

Biolanin asiantuntija vastaa kysymyksiin mullanvaihdosta.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Mullanvaihto kannattaa tehdä säännöllisesti. Kasteluveden ja lannoitteiden mukana mullanpintaan kertyy suoloja. Katso kysymykset ja vastaukset, joiden avulla mullanvaihto ja kasvien hoito sujuu. 🙂

Mullanvaihto – 8 kysymystä ja vastausta

Mitä teen homeenhajuiselle kukkamullalle – auttaako mullanvaihto siihen?

Vaihda kasvi uuteen kukkamultaan. Homeet viihtyvät märässä mullassa, joten vältä seisovaa vettä ruukuissa ja amppeleissa.

Miksi mullan pinnalla kasvaa kellanruskeaa peitettä? Mistä lakkisienet ilmaantuvat?

Kyseessä on kanelihome, jota esiintyy turpeessa ja turvepohjaisissa mullissa. Siitä ei yleensä ole kasveille haittaa lukuun ottamatta kylvöksiä. Kun kanelihome muuttuu vaaleasta kellanruskeaksi, homeitiöt voivat aiheuttaa allergiselle oireita. Pidä multa mahdollisimman kuivana tai peitä pinta epäorgaanisella katteella kuten kevytsoralla. Voit torjua hometta myös sumuttamalla mullanpintaa laimealla mäntysuopaliuoksella.

Joidenkin kukkamultien valmistuksessa käytetään puunkuorirouhetta, jota lahottajasienet käyttävät ravinnokseen. Sienistä ei ole kasveille haittaa, ja ne häviävät itsestään.

Entä jos kasvin juuret ovat kasvaneet pohjareiästä ulos?

Miltei kaikkien kasvien juuria voi leikata. Herkkien lajien, kuten palmujen ja kamelioiden, juurien kanssa on kuitenkin syytä olla varovainen. Riko silloin ruukku, jotta kasvin juuret eivät vaurioidu.

Mistä mullanpinnalla ja saviruukussa oleva valkoinen karsta kertoo?

Kyseessä on suolakerrostuma, jota tulee kasteluveden ja lannoitteiden mukana. Kalkki ja lannoitesuolat nousevat mullan ja ruukun pinnalle haihtumisvirtauksen mukana. Mullanvaihto kannattaa silloin tällöin, sillä uusi multa tasaa kasvualustan ravinnepitoisuutta. Joskus pinnalle ilmaantuu myös homesieniä.

Mullanvaihto

Onko kukkaruukkua kotinaan pitävästä madosta haittaa kasville?

Ei, vaikka moni kokee lieron epämiellyttävänä. Lieroja voi tulla kesällä ulkona oleviin ruukkuihin. Päästä mullanmöyhentäjä keväällä kukkapenkkiin tai kasvimaalle.

Mikä on vikana, kun kasteluvesi valahtaa saman tien lautaselle?

Huono vedenpidätyskyky kertoo kasvualustan rakenteen heikkenemisestä. Jos edellisen kerran mullanvaihto on tehnyt kauan aikaa sitten, multa kannattaa vaihtaa uuteen.

Kannattaako omatekoinen seos puhdistaa kuumentamalla se uunissa?

Ei. Kuumentaminen tuhoaa hyödylliset mikrobit, jolloin multa altistuu maalevintäisille kasvitaudeille. Kuumentamisesta seuraava kuivuminen huonontaa mullan rakennetta, ja kasvualusta alkaa hylkiä vettä.

Kannattaako huonekasveja leikata mullanvaihdon yhteydessä?

Haaroittuneille huonekasveille leikkaaminen on yleensä eduksi. Esimerkiksi kiinanruusu ja pelargoni kaipaavat kukkiakseen vuosittaista leikkausta. Jos kasvi jaetaan, kasvuston typistäminen samoin kuin sumuttaminen edistää juurtumista.

Asiantuntijana puutarhaneuvoja Riikka Kerttula Biolanilta.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Lue myös: Satumainen puutarha, Puutarhatuotteita netistä, Pergolat, köynnöskaaret ja tilanjakajat jäsentävät puutarhaa, Viherpeukalon muistilista, Kasvit muokkaavat pihan tunnelman ja Mitä viljelisin kasvihuoneessa? 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

alusta aste home ilma kana kasvaa kasvi kasvu