Kylpytynnyrissä voi kylpeä kesät talvet
Kylpytynnyri on nautinto, kuten saunakin. Lämmön ihanuus kantaa molempia, mutta paljukylvyllä on ominaisuuksia, joita ei saunassa tavoita.
TEKSTI ANNA-MARIA WASENIUS
KUVAT VALMISTAJIEN JA MAAHANTUOJIEN
 
Huom! Hinnat ja tuotetiedot vuoden 2007 tasolla.
AMH-Puun kylpytynnyri
AMH-Puun kylpytynnyrissä on tehokas uppokamiina, jota käytetään kätevästi tynnyrin kyljestä. Kylpytynnyreitä on saatavilla kahta kokoa. Hinnat alkaen 1 950 euroa.

Kylpytynnyrissä kylvetään ulkona – taivasalla – niin kesällä kuin talvella. Kun saunomaan on totuttu mies- ja naisporukoissa, kylpytynnyreissä he tapaavat toisensa. Tynnyrin sopivassa lämmössä viihtyvät kaikenikäiset. Kuulostaa jopa imelältä, mutta eittämättä tynnyrin idea on juuri erikoislaatuinen luontohetki – luonnon läsnäolon tuottama elämys, joka korostuu yöhämärissä ja säiden armoilla. Lämpimässä vedessä tarkenee ja tunnelmassa voi viipyä pitkään.

 
Perinteisestä porealtaaseen
Suomalaisille pihoille tynnyreitä on hankittu mittavammin vasta 2000-luvulla. Perinteisin suomalainen kylpytynnyri on pyöreä, vaaleasta puusta valmistettu vanna, joka lämpiää uppokamiinassa poltettavilla puilla. Todellinen tunnusmerkki on saavista sojottava savupiippu. Tynnyreitä on erikokoisia, mutta suosituin lienee 4–6 hengen malli.
Viime vuosina kylpytynnyrivalikoima on laajentunut. Uppokamiinan rinnalla on tarjolla runsaasti ulkopuolisella kamiinalla varustettuja tynnyreitä. Joukossa on myös monin herkuin varustettuja versioita, jotka ovat oikeastaan ulkoporealtaita kylpytynnyrin asussa. Varustelluimmat tynnyrit ovat eristettyjä ja lämpiävät puun lisäksi sähköllä tai kaasulla. Mukana tulevat poretoiminnot, termostaatti, valaistus ja suodatinjärjestelmät. Tynnyreitä valmistetaan havupuusta, lämpökäsitellystä puusta sekä muista materiaaleista, kuten merialumiinista, muovista ja rosterista.
 
SpaDealers HT150 Polar
SpaDealersin peruskylpytynnyrit HT 150 ja HT 180 valmistetaan 6 ja 8 hengelle. Kuvan eristetty ja lämpökäsitellystä puusta valmistettu HT 150 Polar on liki ulkoporealtaan tavoin varusteltu vaihtoehto. Paketti sisältää muun muassa automaattisen suodatuksen, termostaatilla säädettävän lämmityksen, porejärjestelmän, eristetyn kannen, leveän reunalaudan ja toimintojen ohjainyksikön. Kylpytynnyrien hinnat alkaen 1 980 euroa.

Täytä, kylve, tyhjennä

Kylpytynnyriä käytetään tavallisesti saunomisen tai muun peseytymisen yhteydessä. Noin neljä viidennestä siitä täytetään vesijohto, järvi- tai merivedellä, joka lämmitetään 36–38 asteeseen.
Lämmitykseen kuluva aika riippuu kamiinan tehosta ja olosuhteista. Kesäaikana kahden kuution vesimäärän lämmittäminen vie kamiinasta riippuen noin kahdesta neljään tuntia. Kansi nopeuttaa veden lämpiämistä. Tuulisella tai kylmällä säällä lämmitysaika luonnollisesti pitenee. Veden lämpöä pidetään kylpemisen aikana yllä puita polttamalla. Tynnyri tyhjennetään pohjassa olevasta poistoaukosta avaamalla venttiili.
Tynnyrin vesi on vaihdettava jokaisen käyttökerran jälkeen, jos käytössä ei ole suodatinjärjestelmiä. Samassa vedessä voi kylpeä muutaman kerran, kun käyttää klooria. Saatavilla on myös suodattimia, jotka poistavat vedestä roskat, mutta eivät kuitenkaan tee vedestä hygieenistä, kuten kloori. Tynnyri puhdistetaan sisältä säännöllisesti mäntysuovalla harjaten. Se kannattaa myös välillä desinfioida.
 
Yhteystiedot
Jutussa esiintyvien yritysten yhteystiedot yhdellä klikkauksella: kirjoita sivun yläosan hakukenttään kylpytynnyrit307 ja klikkaa Etsi-painiketta.