Siirry pääsisältöön

Kodinkoneet ja energiankulutus: paljonko sähköä jääkaappisi syö?

Piha
Kodin energiankulutusta voi pienentää helposti tarkistamalla kodinkoneiden kulutuksen, sillä laiteryhmien sisällä voi olla suuriakin kulutuseroja. Apua energiapihien laitteiden valitsemiseen löytyy sekä energiamerkinnöistä että nettiin kootusta listasta.

Kodinkoneiden energiatehokkuus vertailussa

Energiatehokasta kodinkonetta ei kaupassa tunnista pelkän ulkonäön perusteella, sillä ainoastaan televisioiden kohdalla energiankulutus on suoraan verrannollinen kuvaruudun kokoon. Laitteissa olevista energiamerkinnöistä sen sijaan saa tietoa laitteen kulutuksesta.

– Energiamerkintä on laitteeseen kiinnitetty tarra, jossa on kirjaimia A:n ja G:n välillä. A- tai A+-merkintä tarkoittaa sitä, että laite kuluttaa mahdollisimman vähän energiaa. Laitteiden sähkönkulutuksessa voi olla suuriakin eroja laiteryhmän sisällä. Esimerkiksi jääkaappien kohdalla A-luokan laite on noin puolet parempi kuin B-luokan laite, opastaa Motiva Oy:n energiansäästöviikon projektipäällikkö Suvi Salmela.

Energiankulutustietoa voi hakea myös verkosta. Esimerkiksi hiljattain nettiin avattuun TopTen-palveluun on listattu eri laiteryhmien sisällä kymmenen energiapiheintä laitetta. Sivustolta löytyy tietoa muun muassa kylmälaitteista, pesukoneista ja lampuista sekä it-puolella monitoreista ja tulostimista.
– Listojen avulla pyritään tekemään kuluttajan valinta helpommaksi, sillä nyt laitteita ja niiden energiankulutusta voi vertailla jo ennen kauppaan lähtöä.

Plasma-tv on energiasyöppö

Energiatehokkuus saattaa joskus näkyä myös laitteiden hinnassa. Hintalappua kauhistelevien kannattaa kuitenkin muistaa, että laitteiden käyttökustannukset ovat usein huomattavasti isompi potti kuin hankintahinta. -Esimerkiksi jääkaappipakastinyhdistelmä on kodeissa päällä ympäri vuorokauden monta vuotta. Siinä kuluu isoja määriä energiaa, Suvi Salmela muistuttaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Hinta ja energiatehokkuus eivät kuitenkaan aina kulje käsi kädessä, sillä esimerkiksi televisioiden kohdalla kalliit plasmatelevisiot kuluttavat enemmän sähköä kuin LDC-näytöt. Vanhat kuvaputkinäytöt puolestaan ovat televisioista energiapihein valinta. – Huolimatta siitä, millainen laite on kyseessä, televisio kannattaa sammuttaa virtanappulasta aina, kun sitä ei katsota.

Kansa vaatii energiatehokkaita laitteita

Kodinkoneisiin kiinnitetyt energiamerkinnät, nettiin kootut listat sekä kuluttajien kiinnostuminen kodinkoneiden energiankulutuksesta eivät vaikuta ainoastaan kuluttajien kukkaroon. Myös kodinkonevalmistajille kohdistuu entistä enemmän painetta mahdollisimman energiatehokkaiden laitteiden kehittämiseen. – Kulutuksesta kyseleminen ja tietojen seuraaminen on valmistajille suora signaali siitä, että energiatehokkaiden laitteiden kysyntä kasvaa koko ajan. Laitevalmistajia vaaditaan tekemään tuotteita, jotka ovat kuluttajille loppukädessä edullisia, Salmela sanoo.

Lisätietoja:

www.topten-suomi.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU