Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Kompostointi taloyhtiöissä

Piha
Lajiteltu jäte kompostoidaan joko omalla pihalla (ns. pienkompostointi), tai kuljetetaan käsiteltäväksi suuriin laitoksiin tai jätehuoltoyhtiöiden kompostiaumoihin (ns. erilliskeräys). Pienkompostointi luonnollisesti vaatii hieman enemmän aikaa ja vaivaa asukkailta, mutta palkitsee osallistujat kustannussäästöillä. Ympäristön kannalta on edullista, ettei jätteitä tarvitse kuljettaa.

Kompostointivastaava on hyvä selvittää taloyhtiössä jo ennen kompostoinnin aloittamista.

Kun kompostoinnin aloittamista taloyhtiöissä suunnitellaan, kannattaa asukkailta tiedustella osallistumishalukkuutta esim. kirjallisella palautuslipukkeella. Kaikkien ei tarvitse alussa osallistua kompostointiin, mutta mitä useampi osallistuu, sen suuremmat ovat säästöt vähentyneinä jätemäärinä.

Taloyhtiökompostoinnissa ei tulla toimeen pelkällä kompostorilla. Myönteisen aloituspäätöksen jälkeen kannattaa hankkia yhdellä kertaa kaikki kompostointitarvikkeet. Näin kompostointi on jatkossa helppoa, eikä tule odottamattomia vaikeuksia.

Kompostoinnin aloituspaketti sisältää esimerkiksi seuraavat tarvikkeet:

  • Kompostori: tuhoeläintiivis ja kunnolla lämpöeristetty, tilavuudeltaan vähintään 500 litraa.
  • Seosaineastia: esim. 240 litran muovinen jäteastia, joka täytetään seosaineella
  • Muutama säkillinen seosainetta
  • Seosainekauha: keskikokoinen muovinen vesikauha
  • Kompostilämpömittari, jos se ei kuulu kompostorin normaalivarusteisiin. Älä käytä lasista elohopeamittaria, sillä ne rikkoutuvat helposti!
  • Möyhennin tai muu väline kompostin sekoittamiseen. Sekoittaminen on helppoa erikoisvalmisteisella kompostimöyhentimellä
  • Välineet kompostin tyhjentämiseen: tylppäkärkinen lapio ja kottikärryt talousjätekompostorin tyhjentämiseen, talikko puutarhakompostin kääntämiseen ja tyhjentämiseen.
  • Biojätteen keräysastiat kaikkiin talouksiin: Sopiva koko lapsiperheille on 5-10 litraa. Jos halukkuutta ilmenee, biojäteastiat voi ostaa yhteisostona, jolloin hinta on usein edullisempi.

Esimerkiksi yksi Pikakompostori 550 litraa riittää 10-15 talouden tai n. 30 hengen käyttöön. Suuremmissa taloyhtiöissä tarvitaan kaksi tai useampi kompostoria.

Kompostorin ihanteellinen sijoituspaikka on läpäisevä sorapohja, sillä ylimääräisen veden on päästävä pois kompostista, jotta estetään kompostin vettyminen. Tämä ns. suotovesi ei ole vaarallista, mutta saattaa sotkea esim. jätehuoneen lattian. Taloyhtiöissä kompostorin sijoituspaikka on yleensä jätekatos tai -aitaus. Tällöin kaikki jätteet voidaan vaivattomasti viedä samaan lajittelupaikkaan. Toimiva komposti ”hengittää” melkoisesti. Siksi se vaatii sijoituspaikaltaan kunnollisen ilmanvaihdon.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kokemus on osoittanut, että kompostointi lähtee parhaiten käyntiin, kun asukkaille järjestetään yhteinen neuvontatilaisuus jätteiden lajittelusta ja kompostin hoidosta. Jokaiseen talouteen kannattaa jakaa kirjallinen lajitteluohje.

Kompostin hoidosta vastaavat henkilöt on hyvä selvittää jo ennen kompostoinnin aloittamista. Hoitaja voi olla esim. talonmies tai huoltoyhtiö. Useimmiten kompostia hoitaa joukko vapaaehtoisia talon asukkaita. Esim. 4-5 hengen ”hoitorengas” on jo riittävä, sillä komposti vaatii varsin vähän aikaa, yleensä n. 20 min viikossa riittää. Hoitovuorot on hyvä jakaa esimerkiksi kuukauden tai kahden jaksoihin.

Kukin asukas lisää kompostiin ohuen kerroksen seosainetta jätteitä tuodessaan. Seosainetta lisätään noin puolet tuodun jätteen määrästä. Kompostinhoitaja huolehtii, että seosaineastiassa riittää seosainetta. Hoitajan tehtäviin kuuluu myös sekoittaa kompostia noin kerran viikossa. Sekoittaminen estää kompostia tiivistymästä liiaksi ja varmistaa tasaisen lahoamisen. Liian usein ei kompostia kannata sekoittaa, muutoin komposti kuivuu liiaksi.

Kompostin kosteuden tarkkaileminen on kompostinhoitajan tärkeimpiä tehtäviä. Kompostia sekoittaessa näkee helposti, mikäli jokin osa kompostia, yleensä keskusta, on liiaksi kuivunut. Kuivaa kompostia täytyy kastella reilusti.

Mikäli käytössä on kaksi kompostoria
, on tärkeätä hoitaa myös ”muhivaa” kompostoria. Ilman hoitoa muhiva komposti tiivistyy ja kuivuu, tällöin kompostoituminen pysähtyy. Kompostin tyhjennys kuuluu myös kompostinhoitajien tehtäviin. Usein hoitajat tyhjentävät kompostorin yhdessä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Biolan Oy:n asiantuntijoiden kanssa.

Lisätietoja:
www.biolan.fi
Biolan tuotetuki >

MAINOS
MAINOS LOPPUU