Joulukuun keskilämpötila oli maan etelä- ja lounaisosassa sekä länsirannikolla noin -2…-6, maan keskiosassa ja Oulun läänissä -6…-10 ja Lapissa -10…-12 astetta. Joulukuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänissä noin 1…2 astetta keskimääräistä alempi. Lähinnä Länsi-Lapissa joulukuu oli noin asteen tavanomaista lauhempi, muualla Lapissa oltiin lähempänä pitkän ajan keskiarvoja.

Joulukuu alkoi vielä varsin lauhana ja kuukauden ylin lämpötila, +7,0 astetta, mitattiinkin heti ensimmäisenä päivänä Helsingin Rautatientorilla. Pian sää kuitenkin muuttui kylmemmäksi ja keskimääräistä kylmempää säätä riitti aina kuukauden loppupuolelle saakka. Joulukuun alin lämpötila, -34,0 astetta, mitattiin 27. päivä Inarin Kirakkajärvellä.

Sademäärät tavanomaista pienempiä

Joulukuun sademäärät olivat hieman tavanomaista pienempiä lähes koko maassa. Eniten satoi etelärannikon tuntumassa sekä maan kaakkoisosassa, missä sademäärät olivat 40 – 60 millimetriä. Muualla Suomessa sademäärät vaihtelivat noin 20 ja 40 millimetrin välillä, Pohjois-Lapissa sademäärät jäivät kuitenkin 10 ja 20 millimetrin välille.

Suurimmassa osassa maata sademäärät olivat 60 – 80 prosenttia tavanomaisesta. Pohjois-Lapissa sademäärät olivat alle puolet tavanomaisesta. Paikoitellen Länsi-Lapissa ja länsirannikolla päästiin lähelle tavanomaisia lukemia. Eniten joulukuussa satoi Kouvolan Anjalassa, missä kuukauden sademäärä oli 63 millimetriä. Vähiten satoi Enontekiöllä, missä sadetta kertyi koko kuukauden aikana vain 12 millimetriä.

Lunta oli joulukuun lopussa suurimmassa osassa maata 25 – 40 senttimetriä. Maan lounaisosassa sekä Itä-Suomen pohjoisosassa lunta oli hieman vähemmän ja toisaalta Lapissa ja Koillismaalla hieman enemmän.

Maan eteläosassa ja paikoin maan länsiosassa lunta on noin 10 – 20 senttimetriä tavallista enemmän, kun taas Itä-Suomen pohjoisosassa lunta on saman verran keskimääräistä vähemmän. Muualla Suomessa lumitilanne on pitkän ajan keskiarvoihin nähden varsin tavanomainen. Eniten lunta oli kuukauden viimeisenä päivänä Kittilän Kenttärovalla, missä lumensyvyys oli 63 senttimetriä.

Joulukuun säätilastot

Lumitilastoista