Makuuhuoneiden siisteyteen pitäisi siis kiinnittää huomiota Kuva Unikulma

Radon on radioaktiivista kaasua, joka Säteilyturvakeskuksen mukaan aiheuttaa Suomessa vuosittain jopa kuusisataa keuhkosyöpää. Radonia muodostuu, kun maaperässä oleva uraani hajoaa. Erityisesti Pirkanmaalla ja Uudellamaalla uraania on paljon. Radon kulkeutuu maaperästä ilmakehään, ja talojen sisälle huoneilmaan se pääsee suoraan talon alla olevasta maaperästä.

Haitallisin vuodenaika on talvi, sillä silloin rakennuksia lämmitettäessä huoneilmaan syntyy pieni alipaine, joka ”imee” radonia huoneeseen. Tuuletus on ensiarvoisen tärkeä asia, jotta hengitettävä ilma olisi puhdasta.

– Suomalaisten kotien radon-pitoisuudet ovat maailman korkeimpia, sillä neljä viidesosaa pientaloista ei täytä Säteilyturvakeskuksen asettamaa normistoa. Ihmiset altistuvat kotona radonille erityisesti makuuhuoneissaan, koska niissä saatetaan viettää päivittäin jopa kymmenenkin tuntia. Makuuhuoneessa radon kerääntyy tekstiileihin eli vuodevaatteisiin ja tyynyihin. Eniten radonia rikastuu kuitenkin patjaan, Unikulman ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen kertoo.

Huolellinen siivous säästää radonilta

Radon ja pöly kulkevat käsi kädessä, sillä radon kiinnittyy pölyyn. Makuuhuoneiden siisteyteen pitäisi siis kiinnittää huomiota ja säilyttää vaatteet ja tavarat mieluummin kaapeissa kuin esillä. Huolellinen siivous takaa sen, että hengitettävä huoneilma on puhtaan raikasta eikä täynnä pölyhiukkasia.

– Lakanat pitäisi vaihtaa kerran viikossa, täkit ja tyynyt pestä kerran kahdessa kuukaudessa sekä petauspatjan päällinen puolivuosittain. Sänky olisi hyvä imuroida kerran kuukaudessa, jotta irtonainen pöly lähtee patjasta pois, Tuominen neuvoo.

Radon-pitoisuuden voi itse mitata kotinsa huoneilmasta. Mittaus pitäisi tehdä talviaikaan, marraskuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin. Pitoisuudet saattavat vaihdella hyvinkin paljon talon eri huoneissa.

– Mittauksen voi tehdä Säteilyturvakeskuksen pienellä purkilla. Pieniä reikiä täynnä oleva purkki kiinnitetään kahdeksi kuukaudeksi esimerkiksi sängyn päätyyn. Kun purkki on ollut paikoillaan pari kuukautta, se lähetetään Säteilyturvakeskukseen. Säteilyturvakeskus tekee tuloksista tilastoitavan raportin ja ehdottaa, mitä asioita kotona voi tehdä, jos pitoisuudet ovat liialliset.

Ilman on kierrettävä vapaasti

Mikäli toteaa hengittävänsä ilmaa, jossa on liikaa radonia, on olennaista avata ja puhdistaa kaikki tuuletus- ja korvausilmaventtiilit sekä varmistaa, että ilma pääsee vaihtumaan. Jos radon-pitoisuudet nousevat tuhansiin becquereleihin, on kyseessä usein vanha talo ja vaikeampi tapaus.

– Silloin talon alapohjan tuuletusta täytyy parantaa rakentamalla radon-kaivo ja asentamalla sinne sähköpuhallin imemään ilmaa pois talon alta. Toinen vaihtoehto on asentaa alipaineistetut salaojaputkistot. Ne maksavat joitakin tuhansia euroja, mutta kyseessä on kuitenkin pieni summa, jos vaihtoehtona on keuhkosyöpä. Uudisrakennuksissa kustannukset ovat vain joitakin kymppejä, kun radon-torjunta tehdään jo rakennusvaiheessa, Tuominen toteaa.

Faktalaatikko:

  • STM:n päätöksen mukaan radon-pitoisuus taloissa ei saisi ylittää 400 becquereliä (Bq/m3).
  • Uudet asunnot suunnitellaan ja rakennetaan siten, että pitoisuus jää alle 200 becquereliin (Bq/m3).
  • Radon-pitoisuuden selvittäminen kotona on helppoa ja edullista Säteilyturvakeskuksesta tilattavalla purkilla. 
  • Purkki maksaa 43 €, se laitetaan seinälle 2 kuukaudeksi ja lähetetään Stukiin analysoitavaksi.