Sopiva grilli
Oletko hankkimassa uutta grilliä? Haluatko kaasua, sähköä vai tulisia hiiliä? Valinta onnistuu sitä varmemmin, mitä perusteellisemmin kartoitat käyttötarpeesi.
Teksti Kyösti Suolanen
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
 

Huom! Hinnat vuoden 2003 tasolla.

Performer-grilli, Weber
Nestekaasulla siististi ja vaivattomasti sytytettävä brikettigrilli on Weberin tämän kevään (kevät 2003) uutuus. Performer-grillin työtaso on terästä, ja säilytyshylly on pinnoitettu säänkestävällä emalilla. Weberin grillejä myy muun muassa K-rauta.

Älä hätiköi, vaan vertaile hintoja

Grillien maahantuojat eivät yleensä halua sitoa jälleenmyyjien käsiä omilla suositushinnoilla, mikä johtuu muun muassa siitä, että grillejä käytetään usein myös niin sanottuina sisäänvetotuotteina – sama grilli voi olla yhdessä paikassa jopa puolet halvempi kuin toisessa. Jos haet grilliä kotikäyttöön ja haluat, että se kestää vuosia, unohda alle sadan euron kaasugrillit. Kunnollinen hiilillä lämpiävä pallogrillikään ei irtoa kovin helposti kaksinumeroisella summalla. Valtaosa hyvistä laavakivi- ja tasogrilleistä mahtuu keskihintaluokkaan eli 200 ja 500 euron välille, mutta jos olet erittäin aktiivinen kesäkulinaristi, voit sijoittaa grilliisi nelinumeroisenkin summan. Edustus- tai ammattikäyttöön grilliä hankkiva voi joutua pulittamaan 2 000-3 000 euroa. Myös kunnollisiin tarvikkeisiin kannattaa sijoittaa kerralla enemmän, jos haluaa kestäviä, käytössä mukavia tarvikkeita. Myös hyvä peite on tarpeellinen. Palamaton peite on muovipeitettä kalliimpi, mutta sillä voi suojata myös kuuman grillin.
 
Grillivalikoima laajenee ja uudistuu koko ajan
Valinnan onnistumisen perusedellytys on omien odotusten selvittäminen. Oletko satunnainen makkarangrillaaja vai teetkö ruoan aina sään salliessa ulkosalla? Mitä grillaat ja kuinka suurelle joukolle? Valitse koko ja teho sen mukaan. Jos haluat keittää grillillä perunatkin, tarvitset myös tehokkaan sivukeittimen.
Kaasulla toimiva pallogrilli, Landmann
Pallogrilleissä on myös kaasulla kypsentäviä palloja. Kuvassa Landmannin malli. Kaasulla toimivia pallogrillejä löytyy hyvin varustettujen rautakauppojen valikoimista.

Ennen kuin etenet malli- ja hintaviidakkoon, päätä, haluatko kaasu-, hiili- vai sähkögrillin. Koska hintahaarukka on suuri, mieti jo alussa myös sitä, paljonko rahaa olet valmis uhraamaan grilliisi.

Kaasugrillin nopeus ja helppous miellyttävät yhä useampia. Kaasu on vaivatonta, lämpö on hallittavissa helposti, ja malleja saa sekä laavakivillä että ilman. Laavakivien lisäksi lämpöä voivat tasata myös uudelleen muotoiltu poltin tai keraamiset briketit. Modernit tasogrilli taistelevatkin jo paikasta auringossa perinteisten laavakivigrillien kanssa.
Myös valurautaisella parilagrillitasolla varustetut kaasumallit ovat nousseet suosioon parin viime vuoden aikana. Malleja sanotaan muodon mukaan flat topeiksi tai tason mukaan parilagrilleiksi.
Valitusta grillityypistä huolimatta kannattaa aina kiinnittää huomiota muutamiin perusseikkoihin. Varmista, että grilli on tehty kunnon materiaaleista. Valualumiini ja ruostumaton teräs kestävät tietysti pidempään kuin ohuet peltirakenteet. Pohja ja kansi joutuvat kovalle rasitukselle lämmönvaihtelun ja säiden takia. Kannen ja kuvun paino ja paksuus kertovat jo paljon. Vaunun ja muiden kantavien rakenteiden tukevuus on turvallisuuden perusedellytys.
Hiiligrillienkään hehku ei kuitenkaan ole pihoiltamme sammumassa. Hiilten ja brikettien tehosta ja tuoksusta nauttivat niin kulinaristit kuin satunnaiset makkarankäristäjätkin. Myös sähkögrillien reviiri on laajentunut parvekkeilta pihoille ja patioille. Vaikka sähkögrillin saa nopeasti grillausvalmiiksi, se tuskin on paras valinta isolle porukalle.
Kaikkien Suomeen tuotavien mallien pitää olla tyyppihyväksyttyjä, josta kertoo CE-merkintä. Osta grillisi asiantuntevalta kauppiaalta, joka tuntee eri mallien ominaisuudet ja osaa opastaa grillin käytössä. Kannattaa myös varmistaa, että saat mukaasi suomenkieliset kokoamis- ja käyttöohjeet.

Asiantuntijoina
toimivat Kimmo Sundholm Landmann Finlandista, Arja Mäkipaaso Rautakeskosta, Tessi Tuokkola Kaasuvalosta ja Christian Wiiala Primuksesta.

Huolto tuo turvallisuutta ja lisää ikää

– Tarkista, että saat kunnolliset asennus-, käyttö ja huolto-ohjeet. Selkeillä ohjeilla kokoaminen sujuu sutjakasti. Tarjolla on useita nopeasti ja ilman erikoistyökaluja koottavia malleja, jotka saa lämmityskuntoon jopa 10 minuutissa.
– Jos epäilet kaasugrillissä kaasuvuotoa, testaa grillin letkut ja säätöventtiili. Käyttö- ja huolto-ohjeissa neuvotaan vuototestauksen tekeminen. Nestekaasun käyttö on turvallista, kun grillisi on kunnossa ja käytät sitä ohjeiden mukaisesti.
– Kaikki grillityypit vaativat puhdistusta ja huoltoa. Puhdista erityisesti paistoritilä tai parila säännöllisesti. Puhtaaseen, öljyttyyn ritilään ei ruoka tartu kiinni. Parilan hoidossa pätevät valurautapannun hoito-ohjeet. Käsittele parila silavalla silloin tällöin puhdistuksen jälkeen.
– Jotta laavakivet eivät leimahtele, niille tippunut rasva pitää saada pois. Puhdistaminen pidentää kivien vaihtoväliä. Käännä kivet ja polta rasva grillin omalla liekillä. Kun peset kivet, ota ne pois grillistä. Joissakin kaasugrilleissä on ritilän alla suoja, joka estää rasvaa valumasta kiville, ja joistakin malleista kivet on jätetty uuden polttimotekniikan ja tehostuneen lämmönjakelun ansiosta pois.
– Kaasugrillien polttimet ovat kovilla kuumuuden, rasvan ja muun muassa etikkapohjaisten kastikkeiden takia. Puhdista poltin aika ajoin sopivalla harjalla tai puhdistussienellä.
– Polttimen ikä on useimmiten laskettavissa yhden käden sormin ainakin kovassa käytössä. Voit kuitenkin itsekin vaikuttaa polttimen kestävyyteen – talvella suojassa säilytetyt, kevyesti öljytyt poltin ja paistoritilät tai parilat kestävät pidempään kuin taivasalle jätetyt.
– Huolehdi myös grillin tuuletuksesta. Jos grilli on pitkään käyttämättä, jätä kansi raolleen. Kesällä grillipeite estää siitepölyn ja muiden epäpuhtauksien tunkeutumista grillin uumeniin.
– Käytä grillin puhdistamiseen vain maahantuojan suosittelemia pesuaineita ja noudata maahantuojan ohjeita. Etikan ja veden seos on yksi riskitön puhdistusaine, joka sopii myös polttimille.
 
Yhteystietoja
– Agri-Market, www.agrimarket.fi ja paikalliset liikkeet
– Anttila, www.anttila.fi ja paikalliset liikkeet
– Finfood – Suomen Ruokatieto, (09) 615 5400, www.finfood.fi
– Hobby Hall, 010 67 722, www.hobbyhall.fi
– Kaasuvalo, (09) 876 1935, www.kaasuvalo.fi
– K-rauta, www.k-rauta.com ja paikalliset liikkeet
– Landmann Finland, (09) 530 2233, www.landmann.fi
– Opa, (015) 320 550, www.opa.fi
– Primus, (09) 525 9360, www.primus.fi
– Prisma, 0800 120 687, www.prisma.fi
Rautakesko, 010 532 0510, www.rautakesko.fi
– Rautia, www.rautia.fi ja paikalliset liikkeet
– Starkki, www.starkki.fi ja paikalliset liikkeet
– Stockmann, (09) 1211, www.stockmann.fi
– Turvatekniikan keskus, (09) 616 71, www.tukes.fi
– Weber Scandinavia, + 46 8 5907 4775, www.weber.com