Järvimaisemaa ja kesää kohti muuttuvaa pihanäkymää voi ihailla lasiseinien suojassa jo varhain keväällä säällä kuin säällä. Tuikkujen valaisemassa lasihuoneessa on mukava tunnelmoida ja ihailla auringonlaskua tai tähtitaivasta vielä myöhään syksylläkin.
 
– Pihapiirimme aukeaa huvimajan ja puupation ansiosta entistä enemmän nyt järven suuntaan. Kutsun huvimajaa ”orangerieksi”, mihin Keski-Euroopassa siirretään sitruspuut suojaan talveksi. Huvimajasta saimme uudenlaisen olohuoneen kevään ja syksyn aikaan ja kaipaamamme kaamosajan pihalyhdyn. Olen kerännyt sinne lasisia, värikkäitä tuikkulyhtyjä niin paljon, että saan syntymään pihapiiriin sateenkaaren värit. Tämä ajatus mukailee Feng Shui -filosofiaa, tutkija Kirsi Mantua kertoo. Kirsi on käynyt Kiinassa useampaan otteeseen keräämässä aineistoa väitöskirjaansa, joka käsittelee värien vaikutusta markkinoinnissa.
 
Kirsi suunnitteli valmiin lasimajan ympärille tilavan, 120-neliöisen maastoa myötäilevän puupation. Patiosta tuli portaittain järven suuntaan laskeva ja ulkoreunoiltaan pyöristetty. Ilta-auringossa kullankeltaisuus ja monisävyinen punerrus toistuvat upealla tavalla punaruskean puupation pinnassa.
Lasimaja palvelee toisena olohuoneena myöhään syksylläkin.
Orangerie. Lasimaja palvelee toisena olohuoneena myöhään syksylläkin.
Kukkivat kasvit on istutettu suuriin keramiikkaruukkuihin.
Helppohoitoinen. Kukkivat kasvit on istutettu suuriin keramiikkaruukkuihin.

 

– Halusimme patiosta niin tilavan, että siellä mahtuu istuskelemaan suurempikin joukko. Tavoitteena oli saada eri tasoihin mukavia istuinryhmiä, kun pidämme puutarhajuhlia. Nyt jokainen voi ihailla edessään avautuvaa, upeaa järvimaisemaa.
 
Puupation ansiosta pihanhoitokin on helpottunut. Työvälineiksi riittävät tanakka varsiluuta ja silloin tällöin vesiletku. Kukkivat kasvit Kirsi on istuttanut suuriin keramiikkaruukkuihin.
 
Patio tehtiin lämpökäsitellystä kuusipuusta. Koska samaa väriä oli vaikea saada, sen rakentaminenkin venyi pitkälle syksyyn.
 
– Jouduimme lopulta käyttämään kahta eri värisävyä, mutta toisaalta se vain elävöittää puupintaa. Salosta löysimme pitkän etsinnän jälkeen sopivat Massive-ulkovalaisimet, joissa valo suuntautuu alaspäin. Näissä valaisimissa on energiaa säästävät 7 watin lamput, jotka syttyvät hämäräkytkimellä. Valot voidaan kytkeä haluttaessa myös pois. Valaistus oli tähtitaivaan tutkimista harrastavan avomieheni Janne Kommosen idea, Kirsi selvittää.
Maja toimii myös tutkija Kirsi Mantuan työhuoneena. Langaton netti toimii ulkonakin.
Työhuone. Maja toimii myös tutkija Kirsi Mantuan työhuoneena. Langaton netti toimii ulkonakin.

 

Päivisin maja toimii myös Kirsin työhuoneena. Sähköpiste mahdollistaa kannettavan tietokoneen sekä tarvittaessa lämmittimen käytön. Langaton nettiyhteys toimii ulkonakin.
 
– Tämä on juuri sopivan kokoinen istuskelu- ja oleskelupaikka kahdelle, mutta kyllä täällä useampikin on istunut. Kun ulkona on viileää, kietoudumme huovan sisään ja sytytämme tuikut palamaan. Ne tuovat lisälämpöä ja tunnelmaa.
 
Kirsi aikoo kokeilla kesällä myös kukkien ja ruukkuyrttien kasvattamista, mutta tarkoitus ei ole muuttaa tilaa kasvihuoneeksi. Tärkeintä on uuden huvimajan lisäämä viihtyvyys ja suora yhteys luontoon sekä lasiseinien suoma suoja melko tuulisella rantatontilla.
 
– Jouluna tämä maalaisympäristö on hyvin idyllinen, kun pihapiirissä on valkoinen lumivaippa, puut ja pensaat kuurassa tai jo lumen kuorruttamia. Silloin sytytämme kynttilät kotimme ikkunoille ja valaisemme lasimajan värilyhdyillä. Uskon, että ystävämme tulevatkin lähivuosina saamaan tällaisia joulukortteja meiltä, Kirsi ja hänen avomiehensä tuumailevat.