Kun Hilkka Laajalan ensimmäinen kasvihuone, muovinen kaaritunneli, meni korjauskuntoon, hän hankki lasihuoneen ja muutaman vuoden kuluttua vielä kennolevyhuoneen. Yhteensä hänellä on nyt 16 neliömetriä kasvatusalaa, mikä riittää mainiosti.

Lasihuoneessaan Hilkka kasvattaa tomaatteja ja kennolevyhuoneessa paprikoita, tomatilloja ja kurkkuja. Kennolevyhuone on taimikasvatuksessa oivallinen, sillä se pitää hyvin lämmön sisällään. Taimet päätyvät sinne jo huhtikuussa. Hilkka vuoraa huoneen kuplamuovilla tai harsolla ja käyttää öisin pientä sähköpatteria, jottei lämpötila laske öisinkään kymmenen asteen alapuolelle.

Kannattaako kylvöjen kanssa kiirehtiä?

Olen kylvänyt tomaatin siemeniä jopa helmikuussa, mutta ilman lisävaloa taimista on kasvanut pitkiä ja honteloita. Viime vuonna kylvin kokeeksi vapunpäivänä muutamia siemeniä. Runsaassa valossa taimet kehittyivät silmissä ja sain satoa jo elokuussa.

Päätinkin myöhäistää kylvöjä tuntuvasti. Tänä vuonna kylvin ensimmäisen satsin maaliskuun puolivälissä ja suurimman taimierän vasta huhtikuun alussa. Kasvihuonekurkuista ehdoton suosikkini on ’Telegraph Improved’, jonka siemenet kylvän huhtikuun puolivälissä. Ensimmäiset kurkut korjaan kesäkuussa.

 

Hilkka ja kasvihuone
Alkukesällä Hilkka varmistaa tomaatin pölytyksen naputtamalla tukilankoja kepillä. Myöhemmin kesällä se on tarpeetonta, sillä pölyttäjät löytävät kyllä kasvihuoneeseen.

Onko taimikasvatus ja vihannesten kasvatus samassa huoneessa haasteellista?

Ei ole, sillä ruukutan tomaatin taimet kookkaisiin, vajaan parin litran ruukkuihin ja vahvaan multaan. Näin ne voivat rauhassa odotella huoneen tyhjenemistä kesäkukkien taimista ja penkkiin istutusta.

Myöhäisestä istutuksesta on etuakin, sillä maa ehtii lämmetä kunnolla. Kylmä ja märkä maa altistaa etenkin kasvihuonekurkun juuristotaudeille.

Mikä on paras hankintasi?

Kasvihuoneeseeni teettämä 1,5 metrin korkuinen, harjateräksestä valmistettu teline. Se sopii sekä kurkun tueksi että taimikasvatukseen. Sen avulla voin asettaa taimilaatikoita kolmeen kerrokseen.

Telineen jalat ulottuvat maahan noin 30 sentin syvyyteen. Sitä ei tarvitse ollenkaan siirrellä, enkä viekään sitä huoneesta koskaan ulos.

Tuottavatko taudit ja tuholaiset ongelmia?

Joka syksy ennen pakkasten tuloa pesen kasvihuoneet painepesurilla ja pesuaineliuoksella. Puhdistan myös tukemisessa käytettävät kepit ja vaihdan uudet narut.

Mullan vaihdan joka kolmas kevät. Vuosittain lisään pinnalle kerroksen lannoitettua ja kalkittua kasvuturvetta.

En ole havainnut kasveissa juuri mitään tuhoojia. Poistan kuihtuvat lehdet heti. Kurkun ja tomaatin alalehtiä poistan kerran viikossa vähän kerrallaan. Kurkkukasvustoa en leikkaa muuten lainkaan.

Vaikka kurkut ovat erittäin alttiita vihannespunkeille, niitä ei ole koskaan ilmaantunut taimiini. Olen saanut kasvit pysymään terveinä riittävällä kastelulla ja ilmankosteudella. Kun lämpötila kohoaa, sumutan kasveja, sillä punkit viihtyvät kuivassa ilmassa.

 

Keltaisen tomaatin hedelmät painavat jopa 600 grammaa.
Keltaisen tomaatin hedelmät painavat jopa 600 grammaa. Hilkka ottaa siemeniä omista hedelmistään vuodesta toiseen.

Miten turvaat ravinteiden saannin?

Sekoitan kasvualustaksi turvetta, kompostia ja säkkimultaa. Laitan penkkeihin vuosittain parinkymmenen sentin syvyyteen palanutta karjan- tai hevosenlantaa. Lisäksi sekoitan istutuskuoppaan viilipurkillisen kananlanta-merilevälannoitetta.

Runsas hoitolannoitus ei ole tarpeen, sillä istutusvaiheen ravinteet riittävät pitkälle. Kastelen kasvit nokkoskäytteellä muutaman kerran kesässä. Täytän 20 litran pöntön nokkosilla ja vedellä ja annan muhia vajaan viikon. Kaadan lientä reilun litran kastelukannulliseen vettä ja kastelen taimet seoksella parin viikon välein. Nokkoskäyte on erinomaista.

Mistä otat kasteluveden kasveillesi?

Meillä on kasvihuoneen vieressä tuhannen litran muovisäiliö, joka on peräisin paperitehtaalta. Vesi lämpenee säiliössä eikä aiheuta kasveille shokkia. Etenkin kurkku vaatii valtavasti kastelua.

Säilötkö satoa?

Pakastan tomaattia puolen sentin viipaleina. Käytän niitä talvella piirakoihin, pitsoihin ja keittoihin.

Kun ensimmäiset yöpakkaset alkavat hätistellä, kerään talteen kaikki hedelmät. Virittelen kokonaiset tertut keittiön ikkunalle naruihin, joista kerään tomaatteja marraskuulle asti.

Kesää ei tule ilman omia tomaatteja. Minua viehättävät niiden ihana maku, ohutkuorisuus ja eri lajikkeiden aromit.

Hilkka Laajalan lempitomaatti on vaaleanpunainen, ohutkuorinen pihvitomaatti, jonka siemenet ovat peräisin Virosta. Hilkan lasihuoneeseen mahtuu yli 30 tainta, jotka kasvavat noin puolen metrin välein.
Hilkka Laajalan lempitomaatti on vaaleanpunainen, ohutkuorinen pihvitomaatti, jonka siemenet ovat peräisin Virosta. Hilkan lasihuoneeseen mahtuu yli 30 tainta, jotka kasvavat noin puolen metrin välein.
Kasvihuonet sijaitsevat talon eteläpuolella
Kasvihuoneet sijaitsevat talon eteläpuolella. Vain koivut varjostavat niitä hieman iltapäivällä. Säiliöön mahtuu noin tuhat litraa vettä.

 

Kurkut Hilkka tomaattien keskellä
Kurkkua tukeva teline kannattelee keväällä taimilaatikoita kolmessa kerroksessa. Hilkka pääsi kotona kasvatettujen tomaattien makuun jo lapsuudessaan, kun hänen äitinsä kasvatti niitä navetan seinustalla.

 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.