Kuivaa tuleentuneet pavut

Saat samasta kasvustosta papuja moneen käyttötarkoitukseen. Jätä ensimmäiset palot kasvamaan täysikokoisiksi ja tuleentumaan. Latvasta voit kerätä keskenkasvuisia palkoja tuorekäyttöön.
- Tuleentuneet palot tunnistat mustasta, raottuneesta ja kuivakan sitkeästä kuoresta. Tällaiset pavut sopivat paitsi ruoanlaittoon, myös seuraavan vuoden siemeniksi. Keskenkasvuisia papuja voit kuivata ruokia varten.
- Levitä riivityt pavut ritilän päälle huoneenlämpöön. Kuivuminen vie 1–2 viikkoa.
- Pakkaa kuivatut pavut paperipussiin ja säilytä ne kuivassa ja viileässä paikassa esimerkiksi jauhokaapissa.
- Liota ja keitä kuivatut pavut pelkässä vedessä. Suola pidentää kypsymisaikaa.
- Hyödynnä haudutuslaatikkoa kuivattujen papujen kypsentämisessä. Kypsät pavut ovat pehmeitä ja musertuvat sormissa.
Idätä tai herätä härkäpavut ennen keittämistä
- Kuivattujen härkäpapujen idättäminen parantaa niiden sulavuutta ja lyhentää kypsymisaikaa.
- Kuivatut pavut ovat todella riittoisia. Desilitrallinen turpoaa noin litraksi.
- Idätyksen asemasta voit myös ”herättää” pavut eli pitää niitä lävikössä pari päivää ja huuhdella niitä vedellä useita kertoja päivässä. Se lyhentää keittoaikaa.
Idätä pavut näin:
- Liota kuivattuja papuja yön yli.
- Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut muutaman kerran raikkaalla vedellä.
- Valuta vesi pois ja peitä kulho ilmavasti talouspaperilla ja kattilan kannella.
- Huuhtele pavut aamuin illoin ja pidä peite päällä, niin että pavut säilyvät kosteina.
- Pavut ovat parhaimmillaan 3–5 päivän kuluttua, jolloin niissä on noin kolmisenttiset idut.
- Voit käyttää pavut sellaisenaan esimerkiksi keitoissa. Halutessasi voit leikata idut salaattiin.
- Heitä pois pavut, jotka eivät ole itäneet neljässä päivässä.
- Pakasta pavut annospakkauksissa.
Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.