Viiniköynnöksen kevätleikkaus

Voiko viiniköynnöksen leikata keväällä, kun unohdin tehdä sen syksyllä? Köynnös kasvaa kasvihuoneessa. Suojasin sen kevätauringolta lumella ja kevytpeitteellä.

Kaarina

Jos syysleikkaus on jäänyt tekemättä, leikkaa viiniköynnös (Vitis) varhain keväällä ennen silmujen puhkeamista syysleikkauksen tavoin. Poista vioittuneet oksat ja lyhennä puutuneesta pääversosta kasvavat sivuversot siten, että niihin jää kaksi silmua uutta kasvua varten. Harvenna kesällä uutta kasvua, jotta kasvusto saa valoa ja ilmaa. Kasvuaikaan ei puutuneita versoja leikata, sillä ne vuotavat.

Tuntematon teurikka

Ostin teurikan siemeniä. Onko kasvi monivuotinen? Pitääkö se kasvattaa ruukussa ja talvettaa sisällä?

Sari

Teurikat (Teucrium) ovat monivuotisia, huulikukkaiskasveihin kuuluvia perennoja. Kukinnaltaan ja kasvutavaltaan ne muistuttavat lähinnä sukulaistaan peippiä (Lamium). Teurikoita kasvatetaan muualla Euroopassa enemmän kuin Suomessa, mutta Viljelykasvien nimistön (Puutarhaliiton julkaisu no. 328) mukaan meilläkin viljellään useita lajeja. Rohtoteurikka (T. scordium) ja lehtoteurikka (T. scorodonia) tunnetaan myös lääkekasveina.

Ruohovartinen teurikka ei ole erityisen arka, joten sen talvettaminen sisällä ei ole tarpeen. Sen sijaan ruukussa sitä kannattaa kasvattaa siksi, että parvekepuutarhan lajivalikoima kasvaa perennojen avulla.

Kullerot kiinnostavat

Haluaisin istuttaa myöhäisen kullerolajin. Mistä saisin taimia tai siemeniä, kun en ole niitä luetteloista löytänyt? Asumme Oulun seudulla.

Aila

Kullerot (Trollius) ovat alkukesän kukkijoita, ja Lapissa niittykulleroa (T. europaeus) voi ihailla kesäkuussa runsaasti luonnonvaraisena. Myöhäisiä lajeja ovat kesäkullero (T. chinensis), jonka erottaa maljamaista kukista, sekä matala pikkukullero (T. pumilus). Molemmat kukkivat heinäkuussa.

Hieman aikaisemmin kukkivien tarhakulleroiden kukat ovat suuret, pallomaiset, väriltään oranssit tai keltaiset. Tähän Cultorum-ryhmään kuuluvat muun muassa harvemmin nähdyt lajikkeet kuten sitruunankeltainen, tuoksuva ’T. Smith’, sekä lähes valkoinen ’Cheddar’. Tutumpi ’Orange Princess’ kuuluu myös tähän ryhmään.

Nopeimmin ja varmimmin kulleroa saa lisättyä istuttamalla taimia, sillä siemen vaatii itääkseen kylmäkäsittelyn ja kullero kasvaa siemenestä hitaasti. Oulun suunnalla kulleroita kasvattavat ja myyvät ainakin Tornionlaakson taimitarha Torniossa, Särkän perennataimisto Raahessa sekä Oulujoen Taimisto Rovassa. Jos kuitenkin päädyt siemenlisäykseen, on kullerot paras kylvää heinäkuussa suoraan kasvupaikalle. Näin siemenet saavat talven aikana kylmäkäsittelyn itsestään hangen alla.

Nimi haussa

Haluaisin tietoja kasvista nimeltä Isotoma axillaris. Onko sillä suomenkielistä nimeä?

Sanna

Kysymäsi kasvi on sinitähtilobelia eli toisintonimeltään Laurentia axillaris. Kasvi on yksivuotinen ja kuuluu kellokukkien heimoon. Se on hyvin hentovartinen ja on parhaimmillaan kasvaessaan amppelissa tai ruukussa. Suomenkielinen nimi on hyvin kuvaava. Hennonsiniset, tähtimäiset kukat ovat pitkäsakaraiset kuten isokevättähdellä (Scilla luciliae), ja kasvutapa on lobelian tapaan lamoava.

Pitävä myyräverkko

Haluaisin istuttaa hedelmäpuita, mutta myyrät ja jänikset ovat ongelmana. Miten niitä torjutaan?

Joni

Jos myyriä ilmenee toistuvasti, on viisasta suojata hedelmäpuut niitä vastaan jo istutusvaiheessa. Eniten tuhoja tekevät peltomyyrä, joka vahingoittaa lumen alle jäävää puun runkoa, ja vesimyyrä, joka syö armotta puiden juuria, pieneltä puulta jopa koko juuriston.

Myyrien torjuntaan käytettävän verkon tulee olla pienisilmäistä, metalliverkon silmäkoon sentin verran. Peltomyyriä torjuttaessa verkon tulee yltää mulloksesta lumirajan yläpuolelle. Vesimyyriä vastaan verkko on upotettava istutuskuoppaan. Kanaverkolla vuorattu istutuskuoppa saattaa omenapuun hyvään alkuun, eikä tuho ole heti totaalinen.

Jänisten suojaverkon on yletyttävä korkealle lumirajan yläpuolelle, sillä pystyyn noustessaan nämä veitikat yltävät hangen päältä oksien tyvelle asti. Tärkeintä on kuitenkin, että runko on suojattu, muuten koko puu on vaarassa.

Koivu varjostaa

Pihallamme kasvaa vanha koivu, josta haluaisimme poistaa ison oksan. Milloin sen voisi leikata, että puulle ei aiheutuisi vahinkoa?

Virpi

Koivu vuotaa mahlaa keväällä, joten juuri nyt ei suurta oksaa kannata poistaa. Paras aika leikkaamiseen on loppukesästä, jolloin koivulla on aikaa parantaa haava kasvukaudella ennen tuleentumistaan. Myöhään syksyllä tehty leikkuuhaava on altis kosteudelle, lialle ja kylmille syyssäille.

Biologista torjuntaa

Onko harrasteviljelijöden mahdollista ostaa biologisia torjuntaeliöitä? Kurkkuni kuolevat vihannespunkkisaastuntaan.

Hanna

Biotus Oy myy ansaripetopunkkeja harrastekäyttöön 500 kappaleen pakkauksissa. Pakkauksen saavuttua petopunkit levitetään kasvustoon mahdollisimman pian. Petopunkit käyttävät vihannespunkkeja ravinnokseen, ja pedot kuolevat, kun vihannespunkit loppuvat. Vihannespunkit lisääntyvät hyvin nopeasti, joten torjuntaan kannattaa ryhtyä ripeästi, kun saastunta on vasta alullaan. Petopunkkien kyky hävittää vihannespunkit on suurenmoinen, ja kurkkukasvusto toipuu yleensä hyvin nopeasti.

Kummalliset ruukut

Joissain puutarhoissa näkee kukkapenkeissä ja kasvimaalla nurin käännettyjä saviruukkuja. Mikä on niiden tarkoitus?

Utelias

Saviruukut ovat avomaalla monessa suhteessa käyttökelpoisia. Usein niitä kaytetään koristeena muodostamaam kuvioita kasvimaalle tai reunustamaan sitä. Joskus ne ovat kasvimaan reunalla käytännön syistä. Ruukkuja ei tarvitse kaukaa hakea, kun pikkutaimia ruukutetaan tai kasvit vaihtavat omistajaa.

Varsinaisessa hyötykäytössä ne ovat suojatessaan esimerkiksi kaalintaimia kylmältä tai tallaantumiselta. Kasteltu ruukku luo kostean ja suojaisan pienilmaston vaikkapa perennan jakotaimelle, jonka juuristo ei ole vielä kehittynyt ja jota keväinen aurinko porottaisi ilman suojaa olevaa lehdistöä. Ruukkujen avulla voi vihanneksia myöskin pimentää ja kasvattaa näin muun muassa kulinaristien herkkua, valkoista raparperia tai voikukkaa.

 

Outo kevätkukkija

Mikähän matala sipulikukka pihallamme kukkii. Lehdet ovat kuin krookuksen, mutta kukka näyttää vähän orvokilta.

Risteymä

Aikainen huhtikuinen kukkija on kevätkurjenmiekka (Iris reticulata). Sen kukat ovat violetit, siniset tai roosat, ja sen nielun väri vaihtelee lajikkeesta riippuen keltaisesta valkoiseen. Lajin keltakukkainen sukulainen on vieläkin matalampi jääkurjenmiekka (Iris danfordiae), joka on kevätkurjenmiekkaa talvenarempi. Molemmat sipulikukat kuuluvat syksyllä istutettaviin lajeihin.

Virpiangervo heikkenee

Pihallamme kasvaa virpiangervoja, joita ei ole leikattu kertaakaan. Nyt viisi vuotta kasvettuaan ne alkavat näyttää harvoilta ja kaljuuntua alhaalta. Leikkaanko pensaat kokonaan alas?

Eija

Virpiangervon (Spiraea chamaedryfolia) kasvutapa on luonnostaan hyvin tuuhea, ja kasvi muodostaa runsaasti maaversoja. Pensas sietää hyvin voimakasta leikkausta. Se viihtyy parhaiten tuoreessa, runsashumuksisessa maassa, mutta tulee toimeen vaatimattomammissakin oloissa. Liian kuivassa ja vähämultaisessa paikassa se helposti kituu ja ränsistyy. Lisää kasvukuntoa antaa humuslisäys juuristoalueelle sekä kasvualustan kattaminen. Kate auttaa juuristoa säilyttämään kosteutta silloinkin, kun oksisto ei vielä anna suojaa.

Vadelmakasvusto riesana

Kesäpaikassamme joen rannalla kasvaa villinä vadelmaa. Olen yrittänyt saada sitä kitkemällä pois, mutta onnistumatta. Mikä avuksi?

Vatukka

Vadelma ilmestyy valoisille paikoille kuten hakkuuaukeille, pian puiden kaatamisen jälkeen. Vadelmikot myös häviävät nopeasti taimikon kasvettua. Mekaaninen kitkeminen kuulostaa hyvältä ratkaisulta, kun kyseessä on vesistön äärellä oleva alue, jonne ei torjunta-aineita saa suojaetäisyyttä huomioimatta levittää. Kitkeminen tai niittäminen tuntuvat aluksi työläiltä, mutta vadelmikko heikkenee vähitellen, kun siihen toistuvasti kovin ottein kajotaan. Juuristoalueen kattaminen vaikkapa kuorikatteella helpottaa kitkemistä. Jos maasto sallii, voi aluetta vallata nurmikolle vähitellen tasoittamalla maastoa mullalla. Tallaaminen ja toistuvat ruohonleikkuut pitävät karkulaiset kurissa. Ranta-alueiden uusiin istutuksiin kannattaa valita sinne soveltuvia luonnonmukaisia lajeja.

Mikä omenapuutani vaivaa?

Vanhan omenapuuni runkoon on ilmestynyt oranssia, ruosteen näköistä jauhetta. Sitä on kuoren pinnalla tyvestä lähtien noin puolentoista metrin korkeuteen, mutta ei oksissa. Mistä on kyse?

Karin

Vanhaan kuorikerrokseen ilmestynyt värillinen pinta ei ole vahingollista puulle. Paksu kaarna kerää kosteutta ja on otollinen alusta sekä sieni-itiöille että jäkälille. Puuvanhuksen kuorta on vaikea puhdistaa sen rosoisuuden vuoksi.

Vakavasti omenapuiden runkoa vioittavat hedelmäpuun syöpä ja kuorimätä. Kuorimädän aiheuttamat tummat laikut ovat märkiä ja haisevat käyneeltä mehulta. Tauti etenee hitaasti, mutta saattaa lopulta uuvuttaa puun. Tautia voidaan estää ennalta ohjaamalla liika kosteus pois omenapuiden kasvupaikalta.

Hedelmäpuunsyöpään sairastuneessa puussa laikkujen ympärille alkaa muodostua kallusta. Haavauman reunamat nousevat koholle ja ympäröivä puuosa kuivuu. Vioittuneet kasvinosat poistetaan.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.