Minttusatoa käsitellään kuivatettavaksi.

Kun kasvusto on taas kukassa noin kuukauden päästä, voidaan tehdä toinen sadonleikkaus. Latvaversot (10 cm) kukkineen kerätään, kun kasvusto kukkii. Terveet lehdet voi riipiä alempaakin, mutta puutumattomissa varsissa on vahva mintun maku. Keltaiset tai muuten huonot lehdet jätetään keräämättä. Usein kerätään vain kukkia ja lehtiä, mutta kukkien avautumisvaiheessa ja hieman myöhemminkin voi leikata runsaat versot lehtineen ja kukkineen.

Leikatut latvat laitetaan suuriin paperipusseihin, jotka pannaan pussin suu auki pannuhuoneeseen tai muuhun lämpimään huoneeseen kuivumaan. Satoa pöyhitään päivittäin, jotta se ei homehdu. Kun varret ovat kuivuneet niin, että ne voidaan käsin murskata ja saksin pätkiä, suljetaan pussit myöhempää käyttöä ja sekoitusta varten.

Täysin kuivat varret ja lehdet pilkotaan lopulta pieniksi ja saatu seos laitetaan tiiviisiin lasi- tai metallipurkkeihin, joista minttua voi annostella teehetkiä varten. Kuiville mintuille sopivia säilöntäastioita ovat lasiset kurkku- ja hillopurkit, joissa on tiivis kansi. Kuivatus on suoritettava kunnolla, sillä vähänkin kosteana lasipurkkiin tai muuhun tiiviiseen astiaan laitettu sato saattaa homehtua kokonaan. Kuivaa minttua voi käyttää sellaisenaan tai siitä voi tehdä omia salaisia teesekoituksia makunsa mukaan. Vahvuus teessä on sitten riippuvainen sadon laadusta ja pannussa käytetystä teemäärästä.

Pitää olla tarkkana, ettei teen nauttijalle tapahdu mitään yllätyksiä, mikäli on ensimmäistä kertaa nauttimassa yrttiteetä. Varo vahvan minttuteen juomista, jos olet tottumaton tai heikkosydäminen. Tee voi aiheuttaa tottumattomalle hikoilua ja sydämentykytystä sekä lisätä virtsan eritystä. Yhdistämällä eri minttulajeja kuivaseokseen saa teestä mieleisensä makuista – minttutee korvaakin kahvin monin paikoin Pohjois-Afrikassa. Meilläkin olisi ehkä syytä kehittää piristävä kotipellon minttutee arkikäyttöön.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Arnon keittiökasvit (© Arno Kasvi, Simo Laine ja Kustannusosakeyhtiö Tammi ISBN 978-951-31-4256-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi.