Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Maissi – taimikasvatus ja hoito

Piha
Maissi kuuluu heinäkasvien heimoon ja muodostaa yhden pääverson sekä pieniä sivuversoja. Hedekukat kehittyvät kasvin verson latvaan ja emikukat ovat lehtihangoissa sijaitsevissa tähkissä.

Sokerimaissi

SokerimaissiSokerimaissin, Zea mays var. saccharata, viljely on lähtöisin Keski-Amerikasta ja Eurooppaan se tuli Kolumbuksen retkien myötä hieman ennen 1500-luvun alkua. Maissi kuuluu heinäkasvien heimoon ja muodostaa yhden pääverson sekä pieniä sivuversoja. Hedekukat kehittyvät kasvin verson latvaan ja emikukat ovat lehtihangoissa sijaitsevissa tähkissä.

Taimikasvatus

Maissi vaatii paljon lämpöä kasvaakseen hyvin. Aivan eteläisessä Suomessa maissin voi kylvää suoraan avomaalle, kun maan lämpötila on noussut yli 12 ºC, mutta turvallisinta on esikasvattaa taimet. Siemenet kylvetään 2-3 viikkoa ennen aiottua istutusta pieniin ruukkuihin tai lokerikkoihin. Taimikasvatus saa maksimissaan olla 3 viikkoa, muuten taimien kasvuunlähtö on hidasta istutuksen jälkeen. Taimikasvatuskasvualustana voidaan käyttää luonnonmukaisesti lannoitettua ja kalkittua Biolan Kasvuturvetta. Taimikasvatusaikaiseen lisälannoitukseen soveltuu kasteluveden mukana annettava Ruukun Voima Luonnonravinneneste.

Kasvupaikka ja lannoitus

Maissille valitaan multava, lämmin ja halloilta suojattu kasvupaikka. Maissi on tuulipölytteinen kasvi, ja hyvänmuotoisia, kunnolla pölyttyneitä tähkiä syntyy, kun maissi kasvaa avoimella paikalla ja melko tiheässä. Sopiva taimiväli on 30 cm ja riviväli 75 cm. Eloperäiset lannoitteet, kuten luonnonlannoitteet ja palanut karjanlantakomposti sopivat maissille hyvin, koska se tarvitsee ravinteita tasaisesti koko kasvukauden ajan. Biolan Yleislannoitetta tai Luonnonlannoitetta levitetään 2 litraa/10 m². Heinäkuussa, kun tähkät alkavat muodostua, maissi hyötyy kasteluveden mukana annettavasta lisälannoituksesta. Lisälannoitukseen soveltuu Biolan Luonnon Ravinneneste Kesäkukille, joka sisältää kasvua rehevöittävää typpeä ja sadon laatua parantavaa kaliumia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Maissintähkä

Sadonkorjuu

Lajikkeesta ja kasvukauden suotuisuudesta riippuen maissista saadaan 1-3 tähkää.Tähkä on valmis korjattavaksi, kun emikukintojen vaaleat haivenet ruskettuvat. Kypsän tähkän pää tuntuu pyöreältä. Ensimmäisillä sadonkorjuukerroilla voi myös kurkata suojuslehtien sisään, onko jyvien väritys muuttunut lajikkeelle tyypilliseksi ja onko kynnellä painettaessa jyvän sisältä pursuava neste muuttunut maitomaisen valkoiseksi – raa’an jyvän neste on kirkasta. Sadonkorjuussa tähkä taitetaan tyvestä, mutta suojuslehdet jätetään paikoilleen. Maissit ovat parhaimmillaan heti sadonkorjuun jälkeen, mutta lyhytaikainen varastointi alle 5 ºC lämpötilassa on mahdollista. Lajikkeesta ja kasvukauden suotuisuudesta riippuen maissista saadaan 1-3 tähkää. Ensimmäiset maissit kypsyvät yleensä elokuun alussa ja viimeiset kerätään juuri ennen pakkasia.

Maissi voidaan grillata, höyryttää, keittää tai kypsentää uunissa. Tähkän ympäriltä poistetaan suojuslehdet ja tähkiä kypsennetään keittämällä noin 10 minuuttia. Kypsät tähkät syödään kuumina joko sellaisenaan tai voilla siveltyinä. Grillissä maissintähkät kypsyvät 10-15 minuutissa. Tähkät säilyvät mehukkaina, kun ne voidellaan ennen grillausta öljyllä tai marinointikastikkeella.

Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Biolan Oy:n asiantuntijoiden kanssa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisätietoja:
www.biolan.fi >
Biolan tuotetuki >