Herkkumaissin taimet täytyy Suomessa esikasvattaa. Trooppisten viljojen taimia on annettu kasvaa kaksi samassa muovipotissa. Taimikasvatuksessa ei saisi käyttää turvepotteja, joista juuret tunkeutuvat huonosti läpi, vaan muovisia pikkupotteja. Tainten pitäisi olla nuoria, voimakkaita ja parhaassa kasvussa, mieluiten enintään noin 20 cm korkeita. Isoja, puutuneita ja ruukuissa kuivumaan päässeitä taimia ei avomaalle kannata istuttaa lainkaan. Maissille, kuten hirssille ja durrallekin, riittää 2-3 viikkoa toukokuulla taimikasvatukseen.

Maissi haluaa vahvan maan, lämpöä ja kosteutta multaan, kun päivät ovat pitkiä kesä-heinäkuussa. Maissi kasvaa silmissä. Viljelys saa olla täysauringossa, jolloin normaalisti pääsee maistamaan satoa elokuulla. Rehevän maissin typen tarve on suurempi kuin muiden vihannesten, ja kasvupaikalle levitetään viimeistään keväällä täyslannosta ja sarvilastua. Liian tiheä istutus viivyttää tainten kukkimista. Tiheässä istutuksessa taimien välillä on kuivaa maata, vaikka taimiryhmän ympärillä maa onkin kosteaa. Pieni, 3-4 mm:n sadekuuro ei riitä kastelemaan maata suurten lehtien alla ja kasvu pysähtyy, koska suuret lehdet haihduttavat päivisin paljon vettä. Kohdekastelu on silloin paikallaan: ei siis sadetusta koko ryytimaalle vaan vain maissille. Näistä syistä suosittelen suurta riviväliä ja rivivälikasvia, jos tilasta on pulaa.

Jos kasvu pysähtyy heinäkuun helteillä, täytyy lisälannoittaa joko lannoiterakeilla pintalevityksenä tai nestelannoitteella. Näin voitetaan aikaa ja sato varmistuu. Maissia voi auttaa samanlainen mullitus kuin perunaa, sillä maissi kasvattaa tukijuuria varren alanivelistä keskikesällä. Maissi hyötyy selvästi eloperäisestä katteesta riviväleissä. Kumppanuuskasveina voi riviväleissä kasvattaa aikaista perunaa ja nopeita vihanneksia, kuten salaatteja ja punajuuria, jotka syödään pois heinäkuun aikana. Kookkaimmat yksilöt ovat kasvaneet avomaalla Ruissalossa yli 2,5 metrin korkuisiksi.

Taimirivit istutetaan pohjois-eteläsuuntaan niin, että valo pääsee rivin molemmille puolille. Jos taimia on vain kymmenen, on tärkeää, että ne ovat ympyrässä tai ryhmässä, koska maissi on tuulipölytteinen. Tuuli levittää uroskukkien siitepölyn maissintähkän pieniin hopeisiin luotteihin, kun ne pilkistävät lehtitupesta lehtien suojassa. Sama taimi ei pölytä omia tähkiään, koska kukinnot eivät ole auki yhtä aikaa samassa taimessa, vaan naapuritaimi antaa siitepölyn, ja silloin tuulen suunta on tärkeä. Taimia saisi olla ainakin 10 kappaletta ristipölytyksen takia. Maissit kukkivat, kun latvaröyhyt ovat kasvaneet esiin ja taimia liikuteltaessa irtoaa siitepölyä. Leikkaa pois kukinta-aikana taimen alaosan lehtikainaloissa kurkistavien emikukkien päältä toinen lehti niin, että siitepöly lankeaa suoraan kiiltäville ”lankanipuille”, mikä takaa ainakin pari kunnollista tähkää tainta kohden. Jos ilma on kylmä ja tuulinen elokuussa maissin kukkiessa, pieni apu hedelmöityksessä on joskus paikallaan.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla! Lue kuinka suojaat maissit linnuilta.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Arnon keittiökasvit (© Arno Kasvi, Simo Laine ja Kustannusosakeyhtiö Tammi ISBN 978-951-31-4256-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Maissin korjuuta
Sivuversoista saattaa saada pienempiä, ylimääräisiä tähkiä, jos kasvualusta on hyvä ja kesä lämmin. Ne kelpaavat syysiloksi ainakin tiaisille, jotka ovat oikeita jyvärosvoja, kun tavoille oppivat. Keltarinnat hakkaavat rikki kauniit tähkän alut, joita grillissä paahtamalla tarhuri oli ajatellut aloittaa päivällistarjoilun. Tavallisesti harakka aukaisee vahvalehtisen maissintähkätupen tiaisille, jotka sitten jatkavat rosvousta koko syksyn. Harson loppuja voi käyttää tähkien suojana, jolloin tähkät saavat kypsyä tiaisilta suojassa.

Ammattiviljelijät kylvävät maissin siemenet suoraan pellolle muovikatteeseen tehtyihin reikiin jo toukokuussa ja pitävät kylvöksen päällä vielä harsoa, jotta siemenet itäisivät paremmin. Muovikatteella peitetyillä harjuilla maa saadaan nopeammin lämpenemään lämpöä vaativien vihannesten juurille, joiden kasvu kiihtyy. Keväthalla saattaa kaikesta huolimatta toukokuussa tai kesäkuun alussa mustata taimien latvat, mutta vahvajuurisista taimista kasvaa vielä sivuversoja. Nämä ehtivät kukkia ja kasvattaa syöntikelpoista maitotähkää vielä saman kasvukauden aikana. Sato kerätään tuoretavaraksi viljelmältä. Harjuviljely rinnemaalla on Suomessa välttämätöntä maanlämmön kohottamiseksi. Isossa kausihuoneessa voi myös viljellä, mutta silloin hyönteiskiusa on pahempi. Huoneviljelyssä täytyy pölytystä edesauttaa nykimällä lehtiä ohimennen, koska tuuli ei pääse huoneeseen tekemään töitään.

Mansikkamaissit vaativat yleensä enemmän lämpöä kuin sokerimaissit. Värikkäät, pyöreät tähkät ovat näyttäviä siemenpussien kuvissa, mutta sato on heikkoa. Kirjavalehtiset koristeryhmien maissit ovat edustavia ilman tähkääkin. Tainten raidalliset lehdet tulevat edukseen yhteisistutuksissa muiden lehtikasvien ja heinien kanssa. Maissilajikkeille on myös laskettu satokypsyyteen tarvittavat vuorokaudet, jotka on usein ilmoitettu siemenpusseissa. Nämä vuorokausimäärät pitävät paikkansa vain, jos olosuhteet ovat optimaaliset. Kaiken voi etukäteen järjestää paitsi kesän lämpösummaa.

Suomessa viljellään kotitarpeiksi sokerimaissia, mutta rehumaissiakin viljellään jonkin verran karjalle. Ruissalon hyötymaalla on viljelyssä öljymaissia ja hopimaissia sokerimaissin lisäksi. Kokeiltuja sokerimaissilajikkeita ovat ’Early King’, ’North Star’ ja ’Sweetie’.

Tavallisena kesänä avomaalla yhdestä taimesta saa kaksi tai kolme kunnollista tähkää, joskus pari suurempaa ja pari pienempää. Kun maissintähkä tuntuu kovalta puristettaessa ja tähkän päässä olevat ohuet emihuiskut ovat ruskeita, voi ottaa maistiaisia ja syödä maitotähkää, joka on sokerimaisseilla makea. Tähkä saa kypsyä lisää, jos se käytetään keittämiseen tai grillattavaksi. Pakastettavat tähkät ryöpätään, suljetaan muovisukkaan ja viedään pakastekaappiin.

Katso seuraavalta sivulta herkulliset maissireseptit!

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Arnon keittiökasvit (© Arno Kasvi, Simo Laine ja Kustannusosakeyhtiö Tammi ISBN 978-951-31-4256-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Herkullinen maissi

Zea mays var. saccharata maissi/majs

  • heinäkasvit
  • yksivuotinen
  • siemenlisäys
  • esikasvatus
  • taimiväli noin 30 cm
  • riviväli 100 cm
  • pH 6,5-7,0
  • tähkät käytetään

Resepti:

Elojuhlassa tarjotaan alkuruoaksi pehmeää, tuoretta tähkää voilla ja suolalla maustettuna. Maissintähkät grillataan hiilillä sopivasti ja nautitaan salaatin, grillilihan ja valkoviinin kanssa. Tämä on elojuhlien parhaita makuelämyksiä.

Resepti:

Suolavedessä keitettyyn maissiin sivellään maalaisvoita ja isketään hampaat kiinni niin, että jyvien valkoinen sisusmaito tirskuu leualle. Iso servietti on tarpeen, koska sormet saavat voita ja leuka maissimehua.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Arnon keittiökasvit (© Arno Kasvi, Simo Laine ja Kustannusosakeyhtiö Tammi ISBN 978-951-31-4256-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi.