TEKSTI JA PIIRROS SINIKKA NEUVONEN
Kasvihuoneessa voi viljellä esimerkiksi tomaatteja  
Uuden kasvihuoneen onnellinen omistaja saa kesästä ja puutarhasta enemmän irti kuin osaisi toivoakaan. Kasvukausi on pidempi kummastakin päästä, arat kasvit viihtyvät lasikaton alla ja antavat varmaa satoa säistä riippumatta. Kurjallakin säällä kasvihuoneessa on iloista puuhailla turpeen tuoksussa.
 
Kasvihuoneen hyvä paikka on perusjuttu, josta ei kannata tinkiä. Metsän keskelle tai rakennuksen varjoon ei huonetta pidä pystyttää, sillä valo on tärkeää kasvulle. Erityisen arvokasta on aamun ja illan paiste, sillä silloin valon koostumus on parasta ja samalla myös viileä yöaika jää lyhyeksi. Kevyt puun varjo taas on eduksi iltapäivän porotuksessa.
 
Tuulensuojaisella paikalla lämpö säilyy varmimmin. Alava paikka on hallanarka ja yöt voivat olla haitallisen kylmiä. Kylmyys hidastaa kasvua, lykkää sadon alkua ja lopettaa sen ennen aikojaan, ja siksi moni järjestääkin huoneeseen sopivan sähkölämmittimen, pienen petrolilämmittimen tai lämpöä varaavia kuumavesiastioita.
Kasvihuonepiirros
Esimerkkikuva kasvihuoneen kasveista.

 

Turve on turvallista. Puhdas, lannoitettu ja kalkittu kasvuturve on oivallista kasvihuoneen kasvualustaksi. Muutaman vuoden välein koko turvepeti on hyvä vaihtaa uuteen, mutta välivuosina riittää pintakerroksen uudistaminen. Jos kasvihuoneessa on maapohja ja sorakerros tai salaoja kasvualustan alla, liika kasteluvesi pääsee valumaan pois.
 
Riittävä kasvualustan paksuus on 30 senttiä. Kasvupedit voi hyvin kohottaa maanpintaa korkeammalle tukevan lautareunuksen avulla, ja reunus on siisteydenkin vuoksi tärkeä. Käytävän katteeksi sopivat laudat, laatat ja karkea sora.
 
Koko ratkaisee. Ostohuoneet ovat usein kovin pieniä, ja aloittelija täyttää sen helposti ääriään myöten. Taimet rehevöityvät nopeasti ja liian tiheässä sato kypsyy huonosti. Taudit ja tuholaiset leviävät tiheikössä kulopalon tavoin.
 
Sanotaan, että 10 neliömetrin kokoinen kasvihuone riittää vasta-alkajalle. Ison ostohuoneen hinta voi olla liian kova, mutta jos nikkaroi huoneen itse, ei kannata tyytyä vähempään. Huoneen keskikäytävän pitäisi olla vähintään 50 senttiä leveä, ja silloin tämän kokoisessa huoneessa reunoille ja päätyyn saadaan 75–100 senttiä leveät pedit.
 
Kuinka paljon taimet tarvitsevat tilaa?
Neliömetrille mahtuu paljon lajeja! Laske oman kasvihuoneesi taimitarve ohjeen mukaan.
  • Runko-, pensas- ja kirsikkatomaatti 4–5 kpl/m², itä- tai pohjoisseinälle.
  • Kasvihuone- tai avomaankurkku 2–2,5 kpl/m², tuetaan pystyyn etelä- tai länsiseinälle.
  • Meloni 2–2,5 kpl/m², tuetaan pystyyn, vaatii paljon lämpöä.
  • Sokerimaissi 5–6 kpl/m².
  • Paprika, 10 litran ämpäreihin, siirretään harvempaan tai ulos tarpeen mukaan.
  • Munakoiso, 10 litran ämpäreihin, siirretään harvempaan tarpeen mukaan. Vaatii paljon lämpöä.
  • Pehmeä keräsalaatti 16 kpl/m². Nopeakasvuinen lehtisalaatti riveiksi kurkun taimien väliin.
  • Persilja käytävän reunakasviksi.
  • Tilli riveihin isompien kasvien väleihin.
  • Kukkien taimet, esikasvatettavat sipuli- ja mukulakukat laatikoissa tai ruukuissa vieri viereen kasvihuoneen pöydälle tai hyllylle.