Mitkä vihannekset kestävät kylmää?

Tässä muutamia vihanneksia, jotka kestävät kylmää.
- Mangoldi ja persilja säilyvät myöhäiseen syksyyn, sillä ne kestävät hieman pakkasta. Karaistunut pinaatti voi sietää jopa -10 asteen lämpötilan.
- Talvikaalin kerät kestävät lyhytaikaisesti -5…-7 astetta. Anna jäisen kerän sulaa ennen korjuuta.
- Ruusukaalin maku on parhaimmillaan muutaman pakkasyön jälkeen. Toisaalta moneen kertaan sulava ja jäätyvä kaali saa hieman tympeän maun. Sama pätee lehtikaaliin.
- Parsakaalin sivuversoja voit leikata myöhäissyksyyn.
- Varastoitava purjo sietää lieviä yöpakkasia.
- Kylmänkestävä lanttu nostetaan viimeisimpien juuresten joukossa. Älä kuitenkaan käsittele jäisiä juureksia.
- Porkkana kestää hyvin kylmää. Kylmävioitukset, kuten halkeilu ja solukon muuttuminen läpikuultavaksi, heikentävät säilyvyyttä.
- Korjaa palsternakka ennen maan jäätymistä. Voit korjata juureksen myös keväällä ennen kasvun alkamista.
- Sellerin tuleentunut kasvusto kestää -5 asteen yölämpötilan.
- Korjaa mustajuuri vasta pysyvien pakkasten uhatessa.
Lähde: Irma Voipio, Vihannekset, lajit, viljely ja sato.
Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.