Omenapuiden sato paranee kesäleikkausten ansiosta. Lyhennä versoja elokuun alkupuolella. Kuun puolivälin jälkeen ei enää kannata typistää, jotta puut ehtivät ajoissa tuleentua talvea varten.

Miksi elokuussa?

  • Uusien kukkasilmujen muodostuminen paranee.
  • Latvus muodostuu ilmavaksi ja valoisaksi.
  • Kypsyvät omenat värittyvät paremmin.
  • Vältyt vesiversojen poistolta, joita tulee runsaasti voimakkaan kevätleikkauksen jälkeen.


Poista pystyynkasvavat oksat jo pieninä, sillä ne saattavat revetä sadon tai lumen painosta myöhemmin. Latvuksesta tulee avarampi, kun poistat myös rungonmyötäiset oksat.


Nyhdä rungon tyvestä työntyvät, perusrunkoon kuuluvat nuoret versot käsin. Ne irtoavat helposti jälkeä jättämättä. Mullasta kasvavat juurivesat kannattaa poistaa leikkaamalla.


Rungosta kasvavat ylimääräiset oksat sekä liian alas puhkeavat versot on syytä saksia pois kokonaan mahdollisimman pieninä. Pienet haavat paranevat lämpimällä ja kuivalla säällä nopeasti.


Vaakasuoraan asettuvat oksat ovat ihanteellisia, sillä ne tuovat parhaiten ilmaa ja valoa latvukseen. Taivuta tarvittaessa narun avulla oksa oikeaan asentoon, jolloin sen kasvusuunta muuttuu.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.