Parsakaali

Parsakaali on hyvänmakuinen ja terveellinen vihannes, joka sisältää erityisen paljon A- ja C-vitamiineja, foolihappoja, flavonoideja, kaliumia ja ravintokuituja. Sadasta grammasta eli yhdestä pienestä parsakaalin kukinnosta saa jo päivittäisen C-vitamiiniannoksen. Energiaa 100 grammassa parsakaalia on silti vain vähän yli 100 kJ.

Parsakaalista voidaan syödä koko kasvi. Se sopii keittoihin, kastikkeisiin, piirakoihin sekä wokki- ja uuniruokiin. Parsakaali on parhaimmillaan, kun sen tummanvihreät tai lilat kukinnot ovat vielä pieniä eikä terälehtien keltainen väri näy. Tällöin parsakaalin kukkavarsi on puutumaton ja pehmeä.

Maanparannus

Parsakaali viihtyy hyvin kalkitussa, multavassa ja kosteutta pidättävässä maassa. Happaman maan pH:ta voidaan nostaa kalkitsemalla Puutarhakalkilla, joka liukenee nopeammin kuin tavalliset kalkkikivijauheet. Vähän humusta sisältävillä hiekka-, hiesu- ja savimailla maanparannukseen voidaan käyttää vielä kevätmuokkauksen yhteydessä 100-200 litraa Kasvuturvetta/10 m² parantamaan ravinteiden- ja vedenpidätyskykyä.  

Lannoitus

Parsakaali tuottaa satoa ensimmäisiin pakkasiin asti. Pitkän kasvukauden aikana parsakaali kuluttaa paljon ravinteita ja siksi saatetaankin tarvita lisälannoitusta.

Parsakaali tarvitsee paljon ravinteita. Muokkausvaiheessa maahan lisätään Luonnonlannoitetta tai Yleislannoitetta
3 litraa /10 m². Lannoitteet voidaan antaa myös sijoituslannoituksena. Tälläin taimirivin viereen vedetään vako, johon lannoiterakeet annostellaan. Lannoiterakeet peitetään multakerroksella.

Päänupun leikkaamisen jälkeen parsakaali alkaa kasvattaa sivunuppuja, jotka ovat pienempiä, mutta yhtä herkullisia kuin päänuppukin. Parsakaali tuottaa satoa ensimmäisiin pakkasiin asti. Pitkän kasvukauden aikana parsakaali kuluttaa paljon ravinteita ja siksi saatetaankin tarvita lisälannoitusta. Lisälannoitukseen soveltuu rakeistettujen luonnonlannoitteiden lisäksi nopeavaikutteinen Luonnonravinneneste Kesäkukille


Taimikasvatus

Muiden kaalien tapaan parsakaali vaatii noin 4 viikon taimivastuksen. Jos taimet kasvattaa itse, siemenet kylvetään toukokuun alussa kylvö- ja Taimimultaan. Helpointa on aloittaa viljely valmiista pikkutaimista, jotka istutetaan touko-kesäkuun vaihteessa. Sopiva taimiväli on noin 30 cm. Taimet peitetään heti istutuksen jälkeen kasvuharsolla tai hyönteisverkolla, etteivät kirpat pääse kasvustoon. Jos kasvuharsoa pidetään kasvuston päällä, voidaan ensimmäisiä parsakaalin nuppuja kerätä noin kahden kuukauden kuluttua istutuksesta. Kun päänuppu on leikattu pois, parsakaali alkaa kehittää sivunuppuja, joista saadaan kotipuutarhassa satoa pakkasten tuloon asti. Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Biolan Oy:n asiantuntijoiden kanssa.

Lisätietoja:

www.biolan.fi >
Biolan tuotetuki >