Siemennauhan levitys.

Pienet siemenet ripotellaan 0,5–1 sentin ja isot 2–5 sentin syvyiseen vakoon. Jos maalaji on herkästi kuorettuvaa, kylvösten kattamisesta hiekansekaisella mullalla on apua.

Porkkanan ja salaatin siemennauhat ovat tulleet suosituiksi. Myös pikkupuutarhureille tarkoitettuja vihannes- ja kukkasekoitenauhoja on myynnissä. Nauhat ovat käteviä, kunhan muistaa huolehtia niiden perusteellisesta kastumisesta. Kastele kylvövako läpimäräksi, levitä nauha ja taputa se tiiviisti maata vasten. Kaada vielä vettä päälle reilusti ennen peittämistä. Porkkana kärsii punajuuren tapaan helposti kuivuudesta, joten tasainen kosteus on tärkeää itämisen ja taimettumisen ajan.

Porkkanan siementen esi-idätys onnistuu kostean paperin välissä. Kun kuori raottuu, siemenet kylvetään. Jos sirkkajuuren antaa kasvaa esille, siemenet kylvetään löysän perunajauhokiisselin joukossa. Hitaasti itävän persiljan itämistä nopeuttaa yön yli liottaminen. Vesi kannattaa vaihtaa välillä, sillä se huuhtelee pois itämistä estäviä aineita.


Hallaharsoa

Viime keväänä kukinnanaikaiset hallat verottivat ainakin paikoitellen herukan satoa. Kun lämpötila on käynyt viidessä miinusasteessa, kukat karisevat muutaman päivän kuluttua. Vasta lähes 10 asteen pakkaset aiheuttavat kukan osien täydellistä mustumista. Mitä kauemmin lämpötila pysyy pakkasen puolella ja mitä pidemmälle kukat ovat kehittyneet, sitä pahemmat ovat vauriot. Kukkivat marjapensaat kannattaa suojata harsolla, jos hallayöt uhkaavat.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.