Perunan lajikevalinta

Suomalaiset syövät perunaa keskimäärin 55 kiloa vuodessa. Peruna on monikäyttöinen ja ravintoarvoltaan monipuolinen suomalainen peruselintarvike. Seuraavassa on lueteltu yleisimmät perunalajikkeet ja niiden ominaisuudet.
Onnistuneen perunanviljelyn edellytyksenä on terve siemenperuna. Kotitarveviljelijän varmin tapa terveen siemenperunan saamiseksi on hankkia maatalous- tai puutarhaliikkeistä tarkastettua kauppasiementä, joka on tuotettu valvotuilla siementuotantotiloilla.
Jos halutaan tuottaa talviperunoita, valitaan viljelyyn joku kestävistä myöhäisperunalajikkeista; sen sijaan, jos halutaan jo kesällä syötäviä perunoita, valitaan nopeakasvuinen lajike. Lajikevalinnassa kannattaa huomioida myös perunan käyttötarkoitus, alttius eri taudeille sekä maku- ja säilyvyysominaisuudet.
Varhais- ja kesälajikkeita
Adora
- kiinteämaltoinen; sopii keitinperunaksi, keittoihin, salaatteihin
- ei erityisen altis raaka- eikä keittotummumiselle
- mukulat suuria, kulmikkaan pitkänsoikeita, litteitä
- mukulan kuori on vaalea ja sileä, malto keskikeltainen
- ankeroisenkestävä, hyvä viruskestävyys
Amazone
- yleiskäyttöön sopiva jauhoinen
- lajikemukulat pienehköjä, tasakokoisia, pitkänomaisia
- mukulan kuori vaalea ja sileä, malto vaaleankeltainen
- arka perunarutolle, ankeroisenkestävä
Ostara
- alhaisen tärkkelyspitoisuuden vuoksi sopii salaatti- ja laatikkoruokiin
- mukulat suuria, pitkänsoikeita ja litteitä
- mukulan kuori vaalea ja verkkomainen, malto vaaleankeltainen
- melko taudinkestävä
- laadun varmistamiseksi vältetään voimakasta lannoitusta
Rocket
- aikainen
- malto muita varhaislajikkeita vaaleampi ja kiinteämpi
- mukula suurikokoinen, pyöreänsoikea, täyteläinen
Siikli
- sopii salaatteihin, laatikoihin ja keitinperunaksi
- nopeakasvuinen, pieninaattinen
- mukulat pitkulaisia ja sileitä
- malto keltainen, kiinteä ja hyvänmakuinen
- altis sekä lehti- että mukularutolle, mutta aikainen korjuu ehkäisee vioituksia
Timo
- aikaisimpia varhaislajikkeita, hyvä keittolaatu
- mukulat suuria, pyöreitä tai pitkänpyöreitä
- voi istuttaa kylmäänkin maahan
- sopii viljeltäväksi koko maassa
- kestää melko hyvin perunarupea
- altis virustaudeille ja ruton kestävyys heikko
Velox
- kiinteä, soveltuu salaatteihin, laatikoihin ja keitettäväksi
- mukulat kauniin keltaiset, sileä ja tasakokoiset
- hyvä ruvenkestävyys
Syys- ja talvilajikkeita
Bintje
- kiinteämaltoinen; sopii keitinperunaksi, salaatti- ja laatikkoruoriin
- vanha satoisa
- mukulat keskikokoisia, pitkänsoikeita, melko sileitä
- malto vaaleankeltainen
- märkinä kesinä altis yleisimmille perunan taudeille
Blue Kongo
- jauhoinen, soveltuu soseeksi, uuniperunaksi ja salaatteihin
- mukulat lievästi syväsilmäisiä ja pyöreän- tai pitkänsoikeita
- mukulan kuori on tumman sinivioletti ja malto violetti
- harvinainen erikoislajike
- arka perunaruvelle
Hertha
- lievästi jauhoinen, soveltuu hyvin yleiskäyttöön
- mukulat keskikokoisia, litteänpyöreitä, hieman kulmikkaita
- mukulan kuori vaalea ja sileä, malto keskikeltainen
- vaatii melko vahvan lannoituksen
- taudinkestävä, satoisa ja viljelyvarma lajike
Matilda
- hyvä yleisperuna
- raakana altis tummumiselle, säilytettäessä vihertyy helposti
- mukula keskikokoinen, muoto pitkänsoikea, täyteläinen
- kuori on vaalea ja sileä, malto keskikeltainen
- hyötyy vahvasta lannoituksesta
- rutonkestävä
Nicola
- kiinteämaltoinen ruokaperuna, ei rikkoonnu keitettäessä
- mukula keskikokoinen, pitkänomainen, täyteläinen
- kuori on vaalea, hieman verkkomainen, malto keskikeltainen
- paras laatu saadaan melko niukalla lannoituksella
- hyvä virus- ja ruvenkestävyys, kestävä ankeroista vastaan
Pito
- jauhoisin ruokaperunamme; parhaimmillaan soseena, uuniperunoina ja leivonnassa
- maku erinomainen
- mukulat pienehköjä, soikeita, sileitä ja kauniin keltamaltoisia
- säilyvä, kohtalaisen taudinkestävä
Puikula
- ”manteliperuna”, viljellään Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla
- jauhoinen, helposti hajoava
- erinomainen maku
- myöhäinen maatiaislajike
- mukulat pitkänomaisia, pisaranmuotoisia ja usein pieniä
- mukulan kuori vaalea, itupäässä violettiin vivahtava, malto voimakkaan keltainen
- kohtalaisen taudinkestävä, hyvin säilyvä lajike
Rekord
- yleisperuna
- mukulat suurikokoisia, vahvakuorisia, pyöreänsoikeita ja hyvänmakuisia
- suurissa mukuloissa voi esiintyä ytimen mustumista
- altis vihertymään ja taipumus tummua sekä raakana että keitettynä
- runsas typpilannoitus heikentää laatua
- kestävä mukularuttoa vastaan, mutta altis virustaudeille
Rosamunda
- punakuorinen lajike, etupäässä uuniperuna
- mukulat suuria, soikeita ja sileitä
- tärkkelyspitoisuus keskinkertainen, kuitenkin sää- ja viljelyoloista riippuva
- melko taudinkestävä, viljelyvarma lajike
Sabina
- yleisperuna
- mukulat sileitä ja vaaleakuorisia
- malto vaaleankeltainen ja hyvänmakuinen
- siemen uusittava riittävän usein; jo kolmannen sukupolven Sabina voi olla virustautien vaivaama ja mukulat tulevat epämuotoisiksi
Satu
- uusi, melko jauhoinen ruokaperuna
- mukulat keskikokoisia, pitkänsoikeita
- mukulan kuori vaalea, sileä ja ohut
- syövänkestävä ja ankeroisenkestävä, virustautien kestävyys suhteellisen hyvä
Sini
- kiinteämaltoinen ruokaperuna
- kestää hyvin tummumista sekä raakana että keitettynä
- mukulat keskikokoisia, pyöreänsoikeita
- kuori on keltainen, melko sileä, malto kermanvärinen
- vaatii lämpimän kasvupaikan, kestää kuivuutta
- syövän- ja ankeroisenkestävä, virustautien kestävyys suhteellisen hyvä, arka ruvelle
Suvi
- jauhoinen ruokaperuna
- mukulat suuria ja pyöreänsoikeita
- keltamaltoinen ja maukas
- lähes yhtä jauhoinen lajike kuin Pito, mutta rikkikiehuminen on Pitoa selvästi vähäisempää
- ruton-, syövän ja ankeroisenkestävä, lehti- ja mukularuton kestävyys hyvä, samoin perunaruven kestävyys
Van Gogh
- melko myöhäinen, jauhoinen, hyvä yleisperuna
- mukulat keskikokoisia, pitkänomaisia, napapäähän kapeneva
- kuori vaalea ja sileä, malto voimakkaan keltainen
- hyötyy tiheästä istutuksesta
- melko taudinkestävä, kestävä ankeroista vastaan
Vital
- aikainen ja suurimukulainen talviperunalajike
- mukulat suuria, soikeita tai pitkänsoikea ja litteähköjä
- kuori vaalea ja ohut, malto voimakkaan keltainen
- hyvä virustautien ja perunaruton kestävyys, lisäksi ankeroisenkestävä
Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyössä Biolan Oy:n asiantuntijoiden kanssa.
Lisätietoja:
www.biolan.fi >
Biolan tuotetuki >
Julkaisuun liitetyt avainsanat:
Ei liitettyjä avainsanoja.