Porkkanan kylvössä on oltava tarkkana, koska sen siemen on pieni. Jos maa ei ole hiekkapitoinen – Etelä-Suomessa maa on usein savea tai kokkareista multaa – kannattaa koko kylvövako siemenineen peittää erityisesti tätä tarkoitusta varten tehdyllä lehtimullan ja hiekan sekoituksella; myös turve-hiekkasekoitus sopii. Tämä edistää huomattavasti taimettumista, koska pienet ja heikot taimet pääsevät hyvin kevyen multakerroksen läpi, jos maa pidetään tasakosteana. Kun taimet ovat maanpinnalla, ollaan jo voiton puolella.

Savimaastakin voi saada kohtuullisia porkkanoita, ehkä monihaaraisia eikä muodoltaan kovin kauniita, mutta ne kuitenkin kasvavat. Savimaalla täytyy tosin olla valmis tekemään perusparannusta, jos haluaa siitä hyvän kasvimaan.

Porkkanan siemen itää viikon kahden kuluessa. Kylvöriviin voi kylvää sekaan nopeammin itävää lehtisalaatin siementä, jos epäilee siemenen olevan huonosti itävää ja maa on kovin savista. Näin kannattaa toimia erityisesti, jos maa on vielä rikkaruohoista eikä itse ehdi viikoittain seurata porkkanarivin kasvua rikkaruohojen joukossa. Salaatin siemen itää nopeasti ja vaalealehtiset salaatin taimet erottuvat hyvin vihreiden rikkaruohojen joukosta. Kuivalla ilmalla voi tehdä ensimmäisen rikkakasvien harauksen juuret katkovalla terävällä haralla kello 9:n jälkeen. Varo samalla pieniä porkkanan taimia, jotka ovat vaikeasti erotettavissa etenkin kevätsateiden kasvattaman vesiheinän ja muun pintakasvuston seasta.

Kotipuutarhassa voi salaattien avulla erottaa porkkanarivin ja kitkeä käsin rikkaruohot taimiriveistä, kun rivivälit on ensin vedetty terävällä haralla. Salaatin taimia poistetaan tarpeen mukaan harventamisen yhteydessä. Heti taimiharvennuksen jälkeen kasvusto kastellaan letkulla tai kannulla niin, että kolot häviävät pienten porkkanantaimien väleistä eivätkä tuhohyönteiset pääse munimaan. Porkkanakasvusto vaatii harvennusta ja toistuvaa kastelua, jos kesä on vähäsateinen. Taimille riviväleihin annettu lannoitus ennen kastelua tai sadetta on tarpeellinen, jos kasvu ei selvästi lähde vauhtiin.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Arnon keittiökasvit (© Arno Kasvi, Simo Laine ja Kustannusosakeyhtiö Tammi ISBN 978-951-31-4256-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi